logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zasilacz warsztatowy na LM2678 lub innym układzie impulsowym

SowerOfWind 01 Sty 2013 21:54 1401 2
REKLAMA
  • #1 11727638
    SowerOfWind
    Poziom 17  
    Ocena: 18
    Witam, mam zamiar zbudować zasilacz warsztatowy o napięciach od 1.2A do 30V i regulacji ograniczenia prądowego 0 do 5A - przy zastosowaniu tego układu potrzebny będzie osobny moduł do ograniczenia prądu. Pożądana moc 100W/150W Układ będzie zasilany 30V~ poprzez mostek i kondesatory. Nie jestem uparty aby to był akurat ten układ ale ma to czego mi potrzeba. Czyli impulsową charakterystykę pracy i sprawność dochodzącą do 90% (wiem, że nie dla każdych paramentrów wyjścia).

Nie chcę budować zasilacza na LM317 bo przy zasilaniu 40VDC i 10V 5A na wyjściu na układzie i tranzystorzer mocy będzie wydzielane mnóstwo ciepła i sprawność będzie fatalna.

Przeszukałem elektrodę, ale nic zadowalającego nie znalazłem. Szukam schematów, linków i wskazówek.
  • REKLAMA
  • #3 11728068
    SowerOfWind
    Poziom 17  
    Ocena: 18
    Jeżeli dobrze zrozumiałem, to regulacja prądu miałaby polegać na badaniu prądu wyjściowego i zmiany na tej podstawie napięcia sterującego. Na op ampach chyba dałoby to się zrobić.
REKLAMA