logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Unitra WS432 - podniesienie zasilania stopni końcowych

m.jac 09 Sty 2013 14:05 1677 9
REKLAMA
  • #1 11764500
    m.jac
    Poziom 13  
    Ocena: 10
    Witam.
    Dostałem takowy wzmacniacz z walniętym transformatorem, jako iż na warsztacie posiadam podobnej mocy trafo od technicsa, nawet pasujące, jednak jest problem z napięciem, gdyż ten z technicsa daje po wyprostowaniu i filtracji jakieś +-46V, może ma ktoś jakieś sugestie na temat modyfikacji końcówki mocy aby dało się podpasować posiadane przeze mnie trafko. wdzięczny będę za okazaną pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 11764551
    adrian987654321
    Poziom 18  
    Ocena: 25
    Jesteś pewien że winne jest trafo ? Transformatory nie padają od tak...
    Może masz coś z bezpiecznikiem albo przewodami 230V we wzmacniaczu ?
  • REKLAMA
  • #3 11765467
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Ocena: 756
    m.jac napisał:
    po wyprostowaniu i filtracji jakieś +-46V, może ma ktoś jakieś sugestie na temat modyfikacji końcówki mocy aby dało się podpasować
    A po co modyfikacja. Jeśli główny kondensator w zasilaczu wytrzyma to nie ma problemu. Tylko co z zasilaniem przedwzmacniacza?
  • #4 11768351
    m.jac
    Poziom 13  
    Z przewodami raczej jest w porządku, te stare trafo buczy nawet na jałowo, napięcia ciut zawyżone, podejrzewam, że to blachy ze starości, już lakier gdzieś na pewno puścił albo coś z uzwojeniami się zaczyna dziać. Wzmacniacz pracuje, tylko trafo strasznie jest głośne, stąd też pomysł na jego wymianę na to co mam.
    marian1981.02 napisał:
    A po co modyfikacja. Jeśli główny kondensator w zasilaczu wytrzyma to nie ma problemu. Tylko co z zasilaniem przedwzmacniacza?

Zasilanie do przedwzmacniacza wezmę z zasilacza końcówki mocy (będzie tam +-46V) więc to nie stanowi problemu. Myślałem o zamianie tranzystorów sterujących i końcowych na wyższe napięcie CE oraz kondensatorów zarówno w zasilaczu jak i stopniach końcowych bo te raczej wystrzelą.
    Planuję też modyfikację przedwzmacniacza oraz zwiększenie przekroju przewodów, ale to w dalszej kolejności.
  • REKLAMA
  • #5 11769251
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Ocena: 756
    m.jac napisał:
    Zasilanie do przedwzmacniacza wezmę z zasilacza końcówki mocy (będzie tam +-46V) więc to nie stanowi problemu.
    Właśnie stanowi problem, ale o tym przekonaj się sam.
  • REKLAMA
  • #6 11769305
    krakarak
    Poziom 42  
    Ocena: 1846
    m.jac napisał:
    ...Wzmacniacz pracuje, tylko trafo strasznie jest głośne, stąd też pomysł na jego wymianę na to co mam...

Zły pomysł z wymianą na inne trafo skoro oryginalne jest sprawne.
    Rozpuść żywicę epoksydową i zalej brzęczący transformator. Inne rozwiązania uciszenia głośnego transformatora bez trudu znajdziesz na Elektrodzie.
    Po co rozgrzebywać działający sprzęt ? Z twoich wypowiedzi w tym temacie wynika, że przyszłość wzmacniacza jawi się w czarnych barwach.
  • #7 11769378
    adrian987654321
    Poziom 18  
    m.jac napisał:
    napięcia ciut zawyżone, podejrzewam, że to blachy ze starości, już lakier gdzieś na pewno puścił albo coś z uzwojeniami się zaczyna dziać.

A jak myślisz dlaczego napięcia są wyższe ? Przecież teraz w sieci mamy 230 a nie 220.
    Nie kombinuj tylko zrób tak jak radzi kolega "krakarak". Bo wzmacniacz skończy na śmietniku.
  • #8 11769631
    m.jac
    Poziom 13  
    dzięki za sugestie, spróbuję z nim powalczyć, choć widzę że coś z nim kombinowane już było. Ten oryginalny pracuje tak jakby był za bardzo przeciążony, spróbuję się do niego dobrać i zobaczę to mu dolega.
    Co do zawyżania napięć to wiem że mamy teraz 230V, ale tam na stopnie końcowe idzie około 42-43V a to raczej jest już chyba ciut za dużo.
    Co do zasilania przedwzmacniacza to ten trafko z technicsa ma jeszcze jedno dodatkowe dwa uzwojenia, pomierzyłem i daje one jedno 15V a drugie ok. 40V, więc jak z zasilaniem sekcji przedwzmacniacza z uzwojenia zasilającego końcówkę mocy może być problem to wezmę napięcie z tego drugiego uzwojenia.
  • #9 11769714
    adrian987654321
    Poziom 18  
    m.jac napisał:
    ale tam na stopnie końcowe idzie około 42-43V a to raczej jest już chyba ciut za dużo.

Jak najbardziej ok.
  • #10 11769760
    m.jac
    Poziom 13  
    adrian987654321 napisał:
    Jak najbardziej ok.

Tylko ta jego głośna praca... te trafko co mam daje po filtracji na jałowo 45-46V, gabarytowo pasuje, ale ma większą moc, stąd też pomysł z jego wymianą.
    Oryginalny transformator został już wymieniony na inny o identycznych parametrach. Temat zamykam, dziękuję wszystkim za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik otrzymał wzmacniacz Unitra WS432 z uszkodzonym transformatorem i rozważa wymianę na transformator od Technicsa, który generuje napięcie ±46V. W dyskusji poruszono kwestie związane z modyfikacją końcówki mocy, w tym wymianę tranzystorów i kondensatorów, aby dostosować zasilanie. Użytkownik zauważył, że oryginalny transformator jest głośny, co skłoniło go do poszukiwania alternatywy. Inni uczestnicy dyskusji sugerowali, aby nie wymieniać sprawnego transformatora oraz zwrócili uwagę na możliwe problemy z napięciem zasilania. Ostatecznie użytkownik zdecydował się na wymianę transformatora na inny o identycznych parametrach.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA