logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Onkyo TX-SR503E - Brak dzwieku amplituner Onkyo TX-SR503E

VIOLATOR-DM 24 Kwi 2023 17:58 1107 5
REKLAMA
  • #1 20553816
    VIOLATOR-DM
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    Brak dzwieku. Od jakiegos czasu mam problem z dzwiekiem, zanikał. Nieraz był a nieraz musialem przełaczyc pomiedzy np radiem a video 3 żeby by dzwiek. Raz pomogło to jak był dluzej amplituner odłłaczony od sieci, obecnie nie ma juz wcale dzwieku. Czy mozna go jakos zresetować czy to raczej bedzie jakis inny problem typu zimny lut. Amplituner wyswietla napis Stereo w radio wiec DSP raczej nie bedzie uszkodzone. Amplituner ten juz od prawie roku zyje swoim zyciem. Ogolnie zawsze pomagalo przelaczenie pomiedzy video 3 a radio a teraz juz nic. Jesli to uklad DSP to czy jest sens w tym amplitunerze go naprawiac.Nie jest to chyba wysoki model, a nie jestem elektronikiem i bym musial go dac gdzies do serwisu. Podczas sprawdzania firmware i przełaczania klawiszami amplituner ponownie ożył ale zanim ozył sprawdzałem co wyswietla : AB Muting i nizej 0A48K0171400x4 jesli to cos znaczy i ktos moze mnie oswiecic bede wdzieczny
  • REKLAMA
  • #2 20553986
    2konrafal1993
    Poziom 38  
    Ocena: 745
    Włącz amplituner, naciśnij DISPLAY a następnie przycisk włączania. Powinno wyświetlić się coś takiego M: (wersja oprogramowania). Znajdź jak przełączyć na D: i tu jeśli widnieje wersja oprogramowania to DSP pracuje, jeśli jest ?????? To masz walnięty DSP.

Ps. Amplituner z uszkodzonym DSP nie załącza kolumn, to jedna z metod na ustalenie winnego.
  • REKLAMA
  • #3 20706291
    ależskądżeznowu
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witaj, zrobiłem jak napisałeś.
    Wyświetliła się wersja oprogramowania.
    Od dłuższego czasu użytkowania trzymałem odtwarzacz DVD na amplitunerze i nie z głupoty choć braku wiedzy o ile jedno drugie nie wyklucza.
    Muzyki słuchałem parę razy w tygodniu przez niezbyt długi czas, choć chwilami szklanki ładnie tańczyły. Problem pojawił się po burzy. Nie załącza głośników choć na 100% działają.(radio też nie odtwarza)
    Amplituner po uruchomieniu normalnie się podświetla i nienormalnie przegrzewa część oznaczona na zdjęciu.
    Więcej grzechów nie pamiętam..
    Proszę o pomoc czy jest sens to naprawiać .
    Sprawa jest dość pilna, bo sąsiad robi generalny remont i został bez muzyki ;(
    Onkyo TX-SR503E - Brak dzwieku amplituner Onkyo TX-SR503E
  • REKLAMA
  • #4 20706762
    2konrafal1993
    Poziom 38  
    Ocena: 745
    ależskądżeznowu napisał:
    nienormalnie przegrzewa część oznaczona na zdjęciu.
    To jest standard w tych amplitunerach, będzie gorąco bo musi być.
    ależskądżeznowu napisał:
    czy jest sens to naprawiać
    Ja tego nie wiem, powinien to ocenić spec który weźmie to na warsztat.
  • REKLAMA
  • #5 20706911
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9231
    ależskądżeznowu napisał:
    nienormalnie przegrzewa część oznaczona na zdjęciu.
    Na jakiej podstawie twierdzisz, ze nagrzewanie jest nienormalne? Masz porównanie z innym egzemplarzem tego wzmacniacza?
    Ja myślę, ze skoro producent zastosował spory radiator, to raczej z jakiegoś konkretnego powodu - na pewno nie dlatego, żeby "robił wrażenie" a po to by odprowadzić ciepło z silnie nagrzewających się elementów doń przykręconych.
    Tak więc jeśłi Twoja wiedza wygląda tak jak poprawność oceny użycia radiatora i jego temperatury, to podzielam zdanie Kolegi wyżej - oddaj ten sprzęt do serwisu, lub zasugeruj to właścicielowi. Sam raczej nie pakuj tam rączek, bo w razie "W" możesz się mu nie wypłacić.
  • #6 20707189
    ależskądżeznowu
    Poziom 2  
    Ocena: 1

Wcześniej się tak nie nagrzewał, zaczęło się po burzy, chociaż listwa była wyłączona. Nie znam się na elektronice, dlatego szukałem rady. Dziękuję za odpowiedzi!
REKLAMA