logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat sterownika do 30 diod LED – sekwencyjne zapalanie co 1 sekundę

Deiwid 08 Lut 2005 17:48 2658 12
REKLAMA
  • #1 1210323
    Deiwid
    Poziom 21  
    Ocena: 11
    Witam
    Szukam schematu jakiegoś urządzenia, które zapalało by pokolei ok 30 diod LED, w odstępach czasowych coś koło 1 sek.
    Jak ktoś ma jakiś schemacik albo wie coś takiego wykonać to prosze o pomoc.
    Pozdro
  • REKLAMA
  • #2 1210507
    MEGUSMAN
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    morze coś ci sie przyda z tego a tak wogóle morzna to przerobić na 30 LED
    Załączniki:
    • LED.rar (966.17 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 1210522
    Greg
    Poziom 20  
    Ocena: 41
    najprosciej procek z odpowiednią ilością par odnuzy np AT89c51 i prosty programik ktory po kolei bedzie sterował portami mozesz takie cos napisac np. w bascomie nie trzeba do tego wielkiej wiedzy programistycznej do opanowania w 15 min. ( w zalezności od tego jak szybko czytasz:) helpa ) to jest chyba najszybsza i najprostrza a przy tym najelastyczniejsza metoda pozwalajaca na szybka modyfikacje układu
  • #4 1210532
    MEGUSMAN
    Poziom 14  
    Właśnie GREG całkowicie sie z tobą zgadzam popieram ale jest to dosyć trudne jak ktoś nieumie programować mikroprocesorów
  • REKLAMA
  • #5 1210549
    Deiwid
    Poziom 21  
    Megusman- jestem w trakcie czytania, może uda mi sie jakoś to wykożystać,
    A co do programowania to trzeba mieć do tego jeszcze do tego sprzęt, a ja szukam jak najprostszego układu, jest mi potrzebny do zademonstrowania ćwiczenia do szkoły.
    Pozdro
  • REKLAMA
  • #6 1210582
    Greg
    Poziom 20  
    ale na czyms sie kiedys trzeba nauczyc !!! a mysle ze takie właśnie układy są najlepsze do tego celu !!!raz sprobujesz a na pewno polubisz .Fakt ze trzeba najpierw zaiwestowac w jakis prosty programator ale pod AT89S52 mozna zrobic programator w 30 min (ISP) robiac cos takiego na innych elementach na pewno stracisz duzo wiecej czasu a juz na pewno nie zmienisz sobie tak eleastycznie sposobu dzialania układu ...poza tym trzeba isc do przodu..
  • #7 1210609
    Deiwid
    Poziom 21  
    Greg, zgadzam sie z Tobą, ale ja sie jeszcze usze elektroniki, więc nie chciałbym sie odrazu rzucać na głęboką wode, szukam czegoś o średnim poziomie trudności.
    pozdro
  • #8 1210619
    MEGUSMAN
    Poziom 14  
    Własnie zamówiłem niedawno willema i już kupiłem AT89C51 bo myśle że on jest najlepszy na początek morzna go kasowac i programować setki tysiące razy działa jak CD-RW od małego zajmuje sie elektroniką i niemoge przestac ostatnio niemam na to czasu ale zawsze jakeś chwilke wyodrębnie dla siebie to jest normalny nałóg DEIWID GGjak coś jakieś pytania
  • #9 1211163
    Greg
    Poziom 20  
    szczerze powiem ze do zabawy z prockami lepszy jest 89s52 i programowanie przes ISP jedna podstawowa zaleta to mozliwosc programowania w układze !!! nie trzeba przekładac procka z układu do programatora!!! duzo wygodniejsze i szybsze rozwiazanie

a jak u ciebie Deiwid jest z cyfrówka??? to jest juz ten etap ??czy raczej poszukujesz cos z zakresy elektroniki analogowej???
  • #11 1212703
    ed-ek
    Poziom 34  
    Ocena: 42
    Prosto można zrobić na CD4017.CD4093 to generator około 1sec.Tranz NPN przez bazy połączone są z kolejno z wyjściami Q1.....Q0 liczników 4017,w kolektorach mają LEDy.Z oszczędności są narysowane 3 NPNy.
    Załączniki:
    • Schemat sterownika do 30 diod LED – sekwencyjne zapalanie co 1 sekundę 4017.jpg (90.83 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 1375158
    Patol
    Poziom 22  
    Ocena: 25
    Wiem ze temat stary ale ja poszukuje schematu zeby sterować ok 20 diodami w ten sposób aby po włączeniu zasilania każda z nich po kolei zapalała się i juz tak pozostawało aż do wyłączenia zasilania nie chodzi mi o sterowanie z epromu bo nie posiadam programatora tylko jakiś układ na bramkach lub przerzutnikach.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #13 1375499
    -DezerteR-
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    Greg napisał:
    szczerze powiem ze do zabawy z prockami lepszy jest 89s52 i programowanie przes ISP jedna podstawowa zaleta to mozliwosc programowania w układze !!! nie trzeba przekładac procka z układu do programatora!!! duzo wygodniejsze i szybsze rozwiazanie

a jeszcze lepszym prockiem jest AT89s8252 ... itd itd ...

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy schematu sterownika do sekwencyjnego zapalania około 30 diod LED z odstępem około 1 sekundy. Propozycje rozwiązań obejmują użycie mikrokontrolera, np. AT89C51 lub AT89S52, z prostym programem sterującym portami, co zapewnia elastyczność i możliwość szybkiej modyfikacji działania układu. Jednak dla osób początkujących i poszukujących prostszego rozwiązania bez programowania sugerowano układ z licznikami CD4017 oraz generatorem impulsów na CD4093, gdzie tranzystory NPN sterują kolejno diodami LED. Wskazano również na zalety programowania przez ISP w mikrokontrolerach AT89S52, co eliminuje konieczność wyjmowania układu z obwodu. Autor poszukuje rozwiązania o średnim poziomie trudności, odpowiedniego do demonstracji szkolnej, preferując układy analogowe lub proste cyfrowe bez konieczności programowania. W dyskusji pojawiły się także sugestie dotyczące innych mikrokontrolerów, np. AT89S8252, oraz uwagi o konieczności posiadania programatora do mikrokontrolerów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA