logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

EXCEL - Jak obliczyć średnie spalanie po tankowaniu i miesięczne?

yasiu.brzeg 30 Gru 2012 19:04 6216 7
REKLAMA
  • #1 11717631
    yasiu.brzeg
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 194
    Witajcie,

Z Excela jestem zupełna noga :) Dlatego zwracam się z prośbą do fachowców.

Muszę mieć takie rozliczenie pracy jak w załączniku. Problem pojawia się przy tankowaniu. Chcę aby arkusz obliczał średnie spalanie po tankowaniu oraz średnie spalanie w skali miesiąca.

Tankowanie zawsze do pełna, co 2-3 dni. Z poprzedniego miesiąca ostatni stan licznika przy tankowaniu będzie przepisany. Problemem dla mnie jest to, że tankowanie nie jest codziennie i nie wiem jak zrobić by przy pustej komórce brał wartość poprzednią (stan licznika przy tankowaniu).

Z góry dziękuję za pomoc.

edit:
    Za pomoc oferuję 500 punktów
    Załączniki:
    • Czas pracy.xls (20.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 11718853
    Józef18
    Poziom 32  
    Ocena: 164
    Nie wiem czy dobrze kolegę zrozumiałem ale myślę że o to chodzi.
    Zeby np. przepisać wartość i zachować taką strukturę do wszystkich danych w kolumnie to np. niech będzie to kolumna H. Główna wartość wpisana jest w H7 i żeby h8 miała taką samą wartość to w H8 wpisać trzeba =$H7, z kopiowaniem w inne nie będzie problemu bo wystarczy wcisnąć CTRL + lewy przycisk myszki i przejechać wszystkie komórki w dół. Zawsze będzie poprzednia wartość.
  • REKLAMA
  • #3 11719002
    yasiu.brzeg
    Tylko, że ta wartość zmieni się przy kolejnym tankowaniu (kolejny przebieg od którego odejmujemy ten poprzedni by wyliczyć ilość przejechanych kilometrów od ostatniego tankowania).
  • REKLAMA
  • #4 11719042
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8196
    Mógłby kolega wypełnić taki arkusz przykładowymi danymi zostawiając puste miejsca (lub ewentualnie wskazując) miejsca, które miałyby się policzyć?
  • REKLAMA
  • #5 11721311
    yasiu.brzeg
    W załączniku opisane jest wszystko przy strzałkach. Jeszcze jedno pytanie, dlaczego suma godzin daje 1?
    Załączniki:
    • Czas pracy.xls (23 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #6 11725499
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8196
    Pewnie niezbyt kompletne rozwiązanie, ale na start się może przyda, chociaż częściowo (po Sylwestrze umysł zamulony, więc może skomplikowałem coś niepotrzebnie :) )
    - Rozwiązany problem z sumowaniem godzin
    - Propozycja funkcji obliczającej średnie spalanie między tankowaniami
    - Propozycja liczenia średniego spalania miesięcznego

Moje uwagi są w komentarzach w arkuszu (komórki D7, J7, J38). Warto sprawdzić poprawność działania tych formuł (chociaż na pierwszy rzut oka dają akceptowalne wartości w wyniku, więc może nawet poprawne).
    Załączniki:
    • CzasPracy2.xls (29 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 11726486
    yasiu.brzeg
    Poprawność sprawdzę w boju ;) Dziękuję za rozwiązanie, obiecane punkty przelane ;)

Dam znać jak to bangla za jakiś czas. Tymczasem Szczęśliwego Nowego Roku.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje pomocy w obliczaniu średniego spalania paliwa w arkuszu Excel po tankowaniu oraz w skali miesięcznej. Problemem jest konieczność zachowania wartości stanu licznika przy tankowaniu, gdyż tankowanie odbywa się co 2-3 dni. Użytkownik prosi o wskazówki dotyczące formuł, które umożliwią automatyczne wypełnianie pustych komórek poprzednią wartością. Otrzymuje kilka sugestii, w tym użycie formuły do kopiowania wartości oraz propozycje funkcji do obliczania średniego spalania. Użytkownik planuje przetestować zaproponowane rozwiązania i podzielić się wynikami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA