logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Identyfikacja silnika z 9 przewodami i dobór sterownika CNC

gdworaq 02 Sty 2013 19:41 1203 2
REKLAMA
  • #1 11730809
    gdworaq
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam wszystkich,
    Jestem "nowy" forum więc wybaczcie jeżeli w złym miejscu założyłem posta.
    Być może ktoś mi pomoże i wyśle jakieś informacje na temat tego silnika:

Nie mogę nigdzie znaleźć żadnej informacji na jego temat. Czy to jest silnik krokowy, enkoder czy jeszcze coś innego?? Jak to sprawdzić, a może ktoś posiada do niego jaką dokumentację...
    Ma wyprowadzonych 9 przewodów, jak się przykłada omomierz to pomiędzy jedną żyłą a pozostałymi 8 jest albo 9,4 ohma albo 18,7.
    Jeżeli są to silniki krokowe to chciałbym na nich zrobić maszynę CNC tylko nic nie wiedząc o tych silnikach nie wiem jaki kupić sterownik.

Proszę o pomoc.
    Jeżeli trzeba zmierzyć coś miernikiem to napiszcie co i w jaki sposób a dopisze do posta.

z góry dziękuję za wszelką pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 11731848
    kawrobel
    Poziom 2  
    według mnie musisz trochę poszukać informacji o zasadzie działania silników z toczącym się wirnikiem. Być może coś znajdziesz, może to być jakiś skokowy silnik z toczącym się wirnikiem. tak to może wyglądać w środku
    http://www.youtube.com/watch?v=ZSSH-YfKg6I
  • #3 11731954
    bogdan_p
    Poziom 39  
    Ocena: 120
    Proponuje spróbować na forum CNC być może ktoś rozpozna ten typ silnika , można go delikatnie rozebrać i będziesz wiedział jak wygląda układ połączeń . Trudno udzielić jednoznacznej odpowiedzi może to być silnik krokowy jak również silnik BLDC gdyby miał 8 wyprowadzeń mógłby to być silnik krokowy uniwersalny . Jak planujesz budowę obrabiarki CNC to lepiej zastosuj silnik którego znasz wszystkie dane napięcie , prąd , krok , moment bo bez problemu dobierz sterownik oraz ustalisz sposób sterowania .
REKLAMA