logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Onkyo TX-SR506 - Brak dźwięku poza trybem direct i pure audio, trzaski w głośnikach

!Yorgus! 04 Sty 2013 16:11 5448 11
REKLAMA
  • #1 11739959
    !Yorgus!
    Poziom 15  
    Ocena: 25
    Witam. Mam problem z aplitunerem jak w temacie. Gra ale jak wyłączę tryb direct albo pure audio to przestaje grać. Podejrzewam że może być to wina przedwzmacniacza ale, Jest jeszcze opcja DVD multi channel i jak podłączę przez nią to wszystko jest ok ( regulacja barwy itp ).

Dodam jeszcze że nie działają również wejścia cyfrowe w innych trybach jak direct i pure.

Przed pojawieniem się usterki jak słuchałem muzyki np z komputera to czasami pojawiały się trzaski w głośnikach i było słychać niewyraźnie radio fm jak sygnał szedł z komputera ( tak jakby przebijało ).

Jak by ktoś z kolegów na forum podpowiedział mi gdzie mniej więcej mam popatrzyć w nim.

W razie co podaje link do schematu.
    http://www.eserviceinfo.com/download.php?fileid=62743

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 11742042
    bibul
    Poziom 20  
    Ocena: 31
    Witam,
    z opisu wynika, że uszkodzenie masz w części cyfrowej - AD/DA lub DSP. Część analogowa wygląda na sprawną - sprawdź przełączanie wejść na pure direct.

Zacznij od pomiaru napięć zasilania w części cyfrowej - str.11 manual'a - układ Q301, Q401-404.
    Podobnie na płytce HDMI -zasilanie Q201.

Na schemacie masz ładnie wszystko opisane.
  • REKLAMA
  • #3 11742904
    !Yorgus!
    Poziom 15  
    Witam. Wykonałem pomiar napięć. Na płytce HDMI napięcia są ok 3.3V i 1.16V na Q201. W sekcji procesora na przetworniku AD/DA też ok 5.3V . Dodatkowo sprawdziłem ciągłość ścieżek z Q401-404 do AD/DA i ok. Napięcia na Q401-404 ok 14,7V. Sprawdziłem jeszcze płytkę pod kontem zimnych lutów. W sekcji video na mostku 10,9 V ( wg. schematu 12V).

I mała adnotacja do mojego pierwszego postu.

komputer mam podpięty do wejścia CD analogowego. A do cyfrowego dekoder tv sat. i działa tylko w trybie pure i direct bez możliwości regulowania barwy dzwięku. Natomiast jak podłączę komputer pod wejście dvd multi channel to wszystko działa normalnie.

Pozdrawiam
  • #4 11745116
    !Yorgus!
    Poziom 15  
    Przepraszam za pomyłkę ale nie działa wejście cyfrowe w ogóle w żadnym ustawieniu ( wykrywa tylko rodzaj sygnału np. DTS DPL II itp ). Podejrzewam padnięty układ Q301 CS42518-CQZ ale, chciałbym aby ktoś napisał mi czy on może za moją usterkę odpowiadać. Może okazać się problem z jego dostaniem. Czy ktoś z kolegów posiada może taki układ ?

Zamówiłem układ CS42528-CQZ zamiast CS42518-CQZ i mam jeszcze pytanie. Czy duża różnica będzie w jakości dzwięku ?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 11753180
    bibul
    Poziom 20  
    Witam,
    Pobieżnie patrząc na datasheety to różnią się tylko dynamiką?
    Trochę się pospieszyłeś z zakupem układu - może on odpowiadać za tą usterkę, choć nie musi.
    To, że amplituner wykrywa rodzaj sygnału cyfrowego, częściowo wskazuje że układ jest ok - ale podkreślam częściowo.
    Bardziej skłaniam się ku Q201 lub pamięci sdram lub flash.
    Nie grzebałem w amplitunerach onkyo, ale taka prozaiczna sprawa - reset ustawień nie pomaga? Ma on może jakiś service mode? (nigdzie nie widzę w manualu?)

Q301 jest zasilany 5V i 3,3V - co z 3.3V?
    Co z temperaturą układu w trakcie pracy - reaguje na próby podgrzewania lub schładzania?

Sprawdź jeszcze Q341 (bufory na wejściu AD Q301).
    Jeśli dysponujesz oscyloskopem koniecznie zbadaj przebiegi na rezonatorach X171 - przy Q171,
    oraz X202 - płytka HDMI przy Q202.

Profilaktycznie przelutowałbym hotairem dla spokoju właśnie pamięci - Q281, Q282.

No i jeszcze jedna sprawa - jest może test tone, albo autokalibracja głośników? Dźwięk jest?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 11753975
    !Yorgus!
    Poziom 15  
    napięcie 3.3V na Q301 jest ok (3.28V). Układ nie reaguje na schładzanie i podgrzewanie. Wykonałem reset do ustawień fabrycznych. Posprawdzałem jeszcze raz wszystkie napięcia na Płytce hdmi i także pod kontem zimnych lutów i napięć na pamieciach. Zastanawiające jest jedynie to że jak pisałem, wcześniej podczas słuchania muzyki z komputera (analog ) jak i z dekodera ( coaxial ) występowały czasami głośne trzaski w głośnikach, a jak te zakłócenia trwały długo to dało się usłyszeć radio FM jak włączona była opcja CD. Potem wszystko ucichło ( zepsuło się ) i tylko czasami jak zostawiłem amli włączone te trzaski pojawiały się sporadycznie mimo że już nie grał.
    Zauważyłem jeszcze jedną rzecz. Jak pozostawię ampli na direct i wyłączę potem włączę to przy włączeniu nie ma trzasku w głośniku. A jak włączę w innych trybach to po załączeniu przekaźnika występuje delikatny ruch membrany.
    ps. Za q301 zapłaciłem 25 zł z przesyłką więc można zaryzykować wymianę go.
    Pozdrawiam
  • #7 11754217
    bibul
    Poziom 20  
    Te trzaski potwierdzają tylko bałagan w torze cyfrowym, skoro na pure direct była cisza. Także to falowanie membrany to sugeruje.

1. Czy jest możliwość uruchomiania pure direct na wejściach cyfrowych? Albo wyłączenia wszelkich efektów przestrzennych, equalizera i innych pierdół korygujących dźwięk? Daj sygnał najlepiej zwykły PCM z płyty CD i zobacz co z dźwiękiem.

2. Co z tym test tone lub z autokalibracją głośników?

3. Jak masz hotair to przelutuj Q301 i koniecznie Q201, bo z tego co widzę w manualu to jest on przystosowany do radiatora, więc na pewno się grzeje. Pamięci Q281 i Q282 także. To że luty wyglądają ok wcale tego nie potwierdza.

Pozdrawiam
  • #8 11754296
    !Yorgus!
    Poziom 15  
    1. Tak jest możliwość ale wejścia cyfrowe nie działają na żadnym z możliwych ustawień nawet w trybie pure i direct. Sygnał analogowy działa tylko w trybie pure i direct na cd, tape. Na wejściach analogowych DVD m.ch. 5.1 działa z możliwością korekcji tonów.
    2. Nie ma testu głośników i nie mam mikrofonu do kalibracji.
    3. Q301, Q201, Q281 I Q282 przelutowane hot airem

Bez zmian. Szukam i mierzę dalej. Jak przyjdzie kostka to przelutuję ją. Jak nie da to efektów zajmę się układem dsp
  • #9 11754669
    bibul
    Poziom 20  
    Ok.
    Według schematu blokowego sygnał DVD Multi-in całkowicie omija blok cyfrowy, więc z nim nie powinno być problemów.

Z tą kalibracją chodzi mi tylko o to, czy z bloku cyfrowego wychodzi cokolwiek - bo tony do kalibracji są właśnie tam generowane. Spróbuj nawet bez mikrofonu, wyskoczy błąd. Byle by wpiąć jack'a w gniazdo mikrofonu bo jest tam detekcja.

Tak dla całkowitej pewności, żeby całkiem wykluczyć selektor wejść (który wygląda na sprawny) podaj jakiś sygnał audio na wyjścia Q401-404, jak będzie załączony jakikolwiek tryb DSP.
  • #10 11754973
    !Yorgus!
    Poziom 15  
    bibul napisał:
    Z tą kalibracją chodzi mi tylko o to, czy z bloku cyfrowego wychodzi cokolwiek DSP.

W granicach maksymalnej głośności słychać ledwie szum. Ale raczej generuje go preamp lub sam koniec. Jutro powinien przyjść układ. Przed założeniem sprawdzę kalibrację tak jak pisałeś.
    Pozdrawiam
  • #11 11759423
    !Yorgus!
    Poziom 15  
    Witam jeszcze raz. Układ jeszcze nie przyszedł. Ale Podałem sygnał z odtwarzacza mp3 na Q401 a dokładniej podpiąłem sygnał pod wyprowadzenie na kostce pod nr 1 (FR) i masę pod nr 8 ( GDNDG zresztą i tak wszystkie masy są zwarte) I dzwięk był tylko w ustawieniach dsp (na direct i pure cisza) co prawda nie zbyt głośny ale był.

Podpiąłem również mikrofon pod kalibrację nacisnąłem enter ale w głośnikach cisza.

Pozdrawiam
  • #12 11759565
    bibul
    Poziom 20  
    Czyli selektor będzie ok.
    Te zniekształcenia wynikają pewnie z faktu że nie rozpiąłeś całkiem toru sygnału (pomijając niedopasowanie poziomów/impedancji), a DAC cały czas pracuje - dla spokoju zmierz napięcia na wyjściach wzmacniaczy Q401-404. Powinno być 0V bez podawania sygnału. Pewnie nie ma - stąd falowanie membrany.

Dobrze by było jakbyś obadał jeszcze te rezonatory o których wspominałem.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z amplitunerem Onkyo TX-SR506, który działa tylko w trybach direct i pure audio, a w innych ustawieniach nie wydaje dźwięku. Podejrzewa uszkodzenie w części cyfrowej, zwłaszcza układu AD/DA lub DSP. Po pomiarach napięć w sekcji cyfrowej oraz sprawdzeniu ciągłości ścieżek, użytkownik zauważa, że wejścia cyfrowe nie działają w żadnym trybie, a trzaski w głośnikach występowały wcześniej podczas odtwarzania z komputera. Wymiana układu CS42518-CQZ na CS42528-CQZ została zaplanowana, a użytkownik poszukuje dalszych wskazówek dotyczących diagnostyki i naprawy. Wskazówki dotyczące pomiarów napięć, przelutowywania komponentów oraz testowania sygnałów audio zostały podane przez innych uczestników dyskusji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA