logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Behringer VMX 200 i Eurolive B115D – przesterowany master, trzeszczenie potencjometru

DjConverse 12 Sty 2013 17:47 1863 5
REKLAMA
  • #1 11778570
    DjConverse
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam serdecznie!

Mam pewien problem, otóż tak: dokonałem całkiem niedawno zakupu nagłośnienie firmy Behringher (2 kolumny aktywne Eurolive B115D) oraz wymieniłem stary mixer z mojej konsoli na nowy również firmy Behringer (VMX 200). Problem jest taki, że już raz oddawałem go na gwarancję ze względu na przesterowany prawy kanał na masterze. Dioda led wyraźnie pokazuje przesterowanie rzędu +10 dB. A na domiar złego w kolumnie, która podłączona jest do tego kanału trzeszczy potencjometr od głośności.

Podłączenie wygląda tak: w mixerze mam tylko master na kable RCA czyli popularne czincze. Mam kable RCA na RCA i do tego przejściówki z RCA na jacka 6,3mm aby wpiąć się do kolumn.

Wydaje mi się, że to podłączenie może być felerne, ponieważ jak już wspominałem już raz musiałem mixer oddawać na gwarancje, teraz znowu mi się tak popsuł a jeszcze wcześniej w starym mixerze wystąpił ten sam problem.

Mam nadzieję, że jasno wszystko opisałem, oczekuję na odpowiedź bo nie mogę co chwilę oddawać mixera na gwarancje.

Pozdrawiam, Dj Converse
  • REKLAMA
  • #2 11779033
    Kikideh
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Pierwsza podstawowa sprawa to dokładna lokalizacja usterki.
    1. Zamień kable łączące mikser z kolumnami. (zamień kanały L/R, lub użyj innego kabla)
    2. Sprawdź kiedy następuje przesterowanie, poruszaj potencjometrami master.
    3. Sprawdź dokładnie kable którymi łączysz sprzęt do miksera, bo może przester występować na którymś z urządzeń grających.

Ja używam sprzętu B.. ale do nagłaśniania koncertów jest to stół i część peryferii, zauważyłem dużą podatność preampów na przesterowanie, które od razu jest słyszalne. Dlatego teraz zawsze ustawiam czułość wejść z pewnym zapasem.
    Opisz dokładnie kiedy przester występuje, może coś pomogę. Pozdrawiam Kikideh
  • REKLAMA
  • #3 11779167
    DjConverse
    Poziom 9  
    Oczywiście kable już sprawdzałem, są dobre. Przester jest tylko i wyłącznie na prawym kanale. Ogólnie to jest on nie słyszalny, po prostu dioda świeci się na czerwono i pokazuje przester. Potencjometry na kolumnach trzeszczą wtedy kiedy podłączony jest do nich kabel w prawego kanału z mixera czyli z tego który jest zepsuty. Już naprawdę nie wiem co może być tego przyczyną. A i przester występuje cały czas, nawet jeśli kable nie są podłączone.
  • REKLAMA
  • #4 11779327
    airnox
    Poziom 24  
    Ocena: 21
    Może gdzieś się wzbudza? Nie mniej - oddać na gwarancję bo bez podłączonych źródeł nie powinno być sygnału na wejściu i jednocześnie przesteru.

Pozdrowienia
  • REKLAMA
  • #5 11779517
    Kikideh
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Jeżeli trzeszczy potencjometr od kolumny atywnej po podłączeniu kabla od miksera, jest to spowodowane pojawieniem się napięcia stałego w sygnale wychodzącym z tego miksera. Czy ten objaw (przester ) wystepuje zawsze po włączeniu, czy po pewnym czasie? Opisz dokładnie usterkę dołącz opis do miksera i zanieś do serwisu, jak proponowano powyżej.
  • #6 11779675
    DjConverse
    Poziom 9  
    No tak trzeba będzie zrobić na 100%. Niedługo szykują się imprezy dlatego muszę to zrobić na prędkości bo bez mixera ani rusz... Cholerka ale żeby 2 raz stało się to samo? Coś na pewno źle się dzieje w połączeniu albo nie wiem już sam.

Przester pojawia się od razu. Tylko włączam mixer i od razu dioda led pokazuje mi pasek na czerwono czyli przester na około +10dB.

Dobra dziękuję panowie za poświęcony czas.

Pozdrawiam!
REKLAMA