logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung LE37A551P2R - Biały ekran po minucie, brak dźwięku przez eurozłącze

hiacynt19 10 Sty 2013 16:14 21669 8
REKLAMA
  • #1 11769324
    hiacynt19
    Poziom 9  
    Ocena: 7
    Witam .
    Od razu zaznaczam że w tego typu odbiornikach jestem początkującym naprawiam od 1982 r. ale to były odbiorniki innej epoki dlatego proszę o wyrozumiałość , chcę się nauczyć naprawiać też odbiorniki nowej generacji , mój temat to Samsung LE37A551P2R - Po nie całej minucie robi się biały ekran tak jakby w negatywie , wymieniłem kondensatory w zasilaczu CM858 1000uF ,CM853 1000uF ,CM852 1000uF CM854 1000uF 470uF 25V . Napięcia 24 V ok , 12 V ok , 5 V ok , po minucie zaczynają się grzać procesory nie mogę konkretnie podać ich temperatury ale jeżeli palcem czuję temperaturę to jest około 50 stopni , jeszcze co ciekawe z anteny głos jest a przez eurozłącze i czyncze brak . Dołem dodaję zdjęcia .
    Obrazek dobry obraz .
    Obrazek zły obraz .
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 11770830
    hiacynt19
    Poziom 9  
    Witam .
    Wpisałem w wyszukiwarkę MODEL T - CON MT 8226 ale jest tam jeden Pana temat który nie został rozwiązany i ekran był ciemny a u mnie jest jasny . Napięcia są takie jak podane w temacie w podanych miejscach .
    Chciałbym się zapytać czy wymiana kondesadorów na płycie T-CON coś może dać ? Ponieważ w zasilaczu wymieniłem wszystkie , na płycie T-CON będzie to trochę kłopotliwe dlatego się pytam .
    Pozdrawiam .
  • REKLAMA
  • #4 11770914
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1987
    hiacynt19 napisał:
    Wpisałem w wyszukiwarkę MODEL T - CON MT 8226

hiacynt19 napisał:
    Chciałbym się zapytać czy wymiana kondesadorów na płycie T-CON coś może dać ? Ponieważ w zasilaczu wymieniłem wszystkie , na płycie T-CON będzie to trochę kłopotliwe dlatego się pytam .

W ogóle nie o to chodzi!

T370HW02 na przykład, bo nie wiem jaka tam matryca.

Proszę poczytać trochę co się jak nazywa w TV LCD. Choćby na forum - https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1497469.html
    Proszę sobie frazę T-CON wpisać w wyszukiwarkę Google i przełączyć na grafikę. Może tak "zaskoczy" kolega co to jest.

Ale skoro wymiana kondensatorów elektrolitycznych na main (zapewne) miałaby być kłopotliwa, to nie wyobrażam sobie, jak kolega wymieni na przykład 48-pin układ smd.

Choć może to być prostsze uszkodzenie, związane z zaniżonym napięciem zasilania na T-CON. ;)
  • #5 11770932
    lamer.
    Poziom 33  
    Ocena: 49
    hiacynt19 napisał:
    MT 8226

To nie jest symbol T-con.
  • REKLAMA
  • #6 11770962
    setaklin
    Poziom 12  
    Ja tam proponuje oddać w ręce fachowca z serwisu, bo już tu widzieliśmy zniszczony t-con z poodrywanymi padami. Nie szkoda telewizorka? Gdzie potem taki t-con ostaniesz?
  • #7 11772527
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6810
    O T-con czytaj Link_jako wstęp do podjęcia decyzji

Przecztaj potem kilka następnych postów o tym T-con (opcja Szukaj ) , jak znasz technikę pomiarów > pomierz co nieco w pkt. ch-tycznych T-con"a porównaj wyniki
    yciagnij wnioski ......
  • #9 11921969
    hiacynt19
    Poziom 9  
    Witam.
    Kupiłem stację lutowniczą i wymieniłem główny procesor zakupiony u pani Lewandowskiej z Gdańska. Wszystko pracuje poprawnie. Dziękuję za pomoc. Temat uważam za zamknięty.
    Pozdrawiam Jacek.

A ja otwieram, żeby dać Ci szansę poprawienia pisowni, a dokładniej- interpunkcji. Znaki przestankowe stawiamy bezpośrednio po wyrazie, a potem ma być spacja, a nie jak popadnie! [bogred]

Ot, poprawił... Jak sam nie zrobię, to guzik z tego będzie :cry: [bogred]

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z telewizorem Samsung LE37A551P2R, który po minucie pracy wyświetla biały ekran i nie ma dźwięku przez eurozłącze. Wymienił kondensatory w zasilaczu, a napięcia są w normie. Użytkownicy sugerują sprawdzenie płyty T-CON oraz wymianę kondensatorów na tej płycie, a także zwracają uwagę na możliwość uszkodzenia układu IC. Po wymianie głównego procesora telewizor zaczął działać poprawnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA