logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat sterownika silnika krokowego 2-cewkowego z regulacją obrotów

Oximon 03 Wrz 2012 21:31 1629 4
REKLAMA
  • #1 11276043
    Oximon
    Poziom 27  
    Ocena: 27
    Witam!

Poszukuję najprostszego schematu sterownika silnika krokowego (chyba 2-cewkowego, ma trzy wyprowadzenia). Zależy mi bardzo na regulacji obrotów. Został on wyciągnięty ze starego dysku, więc chciałbym osiągnąć dość wysokie obroty. (nie koniecznie tyle, ile jest w dysku)

Jeszcze raz zaznaczam, że chodzi mi o najprostszy schemat, z regulacją obrotów potencjometrem. Żadnych bajerów.

Bardzo proszę o pomoc i pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #2 11276158
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 11276189
    Oximon
    Poziom 27  
    Hmm... Może i tak. Znawcą nie jestem, dlatego pytam tutaj :D. W takim wypadku prosiłbym o schemat do tego silnika, który mam. Z oryginalnego sterowniku z dysku wychodzi masa i dwa przewody, w których jest 8-9v. One są podłączone do silnika, jednakże tam nie mam żadnego sterowania prędkością, dlatego też chcę zbudować własny.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 11276245
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 11277991
    Oximon
    Poziom 27  
    Mój silnik posiada 3 wyjścia (nie 4, jak w przytoczonym linku). Więcej nie powiem, gdyż jest on już wmontowany i nie jestem w stanie odczytać np. jakiegoś modelu, o ile on w ogóle gdzieś pisze.

Dodano po 23 [minuty]:

Dobra problem rozwiązałem stosując kondensator. Kto by mógł przypuszczać?
REKLAMA