Witam, mam zamiar zbudować zasilacz warsztatowy o napięciach od 1.2A do 30V i regulacji ograniczenia prądowego 0 do 5A - przy zastosowaniu tego układu potrzebny będzie osobny moduł do ograniczenia prądu. Pożądana moc 100W/150W Układ będzie zasilany 30V~ poprzez mostek i kondesatory. Nie jestem uparty aby to był akurat ten układ ale ma to czego mi potrzeba. Czyli impulsową charakterystykę pracy i sprawność dochodzącą do 90% (wiem, że nie dla każdych paramentrów wyjścia).
Nie chcę budować zasilacza na LM317 bo przy zasilaniu 40VDC i 10V 5A na wyjściu na układzie i tranzystorzer mocy będzie wydzielane mnóstwo ciepła i sprawność będzie fatalna.
Przeszukałem elektrodę, ale nic zadowalającego nie znalazłem. Szukam schematów, linków i wskazówek.
Nie chcę budować zasilacza na LM317 bo przy zasilaniu 40VDC i 10V 5A na wyjściu na układzie i tranzystorzer mocy będzie wydzielane mnóstwo ciepła i sprawność będzie fatalna.
Przeszukałem elektrodę, ale nic zadowalającego nie znalazłem. Szukam schematów, linków i wskazówek.