Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Logamax plus GB022-24/24k - Błąd 1C

bartpila 29 Dec 2012 17:19 13587 7
    bartpila
    Level 10  
    Witam.
    Proszę o pomoc z Kotłem Logamax plus GB022-24/24k.
    Piec po serwisie, wyskakuje błąd 1C- "Czujnik kontroli spalin (STB-spalin) lub termostat palnika rejestruje zbyt wysoką temperaturę i jest otwarty"
    Czujnik kontroli spalin został zmostkowany w celu sprawdzenia, ale błąd dalej wywala tylko rzadziej, prawdopodobnie teraz termostat palnika bo wydaje mi się że te dwa czujniki są włączone w szereg. Co robić proszę o pomoc?
    piracik
    Moderator of Heating systems
    Zablokowana pompa lub zamknięte zawory pod kotłem.

Odkręć korek na pompie i przekręć wirnik śrubokrętem. Sprawdź czy obraca się lekko czy z oporami. Możesz włączyć kocioł i zobaczyć czy się wirnik obraca. Jeżeli przy pompie jest ok, to sprawdź czy któryś zawór nie jest przypadkiem zamknięty. Sprawdź filtr na powrocie.
    Sprawdź czy kocioł nie jest zapowietrzony i ciśnienie wody jest prawidłowe.
    serwisant73
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Omijanie czujnika ciągu to zły pomysł. Reszta jak wyżej.
    bartpila
    Level 10  
    Dziękuję za szybką odpowiedź.
    Wszystko sprawdziłem: wirnik obraca się lekko, filtr na powrocie czysty, zawory otwarte, kocioł odpowietrzony, ciśnienie 1.7.
    Dodam, że błąd wyskakuje tylko kiedy kocioł grzeje wodę użytkową, zasobnik 220l temperatura wody ustawiona na 50C a temperatura wody w wężownicy podczas grzania cwu 75C.
    piracik
    Moderator of Heating systems
    W takim razie może być zanieczyszczony wymiennik kotła. Jest częściowo niedrożny, spaliny przepływają zdecydowanie szybciej przez co nie mogą się schłodzić.
    Wezwij serwisanta na coroczny przegląd kotła.
    bartpila
    Level 10  
    Piec jest świerzo po serwisie tzn. komora palnika oraz wężownica były czyszczone z zewnątrz. Czy masz na myśli zabrudzenie węzownicy wewnątrz, jakiś kamień czy coś?
    bartpila
    Level 10  
    Był u mnie serwisant przeczyścił czujniki wody zmostkował czujnik temperatury spalin, zamówił nowy będzie za tydzień.
    Jeśli nowy czujnik nic nie pomoże to zostaje płukanie wężownicy.
    bartpila
    Level 10  
    Witam. Nowy czujnik rozwiązał sprawę.
    Temat można zamknąć.