logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak złozyc zwrotnice częstotliwości dla tych głosników?(?)

gigamaas 10 Lut 2005 11:42 1251 8
REKLAMA
  • #1 1215414
    gigamaas
    Poziom 16  
    Ocena: 23
    Witam wszystkich! Otóz potrzebuje schematu najlepiej z podanymi parametrami zwrotnicy częstotliwości!! niestety sam nie moge podać zbyt wielu parametrów gdyz głosniki które maja byc pod to podłaczone mają pozacierane wszelkie parametry!!wiem tylko że głośniki średniotonowe sa impedancji 4Ωi są to dwa głosniki które sa spięte ze sobą równolegle i wydaje mi sie ze razem moga miec z 20W!jeden z dwóch jest miejszy taki jakie mozna było znalezć w tych starych radiach unitry( tzw. jaja)! jednak pozostaja jeszcze dwa głośniczki wysokotonowe jeden podobny do tych malutkich które stosowane były w głośnikach do walkmena i na nim jedyne parametry to moc 0.25W i impedancja 8Ω!! ale pozostaje jeszcze jeden piezzoelektryczny który nie ma żadnych parametrów!! głosniki odkupiłem od kumpla za grosze!! obudowa prymitywna z paneli sciennych w środku jakies tłumienie (chyba gąmbka która sie kładzie pod panele podłogowe)i wszystko bez zadnych zabezpieczen spiete pod kabel wyjściowy równolegle!! pojemnośc obudowy nie jest mi znana na oko oceniam ze to 9 litrów! zakładam że obudowe tez należałoby zmienić wiec jakiej pojemności powinna być przy tych głosnikach??
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1215482
    .Wiśnia
    Poziom 28  
    Ocena: 76
    :arrow: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic143491.html link co do objetosci obudowy ....
    za mało detali by dac jaka kolwiek zwrotnice ..jaka f podziału .. najlepiej orientacyjnie trzeba by było je zmierzyc ale czy sens jest na takie głosnik ... . na wysokotonowe dac kondensator 2,2 uF/ 63V i bedzie dobrze
    powodzenia
  • #3 1215634
    gigamaas
    Poziom 16  
    dzieki za pomoc!! to zawsze coś!!

Dodano po 2 [minuty]:

a tak wogule to jak ja mam je zmierzyć??
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 1215699
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    jesli to są jaja to one bardzo ładnie grają jako szerokopasmówki do około 10 kHz - tam można byłoby postawić podział lub każda inna częstotliwość dogodna dla wysokotonowca. 5500Hz-10 000 Hz Pozostaje jeszcze kwestia skuteczności wysokotonowiec mozę być głosniejszy. Choć tym szerokopasmowcom też nieźle idzie jakies 87-89dB przy mocy do 5 Wat - zalezy jeszcze jaki model. (były robione na licencji Pioneera np w magnetach ZK)

Zrób tak żeby miec dwie takie same kolumny, jesli bedzie trzeba to dokup nowe wysokotonowe. Z STX na przykład.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 1215835
    gigamaas
    Poziom 16  
    dobra wiec jeszcze raz!! do tego co napisałem na samym poczatku dodaje ze głosnik jajo jest na licencji pioniera i odczytałem na nim GD10-16/4 jest to 4W o impedancji 4 Ohm. natomiast ten drugi średniotonowy to jakiejs firmy hi-power też 4 Ohm. podejzewam ze to głosniki z promocji z auchana!!

Dodano po 1 [minuty]:

dwie kolumny sa identyczne wszystko to samo maja w srodku !!
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 1216000
    Tremolo
    Poziom 43  
    No to i tak uważam że żaden z tych głośników do siebie nie pasuje za bardzo.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 1273104
    gigamaas
    Poziom 16  
    Witam! Ja znowu z tymi głośnikami! postanowiłem całkowicie wyciąc w nich bass! jaki filtr musze zastosowac w przybliżonej wartości? chciałem jeden uF/100V, czy moze większą wartość? i czym zabezpieczyć piezzo, a czym zabezpieczyć wysoko tonowy?? Widziałem że ktos stosował żarówke na 12V/35W a by zabezpieczyc wysoko tonowe!
    wiem że bez parametrów głośników ciezko cokolwiek zrobic! Ale co ja poradze! Wiec przyjołem opcje całkowitego wyciecia basu, gdyz z basem 2 średniotonowe dosłownie mi wala jak szmata o podłoge! Sa to głośniki 17cm srednicy a dobrze na nich słychać tylko wysokie tony! Więc postanowiłem je wykorzystać jako wysokotonówki! a bas zastąpie czyms innym z innego głośnika! Powiedzcie przynajmniej od jakiej wartości mam zacząć żeby wyciąć ten bass a ja juz sobie poeksperymentuje!
    I tak sie zaczeła przygoda z głosnikami noname!
  • Pomocny post
    #8 1273209
    Tremolo
    Poziom 43  
    Słuchaj bez parametrów to nie zrobisz nic dokładnego, nie opłaca się do tanich głosnikow robić wymyślnych zwrotnic...

A piezzo niech się spali, przecież to grosze kosztuje.

Co Ty poradzisz?? A co my poradzimy, ani tych głośników nie możemy zobaczyć a co dopiero pomierzyć.
    Kup zwrotnice w Janbo oczywiście musisz mieć parametry, pasma przenoszenia. Mam nadzieje że ludzie z janbo Cię nie wysmieja, gdy im podzasz do czego chcesz zwrotnice. Pomierz te głosniki w Audua Speaker Workshop (robiąc przyblizoną analize pasma przenoszenia). Albo na ucho wskaż jakie częstotliwości przenoszą. Podaj impedancje niskiego i średniego.

Jakie wysokotonówki, co to za wariactwo 17 cm?? może to nie wysokie tony tylko średnie tony?

Wywal wszystkie te głośniki załóż głośniki o parametrach prawdziwych lub przypominających prawdziwe np Tesla STX, wtedy to bedzie miało sens konstruktorski.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 1273241
    gigamaas
    Poziom 16  
    Zrobie jak radzisz! Po co ja sie z tymi głosnikami wychylałem?!Dzieki za wszelkA pomoc! Myśle że temat mozna zamknąc, gdyż i tak nie wnosi nic nowego! Nastepnym razem zwróce sie do ciebie jak kupie coś co przynajmniej ma parametry i jest nie drogie! Myślałem o Alphardzie LW1000 jak basówka, czytałem o nim i wiem że nikt ogólnie go nie poleca a czytałem także pozytywne rzeczy o nim! Niektórzy chwala inni narzekają! W każdym bądż razie alphard ma przynajmniej parametry podane i chodż moze różnią sie one miedzy soba(głosnik głosnikowi nie równy) myśle że zdecyduje sie na niego! zresztą co o mnie można myśle c jak ja kupyje głośniki tionsila w obudowie po 5zł za sztuke?! :) Nie mam sporo kasy wiec trzeba sobie radzić! Do usłyszenia! I jeszcze raz dzięki za pomoc!!
    -------------------------
    Jednak nie, zmieniam zdanie1 Po tym co przeczytałem o alphardzie LW1000 decudowałbym sie na Alphard Lw1200 lub 800! czytałem wiele pozytywnych opini o tych głosnikach w tak niskim przedziale cenowym! Ostatecznie decyduje sie na Alphard LW800!
    Załanczam do tego link z parametrami wszystkich alphardów! Podobne nie maja swojego odwzorowania w rzeczywistości i ciezko przy budowie czego kolwiek wzorowac sie na nich! Ale ta tabela zawsze troche przybliza co nieco!
    Załączniki:
    • Parametry Glosnikow Alphard.xls (182.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy problemu doboru i konstrukcji zwrotnicy częstotliwości dla zestawu głośników o nieznanych parametrach, w tym dwóch średniotonowych 4 Ω (jeden z nich to głośnik typu "jajo" na licencji Pioneera GD10-16/4 o mocy 4 W) oraz dwóch wysokotonowych, w tym piezoelektrycznego i małego głośnika 8 Ω o mocy 0,25 W. Głośniki są połączone równolegle w prymitywnej obudowie z tłumieniem. Brak szczegółowych danych technicznych utrudnia precyzyjne zaprojektowanie zwrotnicy. Propozycje obejmują zastosowanie prostych filtrów, np. kondensatora 2,2 µF/63 V dla wysokotonowego, oraz eksperymentalne wycinanie basu poprzez filtr o wartości około 1 µF/100 V. Zwrócono uwagę, że głośniki typu "jajo" mogą dobrze pracować jako szerokopasmowe do około 10 kHz, a wysokotonowe mogą wymagać zabezpieczeń, np. żarówki 12 V/35 W. Zalecane jest pomiar parametrów głośników (np. w programie Audua Speaker Workshop) lub zakup głośników o znanych parametrach, np. Tesla STX, Alphard LW800, LW1000, LW1200, aby umożliwić właściwe zaprojektowanie zwrotnicy. Wskazano, że do tanich, nieznanych głośników nie opłaca się tworzyć skomplikowanych zwrotnic, a piezoelektryczny można traktować jako element wymienny.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA