logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zasilacz impulsowy LM2576 - zwiększanie max prądu

mkot123 20 Gru 2006 17:07 9856 20
REKLAMA
  • #1 3352586
    mkot123
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Witam
    Planuje budowe zasilacza +/-30V, którego max prądy wyjściowy będzie na poziomie 5-6A. Najlepszym rozwiązaniem przy tak duzej mocy wydaje się stabilizator impulsowy.
    Poszperałem trochę i natrafiłem na układ wspomniany w temacie LM2576. Mój problem polega na tym, że max prąd wyjściowy tego układu to 3A.

Teraz moje pytania :-) :
    - czy można zastosować tranzystor bocznikujący, analogicznie jak na rysunku poniżej - jeżeli tak to czy jak wygląda połączenia go z w/w układem
    - czy istnieje jakiś inny układ stabilizatora impulsowego, który spełniłby moje wymagania (prąd, nap.)
    - chętnie wysłucham wszelkich innych propozycji

Jeszcze jedno BARDZO ważne pytanie - jaki układ zastosować do ograniczenia max prądu wyjściowego oraz zabezpieczenia przeciwzwarciowego - moze jakaś modyfikacja L200 ?

Zasilacz impulsowy LM2576 - zwiększanie max prądu

powyższy obrazek nie jest mojego autorstwa - skopiowałem go z tematu
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic192438.html
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3352699
    -RoMan-
    Poziom 42  
    Ocena: 406
    LM2678, 2679
  • REKLAMA
  • #3 3352876
    mkot123
    Poziom 15  
    LM2679 - dokładnie to czego potrzebowałem - wielkie dzięki :-)

a czy ograniczenie prądowe wbudowane w układ dobrze spełnia swoją role ? tzn. czy można jest uznać za satysfakcjonujące ?
  • #4 3353551
    -RoMan-
    Poziom 42  
    Zdecydowanie tak. Ale musisz pamiętać, że jest to ograniczenie pradu szczytowego klucza a nie prądu wyjściowego. Ale w przypadku zwarcia na wyjściu nie ma róznicy.
  • REKLAMA
  • #5 3353837
    mkot123
    Poziom 15  
    aha jeszcze jedno pytanko
    stabilizacja ujemnego napięcia polega na analogicznym podłączeniu układu - wyższy potencjał do wejścia układu, a niższy jako masa ?

czy tak ?
  • #6 3354368
    -RoMan-
    Poziom 42  
    Ostrożnie z tym ujemnym napięciem. Najprościej zrobić dwa identyczne zasilacze, z _odizolowanymi_ od siebie wejściami (łącznie z osobnymi uzwojeniami wtórnymi transformatora, osobnymi mostkami itd.!) i dopiero na wyjściu połączyć je tak, jak sobie życzysz.
    Zdecydowanie odradzam jakiekolwiek pomysły realizacji układu tak jak typowego zasilacza liniowego.
  • #7 3356158
    mkot123
    Poziom 15  
    dzięki za dobrą rade

a można wiedzieć dlaczego lepiej zrobić dwa osobne zasilacze ?
    Szczerze mówiąc to mam jako takie doświadczenie z zasilaczami liniowymy, a z impulsowymi nigdy nie miałem w praktyce do czynienia.

a co do płytki drukowanej - polecasz wytrawić własną ?
    jeśli tak to jakiej szerokości powinny być ścieżki na prąd 5A ?
  • REKLAMA
  • #8 3356745
    -RoMan-
    Poziom 42  
    Osobne zasilacze z tego prostego powodu, że są to stabilizatory napięcia dodatniego. I przerobić na ujemne się nie da. W układzie inwertera nie dość, że wymagałyby dadatniego na wejściu, to jeszcze miałyby znacznie mniejszą wydajność.

Co do płytki: http://www.national.com/an/AN/AN-1135.pdf
  • #9 3370001
    mkot123
    Poziom 15  
    a jak to wygląda z ograniczeniem prądowym opartym na wzmacniaczach operacyjnych

widziałem na forum takie układy z wykorzystaniem kostki 741
    spełniały nawet role zabezpieczeń przeciwzwarciowych

czy w moim przypadku też można zastosować taki układ, a jeśli tak to czy mogę prosić o jakiś schemacik :-)
  • #10 3370023
    -RoMan-
    Poziom 42  
    LM267x nie wymagają zabezpieczeń przeciwzwarciowych.
  • #11 3380987
    mkot123
    Poziom 15  
    mam mały problem

nigdzie nie mogę znaleźć układu LM2679, może znasz jakiś sklep gdzie możnaby go dostać

Najlepiej sklep internetowy, a jeżeli nie to interesują mnie tylko sklepy z Poznania :-)

chyba, że jest jakiś zamiennik tego układu.
  • #12 3381214
    -RoMan-
    Poziom 42  
    SemiconductorsBank: http://www.semiconductors.com.pl - ale mają tylko wersję 3V3, czyli niższego napięcia niż 3.3V nie uzyskasz bez dodatkowych czarów...
  • #13 3382178
    mkot123
    Poziom 15  
    dzięki

3,3 V to akurat nie problem, bo tak niskich napięć na pewno nie będę potrzebował

problemem jest tylko cena - 54 zł z przesyłką za 2 sztuki :-(

no ale cóż - innego wyjścia nie widze...
  • #14 3382555
    olekewaagata
    Poziom 25  
    Ocena: 28
    Ja dysponuję takimi stabilizatorami LM2576T-ADJ P+ nowe nie lutowane, jeśli jesteś dalej nimi zainteresowany to mogę ci sprzedać po 10 zł za sztukę+koszty przesyłki 3 zł (znaczek i koperta) Adres podaj na PV
  • #16 3383188
    trol.six
    Poziom 31  
    Ocena: 381
    mkot123 napisał:
    problemem jest tylko cena - 54 zł z przesyłką za 2 sztuki :-(

no ale cóż - innego wyjścia nie widze...

Te układy mniej wiecej w takich cenach są, inne wyjście to zaprojektowanie sobie na innych układach. Tylko że będzie dodatkowo kilka innych, plus czas na projekt,
  • #17 3385285
    mkot123
    Poziom 15  
    na stronie, którą podał RoMan zajmują się głównie wysyłkami większych ilości elementów, a przy kupnie dwóch (jak w moim przypadku) koszty są dość duże, zwłaszcza że wysyłają je pocztą kurierską.

Może uda mi się odebrać je osobiście, a może poszukam jeszcze w jakiś innych sklepach w Poznaniu.

zobaczymy...
  • #18 3387787
    mkot123
    Poziom 15  
    a mam jeszcze jedno pytanie

chce uzyskać napięcie symetryczne +/- 30V

wykorzystując układy LM2679 należy połączyć mase układu dostarczającego dodatnie napięcie z plusem układu mającego stabilizowac ujemne napięcie ???

oba układy (tak jak napisałe RoMan) bądą miały osobne transformatory i osobne mostki prostownicze
  • #19 3389675
    -RoMan-
    Poziom 42  
    Masz połączyć tylko _wyjścia_. Dobrym obyczajem jest łączenie wyjść na zewnętrznych zaciskach zasilacza - daje to większe możliwości wykorzystania.
  • #20 3390204
    mkot123
    Poziom 15  
    zastanawiałem się jeszcze jak można zrobić regulacje napięcia (dolny zakres niekoniecznie 0V) tak żeby na + i - było taka sama (bezwzględna) wartość ?

chodzi o to żęby nie było sytuacji, że na wyjściu będę miał +20V i -17V
    (wyolbrzymiam, ale chodzi o zasade)
  • #21 3390461
    trol.six
    Poziom 31  
    Ocena: 381
    Najprościej podwójny potencjometr

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy zasilacza impulsowego symetrycznego +/-30V o maksymalnym prądzie wyjściowym 5-6A. Wstępnie rozważano zastosowanie układu LM2576, jednak jego maksymalny prąd 3A jest niewystarczający. Zaproponowano użycie układów LM2678 lub LM2679, które obsługują prądy do 5A i posiadają wbudowane ograniczenie prądowe, skuteczne jako zabezpieczenie przeciwzwarciowe. Ograniczenie prądowe dotyczy prądu szczytowego klucza, co jest wystarczające przy zwarciu. W przypadku uzyskania napięcia ujemnego zaleca się stosowanie dwóch osobnych zasilaczy z odizolowanymi wejściami (osobne transformatory i mostki prostownicze), a ich wyjścia łączyć dopiero na zewnątrz, co zapewnia stabilność i bezpieczeństwo. Regulację symetrycznych napięć można realizować za pomocą podwójnego potencjometru, aby uzyskać równe wartości napięć dodatniego i ujemnego bieguna. W kwestii płytek drukowanych dla prądów około 5A zalecane jest stosowanie odpowiednio szerokich ścieżek, zgodnie z dokumentacją producenta. Alternatywnie, do ograniczenia prądu i zabezpieczeń można rozważyć układy oparte na wzmacniaczach operacyjnych, jednak LM267x mają już wbudowane zabezpieczenia. Problemy z dostępnością LM2679 w sklepach internetowych i lokalnych zostały poruszone, z sugestiami dotyczącymi źródeł zakupu oraz cen. Nie zaleca się stosowania tranzystora bocznikującego do zwiększenia prądu wyjściowego LM2576, lepszym rozwiązaniem jest wybór układu o wyższej wydajności prądowej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA