logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dobór impedancji głośników w kolumnach 3-drożnych: 4Ω, 8Ω, zwrotnica?

$taryWyga 06 Paź 2006 16:30 4508 32
REKLAMA
  • #1 3091101
    $taryWyga
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam.
    Chcę zrobić kolumny 3-drożne, tylko nie wiem czy mogę do głosnika niskotonowego 4Omh dodać sredniotonowy 8Ohm i wysokotonowy również 8Ohm... Czy wszystkie głośniki musza mieć taką samą impedancję? Wydaje mi sie że moga miec różne, tylko trzeba odpowiednio zwrotnicę zaprojektowac w takim wypadku, ale nie jestem pewien, dlatego pytam.
  • REKLAMA
  • #2 3091136
    Caleb_
    Poziom 33  
    Ocena: 46
    moze tak byc
  • #3 3091400
    $taryWyga
    Poziom 12  
    a mogę tak: niskotonowy 4R, średnio 8R z równoległym rezystorem 8R, i wysokotonowy 8R? Musiał bym tak zrobić, bo elementy do zwrotnicy bede kupował a sklepie stx, tak samo jak glośnik http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&vMenuItem=1&vSubPage=17&vItemDB=itemdb
    Zwrotnice tak zaprojektowałem że sredniotonowy musi mieć jednak 4R (bo takie elementy wlasnie maja w sklepie, jak mi wychodzą w takim układzie) Aha a ten sredniak może od 320Hz już grać? Moc wzmacniacza to ok. 120W bedzie.
    Oto obliczenia: Dobór impedancji głośników w kolumnach 3-drożnych: 4Ω, 8Ω, zwrotnica?
  • #4 3091533
    Caleb_
    Poziom 33  
    nie bedzie z tego dobra zwrotnica. lepiej skopiuj od kogos kolumny wraz z zaprojektowana don zwrotka. efekt o niebo lepszy
  • REKLAMA
  • #5 3091613
    $taryWyga
    Poziom 12  
    A co jest nie tak? Nie chce II rzedu, a podział już taki widywałem. Tylko nie wiem czy sredniotonowy nie bedzie za nisko grał, a co za tym idzie czy sie nie spali. Jeśli coś jest nie tak to co?
  • REKLAMA
  • #6 3091837
    patrykdud
    Poziom 22  
    Ocena: 17
    W zasadzie można zastosować taki podział ale nie z tym głośnikiem. Do takich konstrukcji stosuje się głośniki średnio-nisko tonowe. Jeśli już chcesz STX i taki podział to musisz zastosować GDN (np 14-50-8 w wersji SS bo ma bardziej płaską charakterystykę)- zwróć jednak uwagę że to cichy głośnik i jeśli użyjesz mocnego niskotonowca i gwizdek to nie będzie słychać wogóle średnicy (spl około 80dB)

Osobiście popieram kolegę CALEB'a i myślę że lepiej złożyć coś sprawdzonego.
  • Pomocny post
    #7 3091914
    Polu$
    Poziom 20  
    Ocena: 4
    Ja bym polecał nie dawac tego rezystora ze względu na duże straty ktore by sie w nim wydzielaly. Musial by miec moc > 20W na pewno, a to duzy problem. A z gotowych tez nie kozystaj, bo wszystkie są na impedancje np 4-4-4, lub 8-8-8. Ja polecam takie rozwiązanie: Low 4R, sredniaka zostaw tego co chcesz bez zmian 8R, wysokotonowca skoro inaczej nie mozesz tez zostaw. Podział 650/6000 daje optymalne wartosci elementów. Cewki 2mH i 0,1mH mają w tym sklepie, a kondensatory to kupisz w elektroniku. Jaki glośnik wysokotonowy chcesz zastosowac?
  • #8 3091948
    $taryWyga
    Poziom 12  
    Aha, przy takim podziale kondensatory wychodzą ok. 3,3uF i 31uF. Wysokotonówki mam już STX GDWK-11-200-8-PJ, a bass GDN-27-150-4-SC
  • Pomocny post
    #9 3092004
    Polu$
    Poziom 20  
    No to tak może zostać. Gdybyś dał 6,6uF (od 3KHz) to na 8R wysokotonowy jest zbyt niskie cięcie przy stromosci 6dB/okt. Zauważ że takie kondensatory daje sie do głośników 4R tylko. Co najwyżej dla glosnika 8R daje sie 4,7uF, a najczęściej 2,2uF (zalezy oczywiście od mocy zastosowanego wzmacniacza). Z taką zwrotnicą i głośnikami powinno byc wszystko ok. nawet dla mocy 150W, wiec smiało pod 120W mozesz "zapiąć".
    Pozdrawiam...
  • #10 3092149
    $taryWyga
    Poziom 12  
    No w końcu jakieś konkretna porada i wyjasnienie w czym rzecz.
    Dzięki wielkie.
  • Pomocny post
    #11 3092160
    Polu$
    Poziom 20  
    Jak juz to będzie ci to grało i wyglądało (ostatnio chyba o fornirowanie pytales) to pochwal się może w DIY, bo jestem ciekaw co z tego wyjdzie :D
  • #12 3092198
    $taryWyga
    Poziom 12  
    Obowiązkowo ;) Muszę tylko załatwic fornir. Chcę zastosować orzech włoski, tylko jak na razie mam problemy z załatwieniem. Ale jak wszystko bedzie gotowe, to na pewno sie pochwale :D
  • #13 3093324
    Caleb_
    Poziom 33  
    przeciez ta zwrotnica bedzie do bani - ciecia nie uwzgledniaja indukcyjnosci cewek niskotonowego i sredniotonowego. poza tym nie zrobiles rozsuniecia ciec. filtrowanie wysokotonowego tak nisko nie wrozy jego dlugiego zywota - w tym miejscu stosuje sie ciecie drugiego rzedu lub nierzadko trzeciego rzedu. Zalecam wpierw lekture.
  • #14 3319479
    $taryWyga
    Poziom 12  
    no oki. To mam jeszcze takie pytanko bo postanowilem uzyc bardziej zaawansowanego programu x-over. Ktora z charakterystyk mam brac pod uwagę wpisujac dane do programu? Dobór impedancji głośników w kolumnach 3-drożnych: 4Ω, 8Ω, zwrotnica?
    Rozumiem ze jesli chodzi o glosnik niskotonowy, to mam wpisać charakterystyke swobodnie zawieszonego, tylko nie wiem ktora :( ktory kolor na wykresie?
  • #15 3327386
    $taryWyga
    Poziom 12  
    Czy nikt nie wie? Jest to dla mnie bardzo wazne...
  • Pomocny post
    #16 3327752
    Caleb_
    Poziom 33  
    z tego co czytalem to te pomiary nie sa zbyt dokladne, z powodu braku kalibracji sprzetu, ktorym mierzono te glosniki (wystarczy spojrzec na pomiary 18-120 stxa, a pozniej ktoregos ze "specow od audio"). ta najbardziej przerywana linia to pomiar nearfield - bezposrednio przed membrana, a pozostale to pomiary z metra pod roznymi katami.
  • #17 3328258
    $taryWyga
    Poziom 12  
    Aha... a wiesz moze ktora linia to pomiar po katem 90* wzgledem osi glosnika? Bo to chyba wlaśnie taki potrzebuję, czyli poprostu SPL. Wydaje mi sie że to ta czerwona linia, ale to tak na 50% jestem pewnien. Chodzi o zaprojektowanie zwrotnicy więc chyba potrzebuje własnie tą charakterystykę.
  • #18 3329165
    Caleb_
    Poziom 33  
    wg mnie nic i tak nie osiagniesz tymi ch-kami, poniewaz sa one zle wykonane. przyjmij ciecie na 500hz zakladajac liniowa ch-ke glosnika basowego - prawdopdobonie zwrotka wyjdzie lepsza niz oparta o te "pomiary" stxa...
  • #19 3329193
    $taryWyga
    Poziom 12  
    Chodzi o to że mam takie okno które msze uzupełnic. Dobór impedancji głośników w kolumnach 3-drożnych: 4Ω, 8Ω, zwrotnica?
    To jak mam uwzględnic rozsnięcie cięć skoro nie wiadomo jak charakterystyki głośników naprawdę wyglądają?? :| Chcę mieć (przynajmniej teorytycznie) liniową charakterystyke całej kolumny, stasjąc filtry o różnych tłumieniach jeśli to będzie konieczne. Za pomocą tego programu da sie z dobrą dokładnością zaprojektować taką zwrotnicę, tyle tylko że trzeba charakrerystyki głośników podać, wpisując właśnie w to okno odpowiednie wartości dB.
  • #20 3329899
    Caleb_
    Poziom 33  
    zostaw ch-ke taka jaka jest
  • #21 3332155
    $taryWyga
    Poziom 12  
    oki. Zrobiłem tak jak poradziłeś i wyszło mi coś takiego. Myśle że tak już może zostać a wartości elementów też standardowe.

Mam rację? Czy wysokotonowy powinien być wyżej cięty? (Jest 12dB/Okt od ok. 5500Hz odcinany)
  • Pomocny post
    #22 3342647
    Polu$
    Poziom 20  
    No skoro masz taki program i możliwość podglądniecia charakterystyki to spoko. Ta charakterystyka wygląda ok, widze że uwzględniłeś też tłumik dla wysokotonowego ;)

Widze że jest mozliwośc sprawdzenia takze impedancji wypadkowej w całym pasmie. Rzuc jeszcze moze screen'a jak ona wygląda...
  • #23 3404771
    tomek11
    Poziom 12  
    widzę że koledze doradziliście więc proszę o to samo
    chciałem zrobić kolumny do domu, na grila czy imprezkę.
    mam w domu stare ale jare mildtony 80W. posiadałem kiedyś coś takiego jak wzmacniacz meluzyna 2x20W 4Ω i praktycznie roznosił te kolumny w pył. Pięknie to grało. Miałem później inne wzmaki i teraz zostałem przy pioneer VSX - D 514 ale dalej uważam że meluzyna grała ładniej
    teraz chciałem zrobić chociaż podobne kolumny do meluzyny i mam pytanie czy głośniki lepsze będą 4 czy 8 Ω i dlaczego a jeśli 4 Ω to jakiej mocy przedewszystkim chodzi mi o niskotonowe.
    ma zamiar kombinować coś z tego http://www.allegro.pl/item152837513_tonsil_gdn_gtc_20_60_4ohm_kpl_orginaly_2szt.html lub z tego http://www.allegro.pl/item152078850_gdn20_80_60_40_20_zamiennik_tonsil_extra_jakosc.html które poleciłbyś i dlaczego. Jeszcze jedno jak dobrać zwrotnice tz. czy do głośników 4 Ω może być zwrotnica 8 Ω i czy w zestawie może byś niskotonowy 4 Ω reszta 8 Ω i zwrotnica 8 czy nie
    dzięki za odpowiedź
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #24 3405834
    Polu$
    Poziom 20  
    4Ω tonsila oczywiscie jest lepszy. A dleczego? Tonsil ma wyzszą efektywność i parametry z których "coś" wyliczyć sie da. Może być głosnik niskotonowy 4Ω a reszta 8Ω, ale z odpowiednią do tego zwrotnicą. Z 4Ω głośnika z tym samym wzmacniaczem uzyskasz większą moc, ale pod warunkiem że wzmacniacz jest przystosowany do głośników znamionowo 4Ω.
  • #25 3407199
    tomek11
    Poziom 12  
    jeszcze jedno, a co będzie jeśli do głośników wysokie 8Ω średnie 8Ω i niskie 4Ω założę oryginalną zwtotnicę od tonsila ale 8Ω
  • #26 3407424
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    Zmniejszysz stromość rozdzialu basu od średniego i przesuniesz nieco w dół cięcie - charakterystyka będzie mniej pochylona.

Jesli w tej oryginalnej zwrotnicy tonsila będzie sama cewka, no to przesuniesz 2x cięcie głośnika będzie dziura na całą oktawę.

2pi f(8 ) L = 8

2pi f(4) L = 4

f(8 )/2= f(4)

Jesli zwrotnica będzie 2-ego rzedu, no to juz cuda moga sięd ziać prawdopodobnie tylko stropmość ucierpi i oo pare Hz się przesunię.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #27 3505263
    $taryWyga
    Poziom 12  
    charakterystyka impedancji wyglada tak:
  • Pomocny post
    #28 3506495
    Polu$
    Poziom 20  
    Z tego co tu widać to średniotonowy jest 4 ohm a na poczatk pisaleś ze 8 ohm-owy bedzie :| od 1KHz....3KHz impedancja jest zbyt niska (z tego co widze ponizej 3Ohm) Zastosuj lepiej jako średniotonowy, głośnik o impedancji 8Ohm, to wtedy charakterystyka bedzie bardziej liniowa i impedancja nie bedzie siegac zbyt niskich wartosci.
  • #29 3508428
    $taryWyga
    Poziom 12  
    No tak, ale zdecydowałem sie jednak na sredniotonowy tesli ARX-150-08, i wersja 4 ohm prezentuje sie znacznie lepiej niz 8 ohm jako sredniotonowy. No wiec chyba bede musial szukac innego :/
  • Pomocny post
    #30 3509491
    Polu$
    Poziom 20  
    A czy szeregowo z tym głośnikiem w projekcie tej zwrotnicy jest jakis rezystor? JeZeli nie uwzgledniłeś to możesz sprawdzic jak sie zmienia charakterystyki po jego dodaniu. Impedancja tam gdzie jest ten "dołek" powinna się wyrównać, ale za to zrobi się też dziura w pasmie przenoszenia. Ale w 100% przypadków i tak środek pasma jest w mniejszym lub wiekszym stopniu tłumiony za pomocą equalizerów. Spróbuj dodać rezystor 1...2 Ohm i pokaz wykresy. Efektywność w srodku pasma spadnie o ok. 1...1,5dB wtedy.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy doboru impedancji głośników w kolumnach 3-drożnych oraz projektowania zwrotnicy dla zestawu z głośnikiem niskotonowym 4Ω, średniotonowym 8Ω i wysokotonowym 8Ω. Potwierdzono, że można stosować różne impedancje, ale wymaga to odpowiedniego zaprojektowania zwrotnicy. Zwrócono uwagę, że stosowanie rezystora równoległego do średniotonowego 8Ω w celu uzyskania efektywnej impedancji 4Ω powoduje duże straty mocy i nie jest zalecane. Zalecane jest stosowanie głośników średnio-niskotonowych o impedancji dopasowanej do zwrotnicy oraz unikanie niskich cięć wysokotonowego bez odpowiedniej stromizny filtra (2. lub 3. rzędu) dla jego ochrony. Wskazano, że głośnik średniotonowy powinien mieć impedancję 8Ω, aby uniknąć spadków impedancji poniżej 3Ω i zapewnić liniową charakterystykę. Dodanie rezystora szeregowego 1-2Ω do średniotonowego poprawia charakterystykę impedancji i stabilizuje pasmo, choć powoduje niewielki spadek efektywności. Omówiono także dobór elementów zwrotnicy (cewki, kondensatory) oraz ich wartości dla podziału częstotliwości około 650 Hz i 6000 Hz. Wskazano, że zwrotnice fabryczne na 8Ω nie będą optymalne dla głośników 4Ω, co wpływa na przesunięcie częstotliwości cięcia i stromiznę filtrów. Poruszono temat pomiarów charakterystyk SPL i impedancji, podkreślając ograniczenia dostępnych danych pomiarowych i konieczność stosowania programów do projektowania zwrotnic z uwzględnieniem rzeczywistych charakterystyk głośników. W dyskusji pojawiły się także kwestie dotyczące mocy wzmacniacza (ok. 120W) i wpływu impedancji na efektywność i bezpieczeństwo głośników. Autor planuje zastosować głośniki STX i Tonsil oraz zwrotnicę z rezystorami Rp1=2Ω i Rp2=20Ω, a także fornirowanie obudowy orzechem włoskim.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA