logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP920c - opóźnione rozpoczęcie drukowania po wydaniu polecenia

szel 10 Gru 2003 01:06 1783 7
REKLAMA
  • #1 431372
    szel
    Poziom 20  
    Ocena: 10
    Czasami drukarka nie chce drukować od razu. To znaczy. Po wydaniu polecenia drukuj wszystko wygląda prawidłowo, żadnych błędów lub komunikatów a drukarka stoi w miejscu, nie raaguje na polecenia - zasypia. Po kilku minutach budzi się i zaczyna drukować. Jest tak od nowości. zainstalowane sterowniki - dostarczone z drukarką.
  • REKLAMA
  • #2 431433
    TAS
    Poziom 23  
    Ocena: 30
    Zobacz jak działa na oryginalnych sterownikach Ang. Polskie sterowwniki do HP potrafią sprawiać dziwne figle. Jeśli drukarka jest podłączona poprzez LPT sprawdź w biosie czy jest ustawiony dwukierunkowy przesył danych.

Pozdrawiam - Tomek
  • REKLAMA
  • #3 567203
    Krzysztof Marzec
    Poziom 11  
    Zobacz w ustawieniach drukarki może być opcja deklarowania czasu rozpoczęcia druku.W 970 jest ustawienie czasu rozpoczęcia po przesłaniu do bufora ? . :?:
  • #4 567908
    Pawelcio
    Poziom 22  
    Ocena: 8
    mam to samo szczególnie z programami firmy IPS ( romularze, PITY) walczyłem z róznymi sterami, przróżnymi ustawieniami i nic... zauważyłem natomiast że za każdym razem uruchamia sie kolejna kopia jakiegoś tam programiku obsługującego drukarkę i sie nie zamyka po wykonaniu wydruku, im więcej otwartych kopii tym gorzej, zamknięcie tych wszystkich badziewi prze ctrl+alt+del powoduje poprawę pracy, mam tak pod różnymi systemami i to zarówno na LPT i USB i nie udało mi sie z tym wygrać więc pozostało sie przyzwyczaić pozdrawiam Paweł
  • REKLAMA
  • #5 569512
    szel
    Poziom 20  
    Wgrałem sterowniki angielski i nic się nie zieniło. Niekiedy się zatnie i trzeba odczkać kilka minut aż zacznie drukować. Nie wiem co może temu pomóc.
  • #6 569624
    Kazik
    Spec od drukarek
    Ocena: 53
    A może masz zwalony system ....
  • #7 569744
    kosmita
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 134
    zacznijmy od poczatku, jaki system uzywasz??? czy wczesniej zainstalowana byla w systemie inna drukarka??? jakie sa ustawienia portu lpt w biosie(jesli drukujesz przez LPT) jesli Usb to jakie inne urzadzenia usb posiadasz?? postaraj sie sprawdzic drukarke na czystej WINzgrozie... aha na jakim chipsecie masz plyte glowna??

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #8 573157
    szel
    Poziom 20  
    Pracuję na Win98. Są zainstalowane drukarki poscriptowe i wirtualna drukarka do wydruków wielu tych samych elementów na jednej stronie. Drukarka podłączona przez USB. Drugi port USB zajęty przez scaner Plustek. chipset płyty BX440.
    Jeszcze jedno - pamiętam,że już podczas instalacji drukarki były problemy z automatycznym wykryciem portu USB przez program instalacyjny. Program twierdził,że drukarka jest podłączona poprzez port LPT.

Podsumowanie tematu

✨ Drukarka HP920c wykazuje opóźnione rozpoczęcie drukowania po wydaniu polecenia, mimo braku komunikatów o błędach. Problem występuje od nowości, a sterowniki zainstalowane są oryginalne, choć próbowano również wersji angielskiej bez poprawy. Drukarka jest podłączona przez USB do systemu Windows 98, na płycie głównej z chipsetem BX440. Podczas instalacji pojawiły się problemy z automatycznym wykryciem portu USB, program instalacyjny błędnie wskazywał port LPT. Wskazano możliwe przyczyny: nieprawidłowe sterowniki (polskie mogą powodować problemy), ustawienia portu LPT w BIOS (w przypadku połączenia LPT), a także działanie dodatkowych programów obsługujących drukarkę, które mogą pozostawać aktywne i wpływać na opóźnienia. Sugerowano sprawdzenie ustawień czasu rozpoczęcia druku w sterownikach oraz test na czystym systemie Windows. Problem występuje zarówno na połączeniu LPT, jak i USB, a obecność innych urządzeń USB (np. skaner Plustek) może mieć wpływ.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA