logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mikser behringer mx 2004A strasznie sie grzeje, wyłacza się .

DJ Hebcio 07 Lis 2017 23:11 1506 5
REKLAMA
  • #1 16808509
    DJ Hebcio
    Poziom 9  
    Witam .
    Mam problem posiadam mikser behringer mx2004A. Mikser ten kupiłem z olx uszkodzonego(nie włączał sie ) miał uszkodzone kondensatory na płytce w mikserze 2x 2200 uf/35v po wymianie wszystko działało lecz po 5 min uzywania zaczoł sie grzać strasznie mikser jak i zasilacz mysłałem ze to normalne po godz nagle zapaliły sie wszystkie diody wskaznika wysterowania i sygnał na wyjściu zaczoł szumieć wiec wyłaczyłem go i właczyłem spowrotem i działał lecz po 3 min znowu tak samo . Dopiero jak wystygł to działał znowu godz i tak samo. Prosze o pomoc co to moze być .
    Gdy wymieniałem kondensatory zwróciłem uwage na trzy tranzystory z czego jednen strasznie sie grzał moze być on przyczyną ? Pozdawiam licze na pomoc :)
  • REKLAMA
  • #2 16808522
    DJ Hebcio
    Poziom 9  
    Oto zdjecie miksera jak sie zapaliły wszystkie diody wysterowania sygnału .
    Załączniki:
    • Mikser behringer mx 2004A strasznie sie grzeje, wyłacza się . 20171107_224023.jpg (3.46 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 16809068
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9244
    DJ Hebcio napisał:
    Gdy wymieniałem kondensatory zwróciłem uwage na trzy tranzystory z czego jednen strasznie sie grzał moze być on przyczyną ?
    Po pierwsze - jakie tranzystory i gdzie one są w układzie? (zasilacz?)
    Po drugie jeśli się grzeje to raczej nie przyczyna, ale skutek - sprawdź co on zasila - być może jakiś element (kolejny kondensator?) ma dużą upływność (grzeje się przy tym przeważnie) i to on powoduje zbyt duży płynący w obwodzie prąd a przy tym powoduje silne grzanie się tranzystora (o ile to w ogóle tranzystor...).
    Wybacz Kolego, ale sposób w jaki przedstawiłeś opis usterki i samą naprawę sugeruje nikłą znajomość tematu. Może lepiej jednak rozważyć opcję oddania sprzętu do serwisu?
  • REKLAMA
  • #4 16809375
    DJ Hebcio
    Poziom 9  
    Witam . Tranzystory w mikserze . Bo do tego miksera jak przeznaczony zasilacz zewnatrzny tam nie ma żadnych tranzystorów tylko trafo i bezpieczniki (sprawne ) wieczorem zrobie zdjecie tych tranzystorów i tej płytki . Tak własnie myślałem przed tym tranzystorem moze być uszkodzone . Jak zrobie zdjęcie tej płytki i tych tranzystorów bedzie mogł pan mi mniej wiecej powiedzieć ktory element mam sprawdzić by go wymienić ? ... Bardzo dziękuje za pomoc pozdrawiam

Dodano po 3 [godziny] 50 [minuty]:

Oto zdjecie tej płytki , to właśnie ten tranzystor sie momentalnie strasznie grzeje (parzy ) .Pozdrawiam .Prosze o pomoc .
    Załączniki:
    • Mikser behringer mx 2004A strasznie sie grzeje, wyłacza się . 20171108_175800.jpg (1.05 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 16810189
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9244
    No właśnie to nie jest tranzystor, co zresztą sam mógłbyś odgadnąć wpisując w google hasło LM7915.... To stabilizator napięcia szyny zasilania ujemnej 15V.
    Jeśli nie potrafisz rozróżnić tranzystora od stabilizatora - ponawiam propozycję - SERWIS!.

Sam - bez znajomości tematyki i podstawowej wiedzy możesz co najwyżej narobić większych uszkodzeń, a przez internet tego Ci nie naprawię.
  • #6 16811598
    DJ Hebcio
    Poziom 9  
    Witam . Pomyliłem sie . Nie chce zanosić tego do serwisu dlatego ze juz raz zaniosłem końcówke mocy okazało sie ze był bezpiecznik spalony ,gościu mnie tak podliczył ze szok za rozkrecenie za diagnoze bezpiecznik 2 zł a naprawa 140 zł . Dlatego chciałbym to sam naprawić by mogł by mi ktoś napisać od czego zacząć co sprawdzić i tą uszkadzoną cześć wymienić. Pozdrawiam.
REKLAMA