logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

dtf1 gdzie założyć zworkę uwaliłem go na liście

artek08500 09 Lut 2005 17:51 2764 6
REKLAMA
  • #1 1213378
    artek08500
    Poziom 12  
    Ocena: 18
    witam
    wyświetlacz ciemny nie mogę wgrać nowej listy kenvriterem brak komunikacji proszę o podpowiedż pilnie!!!
  • REKLAMA
  • #2 1213453
    Hirek2
    Poziom 25  
    Ocena: 62
    Cytat:
    1. Rozkręcamy Kena i podłączamy go do kompa.
    2. Zakładamy zworkę na punkty serwisowe (zdjęcie punktów serwisowych w DTF-1) - albo wyginamy odpowiednio spinacz biurowy i bierzemy sobie kogoś do pomocy, żeby go trzymał podczas całej operacji, albo wlutowujemy w to miejsce 2 goldpiny, na które zakładamy zworkę od PC'ta.
    3. Uruchamiamy ecp_ldr i wskazujemy plik z listą, uruchamiamy PTC Launcher i wciskamy Launch PTC.
    4. Włączamy Kena, w PTC Launcherze wyskoczy okienko z napisem 'Command find error', ale to normalne - wciskamy 'FL writing'.
    5. W tym momencie rusza wgrywanie i kiedy się skończy (C042,0 w Command Log) w ecp_ldr wskazujemy plik z eepromem.
    6. Teraz przechodzimy do PTC Launcher i wciskamy Page 2, następnie e2p writing. Kiedy skończy się wgrywanie eeproma (C043,0 w Command Log), wyłączamy Kena, zdejmujemy zworkę i skręcamy go.

UWAGA! Jeśli uwalone jest firmware to użycie zworki nic nie da i nie obejdzie się bez Jtag-a.

W załączniku masz fotkę jak zrobić zworkę.
    Tu masz wszystkie potrzebne programy http://priv.twoje-sudety.pl/~kentech/
    Załączniki:
    • con_dtf1.jpg (31.9 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 1214549
    artek08500
    Poziom 12  
    brak jakiejkolwiek komunikacji z ptclauncher włanczam kena i w programie nic się nie dzieje .W kenvriterze jak włącze kena to wyskakuje napis receiver turn on ale po załadowaniu listy prosi o wciśnięcie strzałki na panelu i na tym się kończy;(
    kable mam 100% OK wcześniej wszystko na nich się wgrywało ok
    zworka zrobiona nie mam już pomysłów może jest uszkodzony duży flash?? ale wgrał się bez problemów a wszystko się zwiesiło na liście jakim jeszcze progem można próbować to postawić ??
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 1217613
    Guru1410
    Poziom 11  
    Witam

1. Podlacz kena do PC za pomoca kabli (szeregowy i rownolegly)
    2. zaloz zworke na punkcie serwisowy SC
    3. wlacz tuner przelacznikiem sieciowym (na wyswietlaczu nic sie nie pojawi i tak ma byc)
    4. uruchom KenWritera i polacz - wyswitli ci komunikat ze tuner jest zamrozony "freez" - nacisnij OK
    5. Zaladuj oprogramowanie

Jezeli uwaliles liste - to zaladuj tylko liste i powinno byc ok - a jak wolisz to dla pewnosci zaladuj wszystko czyli firmware - lista -eeprom

6. wylacz KenWriter
    7. Wylacz tuner, zdejmij zworke z sc - wlacz i powinno byc OK

Jezeli to nie pomoze tzn ze uwaliles duzego flasha - wtedy jedynym ratunkiem jest wlutowanie lacza Jtag na plyte i ratowanie wedlug opisow
  • REKLAMA
  • #5 1218678
    artek08500
    Poziom 12  
    na jednym kompie nie pojawia się napis freeze ale na drugim zaczął się pojawiać ale po załadowaniu pliku i wciśnięciu ikony za scalakiem i strzałką pojawia sie okienko wgrywania i nic ;(
    mam pytanie jakie powinny być ustawienia portu LPT wiem że na ECP ale jest tam kilka podopcji próbowałem różnych konfiguracji i nic
    i czy jak duży flash będzie uwalony to też będzie komunikat że tuner jest zamrożony??
    pozdrawiam
  • #6 1246813
    Bubsztyk
    Poziom 2  
    Podlaczam sie do pytania mam ten sam problem i takie same pbjawy
  • #7 1247439
    artek08500
    Poziom 12  
    postawiłem go na nogi programem pionero 5.0 tylko że początek zrobiłem wg opisu jtag testerem czyli wgranie trapa skasowanie flasha a wgralem go pionerem i poszło chociaż flash wgrywał się ze 20 min załanczam opis:
    Programowanie DTF1 pod Win2k, WinXp

Większość opisów programowania Kena DTF1 opiera się na programach które działają pod Win98 lub WinME.
    Ten opis dotyczy programowania pod Windows 2k i Xp ponieważ większość z nas właśnie z takich wind korzysta a instalowanie drugiego (np. 98) tylko po to żeby programować dekoder jest przynajmniej według mnie kłopotliwe

A więc do dzieła.
    Potrzebne będzie nam:
    1. J-Tag
    2. Program Pionero 5 (może być też 4 ale opis dotyczy 5)
    3. Kabel szeregowy (rs232) 1 do 1

Zaczynamy.

Uruchamiamy program Pionero 5 i przechodzimy do zakładki Konfiguracja (Configuration) następnie J-Tag wbieramy Adres Trap (Tap Address) na 40010000
    Oraz z poniższych opcji zaznaczamy Weryfikacja zapisu flash (Verify flash writing) pozostałe opcje mają być puste

Na koniec wybieramy z Decoder model and main-board type opcje Pioneer DBR-S200F, BNP-1323-E-Y

Po takim ustawieniu programu Pionero5 możemy zacząć programowanie Kena

1. Wyłączamy dekoder
    2. Podłączamy J-tag do dekodera i do portu LPT w komputerze
    3. Zwieramy punkt serwisowy (S.C.) na płycie dekodera (koło łącza J-Tag)
    4. Włączamy dekoder (na wyświetlaczu jest ciemno - dekoder jest w trybie serwisowym)
    5. Uruchamiamy Pionero 5 i przechodzimy do zakładki Firmware JTAG
    6. Wybieramy adres 7FE00000 i długość 200000
    7. W Użyj wybieramy Plik i naciskamy przycisk Wyślij
    8. Otwiera się okienko wyboru pliku. Wskazujemy plik z firmware i naciskamy OK.
    9. Programowanie rozpocznie się. Program nadpisuje tylko te bloki które są różne. Dzięki temu dekoder programuje się szybciej
    10. Po zakończeniu pojawi się komunikat - że wszystko poszło OK.
    11. Wyłączamy program Pionero 5 oraz dekoder
    12. Rozłączamy J-tag i rozwieramy punkt serwisowy
    13. Włączamy dekoder i tyle

Ps. Jeżeli są problemy podczas weryfikacji flash należy przed programowanie wyczyścić flash przyciskiem Erase Chip ALE TYLKO WTEDY KIEDY SĄ PROBLEMY Z PORGRAMOWANIEM.

Liste kanałów i Eproma ładujemy przez RS z programu MES i tutaj jedna uwaga
    Nie wiem jak u was ale ja miałem straszne problemy żeby coś wysłać na mojego kena. Być może dlatego że korzystam z laptopa który nie posiada RS232 - mam rs-a na USB.
    Żeby było możliwe ładowanie listy i napisów musiałem przerobić skrypty rxsett, rxstart, rxend w sekcji Install.
    Jeżeli u Was wszystko działa to nie ma problemu. Jeżeli byłyby problemy sprawdźcie soft DTF1_KST_159_Guru15 - tam właśnie są te przerobione skrypty i u mnie ładowanie przez RS z MES i MS działa na 100%

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy dekodera DTF1 z ciemnym wyświetlaczem i brakiem komunikacji podczas próby wgrania nowej listy kanałów za pomocą programu KenWriter. Użytkownik wykonał zworkę serwisową (SC), jednak program nie nawiązuje poprawnej komunikacji, a proces wgrywania zatrzymuje się po wyświetleniu komunikatu "receiver turn on" i prośbie o naciśnięcie strzałki na panelu. Kabel szeregowy i równoległy są sprawne. Zalecane jest podłączenie tunera do PC, założenie zworki na punkcie serwisowym SC, włączenie tunera przełącznikiem sieciowym, uruchomienie KenWritera, potwierdzenie komunikatu o zamrożeniu ("freeze") i wgranie listy lub całego oprogramowania (firmware, lista, eeprom). Jeśli to nie pomoże, możliwe jest uszkodzenie dużego flasha, co wymaga programowania przez JTAG. Użytkownik potwierdził, że na jednym komputerze pojawia się komunikat "freeze", na innym nie, a wgrywanie zatrzymuje się w okienku wgrywania. Pojawiły się pytania o ustawienia portu LPT (zalecany tryb ECP z różnymi podopcami). W odpowiedzi zaproponowano alternatywne rozwiązanie z użyciem programu Pionero 5.0 pod Windows 2000/XP oraz interfejsu JTAG do wgrania oprogramowania i naprawy uszkodzonego flasha. Opisano konfigurację programu Pionero, w tym ustawienie adresu Trap na 40010000 i włączenie weryfikacji zapisu flasha.
REKLAMA