logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dysk twardy działa wolno na różnych slotach SATA, co może być przyczyną?

mandel9 10 Sty 2013 11:24 4404 44
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Dlaczego dysk twardy i Windows działają bardzo wolno po podłączeniu do różnych portów SATA i co może być przyczyną?

Objawy wskazują przede wszystkim na uszkodzony dysk z niestabilnymi sektorami, a nie na problem z samym systemem; zalecano sprawdzić SMART i wykonać zerowanie oraz remap w MHDD [#11768397] Trzeba wcześniej skopiować ważne dane, bo zerowanie kasuje cały dysk razem z partycjami i MBR [#11768420] Nawet po „naprawie” nie warto temu dyskowi ufać — najlepiej kupić nowy do systemu, a stary zostawić co najwyżej jako dodatkowy/przenośny nośnik [#11768433][#11779105] Równolegle wskazano też na możliwy problem z zasilaczem ModeCom FEEL 350ATX; pomiary programowe są niewiarygodne, więc napięcia trzeba sprawdzić miernikiem i w razie potrzeby wymienić zasilacz [#11768482]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
  • #1 11768258
    mandel9
    Poziom 10  
    Witam dziwny problem bo za każdym razem kiedy nie włączę kompa, jeszcze zależy pod który slot podepnę dysk bo na 2 z 4 działa normalnie przez krótki okres czasu jakieś nie całe 5 min a na pozostałych muli niemiłosiernie, sam Windows odpala się jakieś 10 min. Na ale przejdźmy do tych niby sprawnych choć nie do końca bo jak mówiłem działa prawidłowo tylko przez kilka minut ale gdy przeskanuje kompa Combofixem problem znika do następnego uruchomienia. Czyli wszystko ładnie pięknie pracuje choć też nie do końca bo np. gdy oglądam bądź słucham muzyki na YT filmiki dziwnie przerywają (takie pykanie co sekundę, dzieje się tak gdy np. przeglądam stronki bądź poprostu chce odpalić coś z dysku np. byle jaki program) ale w Winampie tego problemu niema choć gdy spauzuje muzykę komputer zaczyna robić się ponownie zamulony ale nie tak jak przy włączeniu i przed skanem CF. Czy może ktoś wie co się dzieje? Nie wiem czy kupić nowy dysk czy płytę główną. A może pomoże zwykły format systemu... Czekam na wasze porady i propozycje.
  • #2 11768269
    GallusAnonimus
    Poziom 30  
    Ocena: 66
    Podaj model płyty głównej oraz dysku twardego. Podaj model zasilacza.

A jeżeli masz dysk twardy zasilany wtykiem molex Wikipedia - Molex, to zacznij od zaciśnięcia blaszek w tym wtyku, bo to jest dosyć częstą przyczyną usterek z objawami "słychać co jakiś czas tykanie", "nie zawsze wykrywa dysk twardy". Oczywiście problem zanika tak samo szybko jak zanika zastosowanie wtyków molex.
  • #3 11768300
    mandel9
    Poziom 10  
    Płyta głóna: Gigabyte GA-8I945P-G-RH
    Dysk: ST3160812AS (160 GB, 7200 RPM, SATA-II)
    Zasilacz: ModeCom FEEL 350ATX

Aha zauważyłem że gdy spauzuje muzyke w Winampie od razu użycie procesora skacze do 100% może to też ma jakiś związek.
  • #4 11768329
    kasiunia7777
    Poziom 39  
    Ocena: 244
    SMART dysku podaj - zrzut z CrystalDiscInfo jeżeli spod windowsa, a jeżeli ci mocno muli to odpal Parted Magic z pena lub płyty.
    mandel9 napisał:
    Zasilacz: ModeCom FEEL 350ATX

Najlepiej by było go to kosza. Zmierz napięcia MIERNIKIEM koniecznie.

Dodano po 4 [minuty]:

mandel9 napisał:
    A może pomoże zwykły format systemu

Jeżeli dysk jest uszkodzony to mu to nic nie da, a nawet możesz nie zainstalować systemu gdy jest mocno uszkodzony, więc czekamy na SMART.

Płyta główna jest sprawa - jak już to może masz jakieś wejście SATA uszkodzone skoro mówisz że ci na 2działa tylko

Dodano po 39 [sekundy]:

A masz do poczytania trochę:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1199271.html
  • #5 11768388
    mandel9
    Poziom 10  
    Tak jak mówiłem - gdy zaraz po uruchomieniu komputera przeskanuję go ComboFixem, działa całkiem normalnie, nie licząc tych drobnych problemów, które wymieniłem w pierwszym poście, także bez problemu mogę podać smarta z Crystaldisca. Co do napięcia - niestety nie mam skąd wykminić miernika.

SMART:
    Dysk twardy działa wolno na różnych slotach SATA, co może być przyczyną?
  • #6 11768397
    kasiunia7777
    Poziom 39  
    Dysk jest uszkodzony, do wykonania zerowanie i remap przez MHDD.
    Jak ma ci chodzić poprawnie jak ma niestabilne sektory.

Dodano po 2 [minuty]:

To chociaż odczytaj programowo jak nie masz miernika np przez speed fan (mało wiarygodne ale lepsze takie niż żadne), także rozkręć zasilacz i sprawdź czy nie masz w nim rozlanych i wybrzuszonych kondensatorów. Jeżeli takie masz to nawet nie włączaj więcej na nim komputera.
    Możesz na wszelki wypadek sprawdzić tez stan kondensatorów na płycie głównej.
  • #7 11768418
    mandel9
    Poziom 10  
    Ok dzięki za info. Pytanie tylko jeszcze jedno mam, przy zerowaniu i rempie z wszystkimi danymi muszę się pożegnać czy tylko tymi na których jest zainstalowany windows?
  • #8 11768420
    kasiunia7777
    Poziom 39  
    Pamiętaj że zerowanie kasuje wszystkie dane z dysku, więc co masz ważne i się da jeszcze skopiować to gdzieś sobie zgraj.
    Po wykonaniu zerowania i remapu daj tu ponownie zrzut ze smartu (już z MHDD) i zdjęcie ze skanowania.

Dodano po 57 [sekundy]:

Zerowanie kasuje wszystko łącznie z partycjami i MBR.

Dodano po 1 [minuty]:

Masz tu poradnik do MHDD:
    http://www.expressit.pl/porady-komputerowe/bad-sektory-jak-naprawic-dysk-twardy/
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1550200.html
  • #9 11768433
    GallusAnonimus
    Poziom 30  
    A ja dodam na zakończenie, że nie warto więcej ufać temu dyskowi i najlepiej kupić nowy (aby zainstalować OS), a ten stosować jako przenośny (po kupnie obudowy) i nie trzymać na nim nic co jest naprawdę ważne, bo szansa, że dojdzie do kolejnej awarii jest dosyć spora.
  • #10 11768464
    kasiunia7777
    Poziom 39  
    Tu masz rację, lepiej kupić nowy lecz już wiele dysków już tak odratowałam i działają poprawnie tylko są pod stałą kontrolą :)
    Po następnym wysypaniu to napewno będziesz musiał kupić nowy dysk. Pamiętaj żeby regularnie robić kopię zapasową danych.
    Chyba że masz pieniędzy pod dostatkiem to odrazu kupuj nowy a ten jak gallus napisał włóż w obudowę po procedurze naprawczej i używaj jako zewnętrznego :)
    Odrazu zafunduj w porządny zasilacz.
  • #12 11768482
    GallusAnonimus
    Poziom 30  
    Mierzenie napięć za pomocą oprogramowania nie nadaje się praktycznie do niczego. Nie można ufać takim odczytom, one zatem nic nie wnoszą. Jeżeli to Feel I to naprawdę warto go wymienić, nawet gdy jest "sprawny".
  • #13 11768492
    kasiunia7777
    Poziom 39  
    No właśnie tylko że:
    mandel9 napisał:
    Co do napięcia niestety nie mam z kąd wykminić miernika.

A nie masz jakiegoś sąsiada co by ci pożyczył?
  • #14 11768509
    GallusAnonimus
    Poziom 30  
    Względnie pożycz nie miernik a zasilacz. Wystarczy 15 minut.
  • #15 11768514
    mandel9
    Poziom 10  
    Popytam może akurat się trafi. Ale raczej nie widzę problemu z zasilaczem jadę już na nim od początku kupna kompa czyli jakiś 8 lat i problemów nie zauważyłem :) A na dysku zawsze foramtowałem partycje C; czyli tylko przeinstalowywałem Windowsa a D; i E; są praktycznie nie ruszane także miało prawo już się coś popsuć. Chyba zakupie nowy dysk skopiuje na niego dane które są mi potrzebne, a dopiero potem walne rempa. Dysk będzie mi służył jako dodatkowe miejsce poprostu i już.
  • #16 11768533
    kasiunia7777
    Poziom 39  
    Ja tu nie widzę sensu pożyczania zasilacza. Na jego zasilaczu komputer chodzi, a stabilnie i tak nie bedzie chodził dopóki nie zrobi się porządku z dyskiem. Chyba że tylko po to aby sprawdzić czy będzie chodził trochę lepiej na innym zasilaczu, i jeżeli tak to i na nim wykonać procedurę naprawczą dysku.

Dodano po 1 [minuty]:

mandel9 napisał:
    Ale raczej nie widzę problemu z zasilaczem jadę już na nim od początku kupna kompa czyli jakiś 8 lat i problemów nie zauważyłe

To właśnie się zaczynają. Jak chcesz to kup nowy dysk, zostaw stary zasilacz a za miesiąc nowy dysk będzie posypany - własne doświadczenie.

Dodano po 1 [minuty]:

A żeby tylko dysk, czasami po takim zasilaczu to cały komputer idzie do kosza tylko obudowa ci zostanie.
    Jak kondensatory w środku wyglądają?
  • #17 11768600
    mandel9
    Poziom 10  
    Na płycie głównej nie widzę problemów a w zasilaczu nie mam pojęcia bo go jeszcze nie odkręciłem w ogóle nie wiem czy to zrobić bo jeszcze coś zepsuje alboco. Jak na razie pytam po znajomych o ten miernik.
  • #18 11768618
    kasiunia7777
    Poziom 39  
    mandel9 napisał:
    w ogóle nie wiem czy to zrobić bo jeszcze coś zepsuje alboco

Wystarczy rozkręcić kilka śrubek, zdjąć obudowę i obejrzeć. Pewnie nigdy nie czyszczony w środku to przyda ci się jakiś pędzelek, odkurzacz czy sprężone powietrze bo nic nie zobaczysz pod tymi kotami z kurzu :D
  • #19 11768640
    mandel9
    Poziom 10  
    Czyszczony czyszczony :) W lecie jak na dworze 30*C to wiatrak od procka huczał jak diabeł a to mnie bardzo denerwowało :D Jest i miernik tylko zaraz się jeszcze dowiem za ile dokładnie go dostane :D
  • #20 11768648
    kasiunia7777
    Poziom 39  
    Zasilacz w środku czyszczony? chyba że go sprężarką przedmuchałeś to tak :)
  • #21 11768651
    mandel9
    Poziom 10  
    Zasilacz przedmuchiwałem ustami heh :D Za godzinę będzie miernik to dam znać jak tam to napięcie wygląda.
  • #22 11768663
    kasiunia7777
    Poziom 39  
    mandel9 napisał:
    Zasilacz przedmuchiwałem ustami heh

To się nie wyczyścił, a zresztą zobaczysz jak rozkręcisz bo to też musisz sprawdzić oprócz napięć. Nie wolno ustami elektroniki dmuchać bo powietrze jest wilgotne. Trzeba sprężonym powietrzem lub sprężarką ale trzeba mieć pewność że w butli z powietrzem nie ma wody. Będziesz wiedział na przyszłość.
  • #23 11768703
    mandel9
    Poziom 10  
    Ok powiedz mi jeszcze jak dokonać tego pomiaru żeby było wszystko odpowiednio zrobione. Wystarczy że sprawdzę napięcie w byle której niepodłączonej wtyczce molex? Znalazłem toprturialik (Link) jakiś ale tam koleś ma na płycie głównej wejście 20 pinowe a ja mam 24 więc trochę inaczej.
  • #24 11769034
    młody14
    Poziom 37  
    Ocena: 231
    mandel9 napisał:
    Ok powiedz mi jeszcze jak dokonać tego pomiaru żeby było wszystko odpowiednio zrobione. Wystarczy że sprawdzę napięcie w byle której niepodłączonej wtyczce molex? Znalazłem toprturialik (Link) jakiś ale tam koleś ma na płycie głównej wejście 20 pinowe a ja mam 24 więc trochę inaczej.

Z molexa odczytasz napięcia na liniach 12V i 5V. Jak to zrobić ? Normalnie :) Jedną sondę wkładasz do masy (czarny kabelek) a drugą do napięcia (czerwony lub żółty). W 20/24 pin wtyczce odczytasz dużo więcej, wraz z tym które nas interesuje również (3,3V). Takie napięcie dostarcza pomarańczowy kabelek we wtyczce 24 pin :)
  • #25 11769085
    mandel9
    Poziom 10  
    Dobra nie wiem coś jest nie tak... Sprawdzam po kolei to napięcie tak jak jest napisane w tym torturialku i wszędzie mi pokazuje 0,02 po sekundzie 0,01 i spowrotem 0,02 0,01 i do tego miga minus(-) z lewej strony. O co chodzi, wadliwy zasilacz czy miernilk?
  • #26 11769123
    kasiunia7777
    Poziom 39  
    Ale na włączonym zasilaczu mierzysz mam nadzieje?
    Na takich napięciach nawet by się chyba raczej komputer nie włączył więc albo źle mierzysz albo miernik zepsuty.
    To spróbuj nim zmierzyć coś innego, sprawnego nie w komputerze.
  • #27 11769134
    mandel9
    Poziom 10  
    Tak mierze przy włączonym kompie. Na czym mogę ten miernik stestować żeby nie wywalić korków ani nic? Jakaś latarka czy coś?
  • #29 11769254
    mandel9
    Poziom 10  
    Dobra baterie mierze i 0,00 znaczy się chyba że miernik padoch.
  • #30 11769488
    kasiunia7777
    Poziom 39  
    Więc chyba jednak miernik zepsuty.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z dyskiem twardym ST3160812AS (160 GB, 7200 RPM, SATA-II), który działa wolno w różnych slotach SATA na płycie głównej Gigabyte GA-8I945P-G-RH. Po uruchomieniu komputera dysk działa normalnie przez krótki czas, a następnie zaczyna się zacinać, co objawia się długim czasem uruchamiania systemu Windows oraz przerywaniem odtwarzania multimediów. Użytkownik zauważa, że skanowanie za pomocą ComboFix poprawia wydajność, ale problem powraca po restarcie. W odpowiedziach sugerowane są różne przyczyny, w tym uszkodzenie dysku, problemy z zasilaczem ModeCom FEEL 350ATX oraz konieczność sprawdzenia napięć. Użytkownik wykonuje zerowanie i remapowanie dysku, jednak pojawiają się błędy, co sugeruje, że dysk może być uszkodzony. Wskazówki dotyczące dalszych działań obejmują zakup nowego dysku oraz regularne tworzenie kopii zapasowych danych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA