logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zetor 4011 - co wymienić przy wyciu na 5 biegu? Czy części Ursusa pasują?

dinxik 02 Sty 2013 18:12 4920 9
REKLAMA
  • #1 11730295
    dinxik
    Poziom 2  
    posiadam zetora 4011 nie ursusa c4011 strasznie wyje na 5 biegu problem polega na tym że nie wiem co najczęściej jest wymieniane w takiej sytuacji i czy części ursusa c4011 podejdą do zetorowskiej skrzyni i tylego mostu dodam że na innych biegach chodzi cicho jakie części mam wymienić bo nie chcę wymieniać wszystkiego
  • REKLAMA
  • #2 11730923
    bruns
    Poziom 30  
    Ocena: 303
    Gdy w latach 70tych spędzałem każde wakacje u wujka na wsi i jeszcze nie miałem prawka to jeździłem C 4011 i pamiętam że na piątym biegu zawsze traktor jęczał jak potępieniec . Nie wiem czy wyły zwolnice czy mechanizm różnicowy ale to było normalne .
    Jak coś to popytaj kolegów z tego forum . http://www.retrotraktor.pl/news.php
  • REKLAMA
  • #3 11732005
    bolek180390
    Poziom 9  
    Ocena: 8
    Jeżeli wcześniej Ci na tym biegu nie "wył" i uważasz że chodził ciszej to może być wina łożyska w skrzyni biegów...
  • REKLAMA
  • #5 11732187
    bruns
    Poziom 30  
    Ocena: 303
    bolek180390 napisał:
    może być wina łożyska w skrzyni biegów...
    bolek to napisz które , widziałeś kiedykolwiek skrzynię biegów od środka ?
  • #6 11733261
    dinxik
    Poziom 2  
    z tego co się dowiedziałem to wymieniany był tylny most a wył odkąd pamiętam z tym że teraz jest dużo głośniej i podczas długiej jazdy jest to nie do wytrzymania więc wina tego wycia to raczej ze skrzyni bo tam nikt nic przy niej nie robił tylko jakie wałki czy tryby czy łożyska mam wymienić bo nie stać mnie na kapitalkę i czy części podejdą od Ursusa C4011
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 11735385
    tomek130
    Poziom 22  
    Ocena: 433
    Sprawdź luz między atakiem a kołem talerzowym, teraz części ursusowskie to chłam więc lepiej od zetora.
  • #8 11743503
    dinxik
    Poziom 2  
    jest dość duży luz na łożyskach wałku ataku i mocno wyrobione koło ataku na kole talerzowym nie widać wyrobienia na zębach czyli faktycznie był wymieniany cały tylny most
  • Pomocny post
    #9 11744133
    seweryn7701
    Specjalista Maszyny Rolnicze
    Ocena: 1390
    W wyrobionym dyferencjale ustawienie prawidłowego śladu współpracy jest praktycznie niemożliwe. Będziesz wymieniał to tylko zetorowski dyferencjał jak kolega wyżej wspomniał a będziesz miał już w tym ciągniku dożywotni spokój z dyfrem.
  • #10 11744361
    dinxik
    Poziom 2  
    dzięki teraz wiem co wymienić do tego na pewno coś jeszcze do wymiany dojdzie ale pomału dam radę a zetorek ma już 47 lat i jeszcze nie czas na jego emeryturę

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiadający ciągnik Zetor 4011 zgłasza problem z wyciem na piątym biegu, które nie występowało wcześniej. Wskazano, że przyczyną mogą być łożyska w skrzyni biegów lub luz między atakiem a kołem talerzowym. Użytkownik zauważył duży luz na łożyskach wałku ataku oraz wyrobione koło ataku, co sugeruje, że konieczna będzie wymiana dyferencjału oraz innych komponentów skrzyni biegów. Zostało również zasugerowane, że części od Ursusa C4011 mogą nie być najlepszym wyborem, a lepiej użyć oryginalnych części Zetor. Użytkownik planuje stopniową wymianę części, aby uniknąć kosztownej naprawy kapitalnej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA