logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nowa oferta z Lidla-stacja lutownicza- co sądzicie?

brt0555 10 Sty 2013 10:57 7182 15
  • #2 11768243
    SQ9MTI
    Poziom 19  
    Ocena: 32
    Cóż, pozostaje kwestia dostępności zapasowych grotów. Grzać będzie jak każda inna. Pytanie czy będzie trzymać zadaną temperaturę. Moim zdaniem lepiej dołożyć i kupić coś sprawdzonego. Choćby chińczyka. Ja np kupiłem zwykłą kolbę z regulacją temperatury. Do drobiazgów wystarcza, ale do roboty ciągłej nie da rady (zbyt duże wahania temperatury).
  • #3 11768550
    1rycho
    Poziom 22  
    Ocena: 60
    Obejrzałem filmik i widać na nim wymianę grota. Groty w tej lutownicy mają gwintowane końcówki (chyba niezbyt popularne). Regulacja raczej mocy, a nie temperatury. Wybór należy do Ciebie.
  • #4 11768972
    BartN4
    Poziom 16  
    Ocena: 12
    Moim zdaniem szkoda pieniędzy. Jeżeli koniecznie musisz coś kupić to dołóż 20 zł i kup którąś z tych słynnych tanich stacji np. 936. Przynajmniej jest do nich wiele części zamiennych i grotów w bardzo niskich cenach.
  • #5 11797600
    pawel21-09
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam, przymierzam się do kupna tej stacji lutowniczej i muszę powiedzieć że jest ona trochę inna niż ta z poprzedniej oferty Lidla. Trochę drążyłem temat tej stacji i okazuje się że lidl ma dwie stacje w ofercie PLS48A1 i PLS48B1. Obie w tej samej cenie. Jutro stacja będzie za 49,99,- Wygląda że będzie to ta z końcówką B1. Różnica?? Końcówka A1 ma na pudełku napis trzy lata gwarancji a w instrukcji 2 lata, końcówka B1 ma na pudełku 3 lata gwarancji i w instrukcji też trzy lata. Czyżby lepiej wykonana?? Może w końcu podświetlenia włącznika będzie działać :D
    Dla wszystkich zainteresowanych:
    http://www.kompernass.com/index.php?route=information/support
    wpisujecie PLS i wyskakują dwie stacje. Jest to stronka producenta (chyba) sprzętu dla lidla. Groty jeżeli są te same w obu to wpiszcie sobie grot do lut0016. Dziś kupiłem dwa. Cena 3,90 za sztukę. Jutro przed siódmą będę okupować Lidla :D
  • #6 11800240
    pawel21-09
    Poziom 11  
    Kupiłem ją i podzielę się moimi uwagami.
    - po pierwsze mogli by jakoś zabezpieczyć je w pudełku np. folią bąbelkową;
    - po drugie nagrzewa się ok 3-5 minut więc jest dobrze;
    - ta stacja lutownicza to wersja z 3 letnią gwarancją (i na pudełku i w instrukcji!!!).
    Ogólne wrażenia pozytywne. Za tą cenę jest ok.
  • #7 11804711
    Pawel1812
    Poziom 26  
    Ocena: 265
    Czy kolega pracował ze stacją lutowniczą z wyższej półki? Czym kolega wcześniej lutował i co? To jest chyba kluczowe pytanie aby można było stwierdzić jakość urządzenia.
    Ja lutuję i rozlutowuję WSZYSTKO, THT i SMD, również wylut wielopinowych elementów z metalizacji transformatorówka i sobie chwale, tzn. przyzwyczaiłem się a robię to zawodowo ;) Wylutowywałem tym archaicznym sprzętem duży 50 pinowy wyświetlacz VFD z druku dwustronnego z metalizacją. Ani druk ani wyświetlacz nie został uszkodzony
    Jestem starej daty...
    Pewnie gdybym zakupił coś nowoczesnego, to moja opinia byłaby inna. Pewnie gdybym spróbował czegoś innego, to tego samego dnia bym zamówił nowy sprzęt do lutowania a tak nie potrafię się zdecydować.
  • #8 11804820
    pawel21-09
    Poziom 11  
    Gdzie moje maniery. Skąd koledzy możecie wiedzieć do czego jej będę używać... Ta stacja to jedynie alternatywa dla zwykłej transformatorówki. Broń Boże lutować elektronike!! DO elektroniki używam LF-8800 Xytronic'a ponieważ potrzebuję stacji z odsysaczem. Tą z Lidla używam np. do lutowania cienkich przewodów.
  • #9 12081892
    łukasz 19-95
    Poziom 1  
    pawel21-09
    a gdzie zakupiłeś te groty
    Proszę o odpowiedź
  • #10 12084486
    pawel21-09
    Poziom 11  
    Wpisz w googlu grot 0016 i od razu Ci wyskoczy. 3,90 za sztukę. Kupiłem w Katowicach na al. Walentego Rozdzieńskiego 1 (za spodkiem). Przepraszam ale wykupiłem wszystkie :D
  • #11 12088171
    Mechanik21
    Poziom 10  
    Powinni określić jakieś limity na takich jak ty ;)
  • #12 12089169
    blur
    Poziom 22  
    Ocena: 58
    Panowie, 15lat temu wykosztowałem się na stację Wellera WSD50, zapłaciłem ok 1500zł średnie zarobki oscylowały wtedy koło 900zł, ale uważam że były to najlepiej wydane pieniądze w życiu. Stacja chodzi między 2-8h dziennie, groty nie są tanie ale wymieniam średnio 2 na rok. Przez te lata miałem tylko jedną awarię zimny lut przewodu czujnika temperatury na płytce stykowej. Jak ktoś planuje związać swoją przyszłość z elektroniką to niech trochę uciuła i kupi sprzęt z wyższej półki teraz on już tyle nie kosztuje. Przez te lata miałem (nie)przyjemność bawić się różnymi stacjami made in china, jedne tanie drugie drogie ale ani jedna do pięt nie dorasta do Wellera, Peaca czy nawet Elwika. Nie raz się dałem nabrać na różne tanie narzędzia nie tylko do elektroniki, teraz wolę odczekać i kupić naprawdę porządny sprzęt na lata.
  • #13 13184136
    alvaro99
    Poziom 22  
    Ocena: 47
    Witam!
    23.01.2014 stacja też w ofercie Lidla.
    Ciekawe czy to ta ze wszystkim... (czujnik temperatury, podświetlenie) ;)
    Chciałem zapytać użytkowników jak się spisuje po dłuższym użytkowaniu?

PS - szukałem Xytronic XC369 ale już chyba nie mają jej na rynku!?
  • #14 13184498
    BartN4
    Poziom 16  
    Ocena: 12
    alvaro99 napisał:
    PS - szukałem Xytronic XC369 ale już chyba nie mają jej na rynku!?

Zastąpiła ją wersja z wyświetlaczem LF-389D.
  • #15 13187092
    alvaro99
    Poziom 22  
    Ocena: 47
    No i niestety 2x droższa :(
  • #16 13189039
    tomiok
    Poziom 33  
    Ocena: 290
    alvaro99 napisał:
    Witam!
    23.01.2014 stacja też w ofercie Lidla....

Jeśli piszesz o tej za ok 50 PLN (Parkside) - odpuść ją sobie ...

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji na temat nowej stacji lutowniczej z Lidla, użytkownicy dzielą się swoimi opiniami na temat jakości i funkcjonalności urządzenia. Wiele osób zwraca uwagę na dostępność zapasowych grotów oraz na różnice między modelami PLS48A1 i PLS48B1, które oferują różne gwarancje. Użytkownicy sugerują, że lepiej zainwestować w sprawdzone stacje lutownicze, takie jak model 936, ze względu na dostępność części zamiennych. Niektórzy podkreślają, że stacja z Lidla nadaje się głównie do prostych prac, a do bardziej zaawansowanych zastosowań lepsze będą urządzenia z wyższej półki, takie jak Weller. Opinie są mieszane, a niektórzy użytkownicy planują zakup stacji, zwracając uwagę na jej cenę i funkcje.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA