logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Optymalny RAM do Gigabyte GA-M55Plus-S3G i podkręcanie Athlon 64 3000+?

grubs 10 Sty 2013 10:02 1512 4
REKLAMA
  • #1 11768016
    grubs
    Poziom 32  
    Ocena: 312
    Witam
    posiadam płytę główną gigabyte ga m55plus - s3g
    Chciałem dołożyć do niej ramu (obecnie 2x512 goodramu 667mhz cl5)

Jaki ram dobrać optymalnie np:

1. 2x1GB 800 mhz i stare kości wyjąć poprawiając przepustowość.
    2. 2x1GB 667 mhz (w zasadzie w tej samej cenie) zostawiając stare będzie 3GB
    kości pracowały by w dualu 2x po 2 kości.

Dodam że chciałem jeszcze trochę podkręcić procesor AMD Athlon 64 3000+ 1,8 Ghz od wczoraj chodzi na 2 Ghz. - zobaczymy ile wyciągnie.

Pytania:

Który wybór z powyższych będzie najlepszy?
    Czy warto przy tym emerycie dołożyć do 4 GB? (XP 32 bit)
    Czy przy opcji 2 kupić takie same jak 2 pozostałe?
    Czy zwracać uwagę na CL?
    Czy kupić kości używane czy nowe?

Dzięki za wszelką pomoc, mam jeszcze parę pytań ale to później jak ktoś odpowie na powyższe.
  • REKLAMA
  • #2 11768168
    Wojtek_92
    Poziom 18  
    Ocena: 8
    grubs napisał:
    dołożyć do 4 GB? (XP 32 bit)

W systemach 32 bitowych widziane jest tylko do 3,25GB pamięci nawet jak byś włożył tam 4 czy 8GB.
    grubs napisał:
    Czy przy opcji 2 kupić takie same jak 2 pozostałe?

Najlepiej kupować takie same pamięci tzn. ta sama firma, CL, i taktowanie. Zazwyczaj nie ma znaczenia czy nową czy starą pamięć kupujesz bo można powiedzieć że pamięci praktycznie się nie zużywają.
    Jest to ważne bo często zdarzają się tzw. konflikty pamięci i mimo że kupisz więcej to nie zawsze będzie to działać.

grubs napisał:
    Dodam że chciałem jeszcze trochę podkręcić procesor AMD Athlon 64 3000+ 1,8 Ghz od wczoraj chodzi na 2 Ghz. - zobaczymy ile wyciągnie.

Jeżeli robisz OC poprzez zwiększanie FSB to odrazu będziesz musiał się liczyć ze zmniejszeniem prędkości taktowania pamięci zapewne do 2*266Mhz i zapewne również ze zmniejszeniem HT. Poza tym pamięci Goodram są słabe do podkręcania, wiem coś o tym bo sam mam pamięć tej firmy i również podkręcony procesor. W moim przypadku udało się tylko zwiększyć taktowanie procesora o 230Mhz bo później już pamięć wymiękała.
  • REKLAMA
  • #3 11768457
    grubs
    Poziom 32  
    Wojtek_92 z twojej wypowiedzi wynika że powinienem wziąć
    takie same kości co stare 2x1 GB tylko może być problem z podkręceniem bo to Goodram. Więc jakie kości najlepiej się podkręca?

Dziwi mnie trochę druga część twojego posta.
    I tu kolejne pytania z prośbą o wyjaśnienie.

Ja podbiłem szynę z 200 na 223 MHz i pamięć osiągnęła dopiero swoje optymalne 2*333. Mnożnik mam 9. Czyli teraz podwyższając dalej FSB będę musiał zejść z pamięcią na 2*266 (ale rozumiem że to jest dzielnik a nie sztywne ustawienie)
    Więc idąc dalej będę podwyższał (zwiększając dalej FSB) tą częstotliwość 266 powiedzmy o 34 MHz czyli częstotliwość pamięci będzie będzie 300 więc bliżej swojej optymalnej i tak dojadę znowu do 2*333 mając w biosie ustawione 266 dla pamięci czy tak?

Rozumiem że mogą wystąpić inne problemy napięcia temperatury ale czy mój tok rozumowania jest poprawny.
  • REKLAMA
  • #4 11768624
    Wojtek_92
    Poziom 18  
    Ocena: 8
    grubs napisał:
    a podbiłem szynę z 200 na 223 MHz i pamięć osiągnęła dopiero swoje optymalne 2*333. Mnożnik mam 9. Czyli teraz podwyższając dalej FSB będę musiał zejść z pamięcią na 2*266 (ale rozumiem że to jest dzielnik a nie sztywne ustawienie)

Zgadza się. W przypadku lepszych firm od pamięci, można efektywnie zwiększać napięcie RAM i przekraczać wart. fabrycznego taktowania co w przypadku Goodram jest bynajmniej ryzykowne i przejawia się niestabilnością systemu i innymi problemami.

grubs napisał:
    Rozumiem że mogą wystąpić inne problemy napięcia temperatury ale czy mój tok rozumowania jest poprawny.

Jest poprawny, choć w końcu ograniczy Cię płyta główna. W moim przypadku i pamięć i płyta ogranicza mi dalsze OC. Możliwe że twoja płyta ma dogodne warunki do OC i dobrze to wszystko zniesie. Pamiętaj że dla stabilności systemu z konfiguracją OC muszą być podnoszone napięcia zarówno na NB jak i CPU,( czasami również na RAM ale tego akurat w twoim przypadku nie radzę).

Dodano po 1 [minuty]:

grubs napisał:
    Więc jakie kości najlepiej się podkręca?

Firmowe, takie które nie wariują przy przekroczonych taktowaniach fabrycznych i podwyższaniu napięć. Do firmowych RAM należą np. Corsair czy Patriot i inne z tej półki.
  • #5 13186346
    grubs
    Poziom 32  
    Kupione pamięci takie same 2x1GB 667 mhz
    Wszystko działa jak należy.
    Do zamknięcia
REKLAMA