logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP 920C na Windows 7 - Błąd drukowania, bufor pusty po reinstalacji sterowników

QamileQ 03 Sty 2013 18:44 3342 12
REKLAMA
  • #1 11735786
    QamileQ
    Poziom 13  
    Ocena: 34
    Jako że przegrzebałem kupę stron w związku z tym błędem i nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytania. Mój system to Windows 7 32bit, drukarka HP 920c, Mianowicie drukarka po poleceniu drukowania wywala błąd:
    "Błąd - drukowanie"

Sterowniki reinstalowane, bufor czyszczony z poziomu .cmd, wstawienie małego pliku .bat podnoszącą bufor, kabel w porządku z przeplotem, próba naprawiania programem FixIt z sukcesem ale tylko do czasu kliknięcia polecenia drukowania ponownie. Mimo stosowania wszelkich znalezionych metod problem wraca. Ręce mi już opadły i mam dość. Ciągle to samo. Pamiętam, że kiedyś u mamy na XP był podobny problem ale wtedy po prostu usuwałem jakieś pliki błędów z dziwnym rozszerzeniem ale to było dawno i już nie pamiętam (różniły się od tych z folderu spool). Proszę o poradę i nieodsyłanie mnie do google bo wsio już przejrzałem i próbowałem zastosować. Nie chcę przeinstalowywać systemu bo potrzebny mi komputer do szkoły.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 11738462
    GallusAnonimus
    Poziom 30  
    Ocena: 66
    Jak podłączyłeś drukarkę do komputera i który port jest zaznaczony w zakładce "Porty" okna "Właściwości drukarki"?
  • #3 11738639
    QamileQ
    Poziom 13  
    przez kabel USB oznaczony w komputerze jako USB001 "Wirtualny port drukarki na USB"
  • REKLAMA
  • #4 11738656
    GallusAnonimus
    Poziom 30  
    A są inne wirtualne porty USB na liście?
  • #5 11741768
    QamileQ
    Poziom 13  
    nie ma
  • REKLAMA
  • #6 11753879
    GallusAnonimus
    Poziom 30  
    A długi jest ten przewód USB?

I takie jeszcze nietypowe pytanie: co miałeś na myśli pisząc "z przeplotem"?
  • #7 11759730
    QamileQ
    Poziom 13  
    kabel ma 1.5m
    aha i sory nie z przeplotem (lol) tylko ekranowany :P

ale kable mam 3 różne i ten sam efekt :(
  • #8 11759776
    GallusAnonimus
    Poziom 30  
    Podłączenie i odłączenie przewodu USB oczywiście powoduje pojawienie się dźwięku odłączenia/podłączenia urządzenia USB, tak?
  • REKLAMA
  • #9 11759873
    QamileQ
    Poziom 13  
    tak slychac dzwiek podlaczania i odlaczania. dodam że na laptopie wspólokatora śmiga bez zarzutu. co prawda jego system jest 64-bitowy ale to raczej bez związku. i koniecznie chcę uniknać reinstalu systemu ze względu na brak czasu...
  • #10 11760138
    GallusAnonimus
    Poziom 30  
    Masz jakieś inne drukarki zainstalowane (drukarki PDF też się liczą)?

Możesz spróbować ponownie zainstalować sterownik po gruntownym czyszczeniu.

Usunięcie wszystkich ikon, deinstalacja wszystkich aplikacji drukarkowych, restart spoolera, usunięcie plików sterownika z folderu W32X86, gdzie są pliki sterowników drukarek. Usunięcie portów USB, usunięcie kontrolera USB, restart, podłączenie drukarki a potem ręczna instalacja samego tylko sterownika. Ciężko mi będzie wytłumaczyć to na forum, ale w razie czego postaram się.
  • #11 11762249
    QamileQ
    Poziom 13  
    w porządku nie będę potrafił tylko kilku rzeczy mianowicie:
    - restart spoolera (to w wierszu polecenia net start/stop spoller ???)
    - ręczna instalacja (ze wzlędu na brak sterowników do tej drukarki pod Windows 7 na stronie producenta)
    - usunięcie portów USB i kontrolera (jak je później przywrócić?)
  • #12 11763637
    GallusAnonimus
    Poziom 30  
    Restart spoolera to właśnie net stop/start spooler (pamiętaj o wyłączeniu UAC, bo konsola zwróci Ci błąd nr 5).

Ręczna instalacja - poprzez dodaj drukarkę i wybranie sterownika z listy dostępnych lub wskazanie z dysku (spróbuj ze sterem od XP)

Usunięcie portów USB - jak już wszystko pousuwasz to wejdź we Właściwości serwera wydruku i z zakładki porty usuń USB001 i DOT4. Kontroler USB usuń z Menedżera urządzeń. Po restarcie kontroler się zainstaluje, a port wirtualny utworzy się po podłączeniu drukarki.

I teraz tak mnie olśniło... masz na liście porty DOT4 USB? Bo jeśli masz to może to właśnie ten port jest portem dla Twojej drukarki i cała procedura okaże się zbędna?
  • #13 11996121
    QamileQ
    Poziom 13  
    nie mam portu DOT4, USB się nie da usunąć bo pisze "funkcja nie jest obsługiwana" lol. Stery przeinstalowalem chyba wszystkie jakie mi w ręce wpadły. W menedżerze urządzeń nawet nie mogę znaleźć kotrolera USB, w sumie jest ich tam z 8 różnych... ręce opadają... jak się nie naprawi to poleci z 8 piętra lol.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z drukarką HP 920C na systemie Windows 7 32-bit, która wyświetla błąd "Błąd - drukowanie" po próbie wydruku. Pomimo reinstalacji sterowników, czyszczenia bufora oraz użycia różnych kabli USB, problem nadal występuje. Użytkownik zauważa, że drukarka działa poprawnie na innym komputerze z systemem 64-bitowym. W odpowiedziach sugerowane są różne metody diagnostyczne, takie jak sprawdzenie portów USB, ponowna instalacja sterowników po gruntownym czyszczeniu, oraz usunięcie portów USB i kontrolera w Menedżerze urządzeń. Użytkownik ma trudności z usunięciem portów USB oraz zidentyfikowaniem kontrolera USB w systemie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA