logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ursus C 330 M - jak usunąć wycieki z pompy wtryskowej i drgania silnika?

jajasiu33 10 Sty 2013 18:06 14652 8
REKLAMA
  • #1 11769880
    jajasiu33
    Poziom 11  
    Ocena: 38
    Witam . Jakiś czas temu w moim ciapku poszła woda do oleju w silniku, czego skutkiem był kapitalny remont. Wymieniono tuleje, tłoki, pierścienie , słowem wszystko oprócz wału. Z górnych partii silnika zregenerowałem głowice, bo jeden zawór wydechowy nie trzymał, wymieniłem też wtryskiwacze. Niby wszystko było ok. ale po pewnym czasie silnik od czasu do czasu zaczął dostawać dziwnych wibracji. Trząsł się tak że latały zęby i w niedługim czasie zawiasy od maski popękały.
    Znajomy podpowiedział, że to musi być pompa wtryskowa więc kiedy sezon się skończył pompa w ręce i do regeneracji, a z pompą wtryski do przejrzenia żeby nie było niepewności. Pompa jest zregenerowana ale cieknie na samej górze tam gdzie są wyjścia na przewody wys. ciśnienia, a ciapek dalej ma napady drgawek tylko trochę jakby mniejsze. Proszę o podpowiedź czy można dokręcić jakoś tą pompę i czy ktoś ma pomysł na te drgania?
  • REKLAMA
  • #2 11772586
    tomek130
    Poziom 22  
    Ocena: 434
    Wymień przewody wysokiego ciśnienia na nowe, jeśli cieknie z pompy wracasz na gwarancji.
  • REKLAMA
  • #3 11772613
    jajasiu33
    Poziom 11  
    Ba . Tylko że gdzieś zgubiłem ten kwitek i lipa . a cieknie z tych krućców do których są przykręcone przewody tzn. poci się . Chciałbym się tylko dowiedzieć czy tam są jakieś uszczelki czy wystarczy to jakoś dokręcić bo sam nigdy tego nie rozbierałem, a najbardziej chodzi mi o te drgawki silnika co je może powodować?

Dodano po 1 [minuty]:

a i jeszcze ten grzybek odpowietrzający na pompie , czy to się rozbiera jakoś i czyści, widziałem że znajomy ma to w ogóle zaślepione?
  • #4 11772688
    tomek130
    Poziom 22  
    Dla ścisłości miedzy pompą a króćcem czy między przewodem a króćcem?, wykręć pistolety i sprawdź rozpylanie na pompie, możliwe ze nie jest jednakowa dawka paliwa. Jeszce tak z innej beczki ciśnienie oleju w silniku jest prawidłowe?
  • #5 11773760
    jajasiu33
    Poziom 11  
    Szczerz mówiąc nie mam pojęcia ale jeśli ciągnik jest po kapitalnym i pół roku temu miał ciśnienie w porządku to teraz chyba jest tak samo. A co do wycieku , cieknie spod tych okrągłych króćców, a nie spod przewodów. Przewody wymieniłem na nowe ale nie wiem jak się dokręca te króćce a dokładnie czy jak je wykręcę to nic z pompy nie wystrzeli (np. jakaś kulka czy sprężynka) i czy mają pod spodem jakieś uszczelki . Szczerze mówiąc to zaczynam myśleć że te drgania to jednak regulator pompy i że zamiast naprawdę ją zregenerować "panowie fachowcy " tylko ją uszczelnili od nowa , ale pewności nie mam a ponowne wyciąganie pompy i potem montaż nie bardzo mi się uśmiecha. Więc nie bardzo wiem co mam robić.

Dodano po 52 [sekundy]:

A pro po co to są pistolety czy chodzi ci o wtryski?
  • REKLAMA
  • #6 11774388
    tomek130
    Poziom 22  
    Widzę ze kiepsko ze znajomością tematu. To że pompa była robiona pół roku temu nie znaczy że teraz działa prawidłowo. Pistolety to wtryski. A poci się spod króćca w którym jest zaworek a pod nim uszczelka, możesz spróbować dokręcić, poluzowując wpierw zabezpieczenie. Myślisz że ktoś za 250 zł wymienia wszystko? Przy uszkodzonym regulatorze najczęściej obroty falują.
  • #7 11774675
    jajasiu33
    Poziom 11  
    No cóż rzeczywiście daleko mi do mechanika , jestem raczej ciekawskim użytkownikiem. Wracając do tematu, wychodzi na to że mogę po zdjęciu zabezpieczenia spokojnie dokręcić te króćce a w razie gdyby to nie pomogło wykręcić i ponownie uszczelnić ? czy tak? Zapytam jeszcze w takim razie o ten grzybek odpowietrzający czy można go rozebrać i wyczyścić albo bezkarnie zaślepić jak to zrobił znajomy? I drążąc dalej temat jeśli istnieje możliwość że podczas regeneracji pompy regulatora obrotów nie tknięto , to można ten fakt jakoś teraz poprawić bez demontażu całej pompy?

Dodano po 2 [minuty]:

No i oczywiście czy to falowanie obrotów nie powoduje właśnie tych drgań które występują w ok. 1200 do 1400 obr/min a przy wyższych znikają?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 11774969
    tomek130
    Poziom 22  
    Tak dokręcić można jak pisałem wcześniej, odpowietrznik musi zostać oczywiście że czyścić można,(znajomy widać poważny fachowiec). Oczywiście że taka możliwość istnieje z regulatorem nic nie zrobisz ani z pompą bez sprzętu tym bardziej wiedzy i oczywiście jej zdemontowania. Sprawdź jeszcze czy koło zamachowe nie ma czasem luzu.
  • #9 11776321
    jajasiu33
    Poziom 11  
    Koło sprawdzę na pewno, a przy okazji zawiozę jeszcze raz wtryski do znajomego mechanika bo coś mam przeczucie że fachowcy pompę zrobili mi na sztukę ale wtrysków to już nawet nie tknęli chociaż sami mówili żeby przywieźć. Jeśli po wymianie wtrysków i po uszczelnieniu pompy ciapek nie przestanie się trząść to trudno wiozę go tam gdzie mial remont i niech mądrzejsi myślą. A za pomoc dziękuje

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z ciągnikiem Ursus C 330 M, który po kapitalnym remoncie silnika zaczął wykazywać drgania oraz wycieki z pompy wtryskowej. Po wymianie wtryskiwaczy i regeneracji pompy, cieknie ona w okolicy króćców, co może być spowodowane uszkodzeniem uszczelek. Użytkownik zastanawia się nad możliwością dokręcenia króćców oraz czyszczenia odpowietrznika. Wskazano, że drgania mogą być związane z regulatorem pompy lub niewłaściwym rozpyleniem paliwa. Użytkownik planuje sprawdzić ciśnienie oleju oraz koło zamachowe, a w razie braku poprawy, rozważa ponowną wizytę u mechanika.
REKLAMA