logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bios nie wykrywa urządzeń po wymianie podzespołów: Intel Pentium G850, MSI H61MA-E35

will-energy9966 14 Sty 2013 10:18 6375 20
REKLAMA
  • #1 11786573
    will-energy9966
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Witam serdecznie, problem z komputerem jest tej natury, iż po uruchomieniu komputera wyświetla się :
    Bios nie wykrywa urządzeń po wymianie podzespołów: Intel Pentium G850, MSI H61MA-E35

Problem pojawił się od razu po włożeniu nowych zespołów
    procesor: intel pentium g 850
    płyta główna: msi h61ma-e35 (rev.b)
    ramy: 4gb ddr3 1333Mhz (2x2) Goodram

starszy sprzęt:
    procesor: dual core e5200
    płyta główna: MSI G31M-F
    ramy: 4gb ddr2 800mhz (2x2) Kingstone

Co najlepsze w tym wszystkich, gdy wchodzę do biosu to wszystko jest widoczne: dane procesora, ramów itd

Założyłem wcześniej temat ponieważ Windows 7 mulił internet, wszystko chodziło dość dobrze, tylko jak chciałem ściągnąć choćby Mozille, lub też ze steama grę Team Fortress 2 to download był jak wyliczyłem 2 do 3 razy wolniejszy niż na win xp x64 który miałem na starszym sprzęcie, i zainstalowałem na nowym.
    Gdy dostałem już wszystkie podzespoły, zamontowałem je w PC po czym odpaliłem komputer, bios domagał się jakiejś zmiany to zmieniłem bootowanie na hd w pierwszej kolejności, i to mu wystarczyło do rozruchu, Windows xp x64 normalnie się załadował ale nie można było nic zrobić bo mysz i klawiatura na usb, lecz w biosie można było klawiaturą operować.
    Po czym zrestartowałem PC i już Windows się nie załadował tylko pokazał się niebieski ekran. lecz już nie pamiętam co tam pisało, z tego co pamiętam mogło chodzić o sterowniki.. ale nie jestem pewien. Po wszystkim zainstalowałem starszy sprzęt i wszystko działało, zrobiłem porządek na jednej partycji, wyczyściłem ją i zainstalowałem win7 w którym miałem problem z internetem.

Tu pojawia się moje pytanie, czy to co podałem na zdjęciu może spowodować niestabilną prace Windows 7?

Poszukałem co nieco informacji, jest kilka takich tematów w internecie lecz w większości nic specjalnego, lecz natknąłem się na coś takiego : http://www.motherboards.org/forums/viewtopic....t=120292&sid=1d1221d12108eea0dd8e0749f973e968

Tu płynie moje kolejne pytanie, czy ktoś z państwa wie jak to naprawić? myślałem o resecie biosu..

Pozdrawiam

Proszę poprawić post i wkleić zdjęcia wg tej instrukcji: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2053101.html [DriverMSG]
  • REKLAMA
  • #2 11787196
    pawel-jwe
    Poziom 30  
    Ocena: 273
    Kolego nie wiem czy Twoja wiedza obejmuje to iż BIOS jest "zapisany" na płycie głównej, więc wymieniając płytę dokonałeś też zmiany biosa.
    Przy tak poważnych zmianach sprzętowych wypadało by zrobić format i postawić (zainstalować) system od nowa (żadne Recovery itp.) i to powinno "naprawić" wszystkie problemy.
  • #3 11787231
    will-energy9966
    Poziom 15  
    właśnie jestem po resecie biosa za pomocą zwarcia zworki (jbat1) postawiłem system który miałem na wcześniejszej konfiguracji czyli xp x64bit i niestety dalej jest wyświetlane to samo tak więc niestety postawienie nowego Windowsa nic nie pomogło. Chyba że będę musiał zewrzeć jeszcze raz, po czym wyciągnąć baterie na kilka min, załóżmy 3-5

Tak teraz już wiem że trzeba było najpierw postawić windowsa, i na przyszłość już będę o tym pamiętać

ewentualnie jeśli trzeba zrobię zdjęcia ustawień biosu.. może jest coś źle zaznaczone?

Dodano po 1 [godziny] 38 [minuty]:

przypomniało mi się także że po 1 włączeniu ustawienia były na kartę graficzną zintegrowana z procesorem a audio na pci, po restarcie wszedłem do biosu i zmieniłem ustawienia na ustawienia fabryczne, i odtąd zaczęły się problemy

przepraszam za post pod postem
  • #4 11787973
    pawel-jwe
    Poziom 30  
    Generalnie to zacznij od bios'a i jedno po drugim sprawdzaj czy jest poprawnie ustawione (ewentualnie wrzuć tutaj to zdjęcie jak już będziesz mieć - tylko w takiej jakości żeby było coś widać). Szkoda, że w ogóle w nim grzebałeś po zmianie sprzętu trzeba było po prostu postawić od zera system i już.
  • #5 11788104
    will-energy9966
    Poziom 15  
    poniżej załącznik, starałem się opisać dokładnie zdjęcia:)
    poprosze jeszcze sprzedającego o pomoc, może on pamięta jakie miał ustawienia

Proszę poprawić post i wkleić zdjęcia wg tej instrukcji: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2053101.html [DriverMSG]

Bios nie wykrywa urządzeń po wymianie podzespołów: Intel Pentium G850, MSI H61MA-E35 Bios nie wykrywa urządzeń po wymianie podzespołów: Intel Pentium G850, MSI H61MA-E35 Bios nie wykrywa urządzeń po wymianie podzespołów: Intel Pentium G850, MSI H61MA-E35 Bios nie wykrywa urządzeń po wymianie podzespołów: Intel Pentium G850, MSI H61MA-E35 Bios nie wykrywa urządzeń po wymianie podzespołów: Intel Pentium G850, MSI H61MA-E35 Bios nie wykrywa urządzeń po wymianie podzespołów: Intel Pentium G850, MSI H61MA-E35 Bios nie wykrywa urządzeń po wymianie podzespołów: Intel Pentium G850, MSI H61MA-E35 Bios nie wykrywa urządzeń po wymianie podzespołów: Intel Pentium G850, MSI H61MA-E35 Bios nie wykrywa urządzeń po wymianie podzespołów: Intel Pentium G850, MSI H61MA-E35 Bios nie wykrywa urządzeń po wymianie podzespołów: Intel Pentium G850, MSI H61MA-E35

Bios nie wykrywa urządzeń po wymianie podzespołów: Intel Pentium G850, MSI H61MA-E35 Bios nie wykrywa urządzeń po wymianie podzespołów: Intel Pentium G850, MSI H61MA-E35 Bios nie wykrywa urządzeń po wymianie podzespołów: Intel Pentium G850, MSI H61MA-E35 Bios nie wykrywa urządzeń po wymianie podzespołów: Intel Pentium G850, MSI H61MA-E35 Bios nie wykrywa urządzeń po wymianie podzespołów: Intel Pentium G850, MSI H61MA-E35 Bios nie wykrywa urządzeń po wymianie podzespołów: Intel Pentium G850, MSI H61MA-E35 Bios nie wykrywa urządzeń po wymianie podzespołów: Intel Pentium G850, MSI H61MA-E35 Bios nie wykrywa urządzeń po wymianie podzespołów: Intel Pentium G850, MSI H61MA-E35

Dziękuje za zwrócenie uwagi i przepraszam. Pozwoliłem sobie jednak zachować plik .rar w którym są te zdjęcia w większym porządku:)
  • REKLAMA
  • #6 11788845
    pawel-jwe
    Poziom 30  
    Dobra, uściślijmy coś jeszcze: wkładasz płytkę instalacyjną od Win do komputera, włączasz go i uruchamia od razu z płyty, czy do tego momentu jest wszystko ok?
    Dalej powinna iść swoimi krokami instalacja aż do końca, czy w trakcie tego jest też wszystko ok?
    Instalacja dobiegła końca, komputer resetuje się i włączając od początku pojawia się ten błąd, tak?
    Jeśli tak to obstawiał bym jakąś niezgodność w tym co próbuje narzucić w ustawieniach Windows. Z błędu wynikało by że sprawa dotyczy karty graficznej
    W ogóle co masz za grafikę?
    Czy próbowałeś instalować system WinXP ale 32-bit.? (z tym prockiem i tak nie ma sensu 64-bit., a że RAM'u obsłuży 3,25GB to i tak nie zauważysz różnicy)
  • #7 11789116
    will-energy9966
    Poziom 15  
    podczas instalacji (kopiowanie skłądników i sama instalacji windowsa) to chyba zawsze za każdym razem 1-2 razy się restartuje i zawsze jest to samo.
    Teraz tak: załóżmy robie reset biosa, to po włączeniu wyskakuje mi czy chce iść dalej (mając system już wgrany) czy chce wejść do biosa, potem wyskakuje czarny ekran i jest C5 na gorze po lewej i A3 na dole po prawej i jest reset. komputer się włącza ponownie i gdy mam płytę instalacyjną to zamiast C5 mam "_" i to miga a A3 pozostaje bez zmian, potem instalacja idzie normalnie swoim tokiem.

hmm win xp x32 bit raczej nie zdobędę bo pojechał wraz z ojcem i będzie dopiero za tydzień:P ale mogę pożyczyć i testowo zainstalować win 7 x32 . Choć zawsze mogę popytać i popróbowałbym jutro co najwyżej z systemami bo wczoraj to chyba z 5-6 razy instalowałem dziś z 3-4

Odpowiadając na pytanie jest to Vertex Radeon HD 4850 DDR5 1GB 256bit
    lecz ja mam pytanko, może by spróbować przywrócić zintegrowaną płytę główną i zobaczyć czy też będzie ten problem. Zawsze będę mógł w razie czego oddać na gwarancję grafikę i użytkować zintegrowaną przez jakieś 2 tyg.
    Z tym żeby przywrócić zintegrowaną grafikę to ktoś, np Pan musiałby mi powiedzieć na co kliknąć w biosie, ponieważ sam nie wiem

Niestety nie pamiętam co wyświetlało za pierwszym razem ponieważ nie zwróciłem na to uwagi, a szkoda

A czy można spytać czemu z tym prockiem nie odczuje różnicy? wcześniej miałem dual core e5200 i win xp x64 chodził dość szybko

Co do resetowania biosu to próbowałem zwierania pinów na jbat1 oraz wyciągania baterii na 5 min, lecz jedyne co przyniosło zmiany po wyciągnięciu baterii to zmiana daty i godziny:P

Jeszcze takie pytanie, czy te problemy, czyli nie wyczytywanie urządzeń przez bios może mieć dalsze konsekwencje w stabilności pracy komputera? patrze tu bardziej przez pryzmat szybkości działania internetu w Windows 7 ale jednak pytanie odnosi się ogólnie

PS.
    Mam nadzieje że lokowanie produktu nie jest zabronione, bo jak tak patrze na 2 zdjęciach to widzę kawałek flagi pewnego klubu:P

Dodano po 5 [godziny] 12 [minuty]:

witam ponownie, spędziłem na szukaniu grube godziny, to po angielsku, niemiecku turecku chyba i indyjsku nawet, znalazłem temat gdzie ktoś wpadł na to że to "can't find any devices" może się odnosić do urządzeń sata 3 jednakże w biosie ustawiłem usb3 na disabled a i tak dalej ten wiersz był nadal:/
    zmieniłem kartę graficzną na zintegrowaną (a się dygadałem że tego nie znajdę-głupi ja) i zmiana także nic kompletnie nie dała jak było tak jest :
    "Asmedia 106X SATA Controller Ver 0.93 AHCI Mode
    S.M.A.R.T. Supported
    Using PCIE Gen 2
    Can't find any device. "

znalazłem gdzieś poradę by zablokować ACM106 ale nie potrafiłem tego znaleść- przynajmniej narazie.
  • #8 11791039
    pawel-jwe
    Poziom 30  
    Jak na razie mam 2 pomysły:
    1. Grafika ma slot PCIe x16 v2.0 natomiast na Twojej płycie głównej o ile dobrze wiem jest PCIe x16 v1.0, być może windows wymusza pracę na v2.0 i wtedy się sypie. Spróbuj może jeszcze uruchomić tryb awaryjny.
    2. Uszkodzona płyta główna. Czy ten sprzęt jest nowy? na gwarancji? jeśli tak to zastanów się nad zwrotem/wymianą jej.
  • #9 11791110
    beo
    Poziom 37  
    Ocena: 238
    will-energy9966 napisał:
    "can't find any devices" może się odnosić do urządzeń sata 3 jednakże w biosie ustawiłem usb3 na disabled a i tak dalej ten wiersz był nadal:/
    A cóż ma wspólnego, interfejs usb, z interfejsem SATA? Jakie ustawienia znajdują się w zakładce Hard Disk Drive BBS Priorities? Jaką masz opcję zmiany w SATA mode?
    pawel-jwe napisał:
    1. Grafika ma slot PCIe x16 v2.0 natomiast na Twojej płycie głównej o ile dobrze wiem jest PCIe x16 v1.0, być może windows wymusza pracę na v2.0 i wtedy się sypie. Spróbuj może jeszcze uruchomić tryb awaryjny.
    bez znaczenia.
    pawel-jwe napisał:
    2. Uszkodzona płyta główna. Czy ten sprzęt jest nowy? na gwarancji? jeśli tak to zastanów się nad zwrotem/wymianą jej.
    Raczej źle skonfigurowany interfejs dysku.

Dodano po 3 [minuty]:

pawel-jwe napisał:
    (z tym prockiem i tak nie ma sensu 64-bit
    A to dlaczego?
  • #10 11791140
    Pwk
    Poziom 23  
    Ocena: 12
    Odłącz dysk twardy od płyty głównej i zasilacza, wyjmij na chwilę bateryjkę, następnie włącz komputer bez podpiętego dysku twardego i sprawdź czy BIOS wykryje nagrywarkę. Dla pewności uruchom komputer 2 razy.

Następnie zrób to samo tylko odwrotnie, podepnij dysk, a odłącz nagrywarkę i uruchom komputer.

Napisz co wyświetlał BIOS, czy coś się zmieniło, czy nadal nie może znaleźć żadnego urządzenia?
  • #11 11791420
    will-energy9966
    Poziom 15  
    tak jest na gwarancji

co do błędu z usb3 - przepraszam mój błąd, zmęczony już byłem, późna godzina i cały dzień praktycznie nad tym siedziałem i kombinowałem

sprzedający płytę główną właśnie twierdzi że win 7 x64 bit powinien bez problemu zostać pochłonięty przez ten procesor, tylko że jak go miałem nom to internet jakoś 2-3 razy wolniejszy był w porównaniu do win xp x64

Kolego Pwk
    jak rozumiem bateryjkę mam podpiąć jeszcze raz

Nie dodałem że dysk jest podpięty pod sata1 a nagrywarka pod sata2
  • REKLAMA
  • #12 11791712
    Pwk
    Poziom 23  
    Oczywiście po zresetowaniu CMOS bateryjkę z powrotem montujesz i włączasz komputer bez dysku twardego, później to samo bez nagrywarki.
  • #13 11791734
    will-energy9966
    Poziom 15  
    Tak więc zrobiłem jak kolega Pwk poradził i niestety zarówno jak przy dysku, tak i dvd było to co było, czyli can't find any devices

Bios nie wykrywa urządzeń po wymianie podzespołów: Intel Pentium G850, MSI H61MA-E35 Bios nie wykrywa urządzeń po wymianie podzespołów: Intel Pentium G850, MSI H61MA-E35 Bios nie wykrywa urządzeń po wymianie podzespołów: Intel Pentium G850, MSI H61MA-E35

wyciągnąłem baterie,odłączyłem dysk od saty i zasilania, poczekałem z 2 min włączyłem, pokazało się zdjęcie nr 1 dałem continue, po czym komputer się zresetował i wyskoczyło zdjęcie nr 3 .Wyłączyłem komputer wyciągnąłem baterie podłączyłem dysk twardy odłączyłem nagrywarkę od saty i zasilania poczekałem z 2 min i pokazało się zdjęcie 1 i 2

odłączyłem też kartę graficzną (wcześniej grafikę ustawiłem na zintegrowaną) i pokazało się can't find any devices

Dodano po 30 [minuty]:

Kolejnym krokiem który poczyniłem było wpięcie kabla sata3 do gniazda sata 3 i dysku twardego, o to co otrzymałem w rezultacie:

czyli chyba tylko o to chodziło w tym sztucznym zamieszaniu które wytworzyłem:/
    jednakże po podpięciu tak dysku mam wrażenie jak by komputer był niestabilny.Przy pierwszym uruchomieniu win xp x64 strasznie długo łączył się z moim wifi no z jakieś 3-4 minuty, dla porównania wcześniej to robił od 30-60s przy pierwszym uruchomieniu miałem wrażenie jakby się wszystko dłużej ładowało. Po drugim uruchomieniu już internet włączył się po jakoś 2 min no i reszta też zaczęła ciut lepiej śmigać.. może to dlatego że mam dysk w biosie pod ide mode zamiast pod ahci mode.

Teraz moje pytanie, jako że i tak bd musiał na nowo wszystko po instalować wraz z systemem to czy warto przy okazji zmienić z ide mode na ahci mode? z tego co czytałem to różnica albo jest nieznaczna albo jej w ogólnie ma, lecz jeśli już jej nie ma lub może być nieznaczna to chyba warto?

Kolejne moje pytanie, czy ktoś z was drodzy koledzy orientuje się czym może być spowodowana wolniejsza praca internetu na windows7 x64 bit w porównaniu do mojego xp x64? to mnie strasznie ciekawi a chciałbym móc normalnie korzystać z Windowsa 7 x64
  • #14 11791912
    Pwk
    Poziom 23  
    Włącz ahci i zainstaluj system + najnowsze sterowniki.

Jakim urządzeniem łączysz się z wifi?
  • #15 11791981
    will-energy9966
    Poziom 15  
    ok system już łapie nawet fajnie internet się szybciej włącza (2 włączenia i odpowiednio 41 i 51s)
    przy restarcie troszkę dłużej trzeba czekać na wyłączenie się systemu i ciutke dłużej czekać na załadowanie ale aplikacje ładuje szybciej przez co internet się już szybciej tu włącza:)
    gdy się włącza system i pokazuje to co wcześniej pokazywało can't find any devices to potem następne okno to czarny ekran na którym na górnym lewym rogu jest "_" a na dolnym prawym B4 po czym szybko się okno odświeża i zmienia się B$ na B2 i potem od razu zaskakuje logo msi - chyba nie musze się tego obwiać, lecz czy ktoś wie o co w tym chodzi?:)

czym się łącze z internetem? tp link wn722n a tu jest temat do tego: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2468823.html
  • #17 11792412
    will-energy9966
    Poziom 15  
    tu wykrył dysk twardy https://obrazki.elektroda.pl/3121040200_1358250294.jpg
    tu wykrył nagrywarkę https://obrazki.elektroda.pl/1877757000_1358250296.jpg
    ale mimo wykrycia osobno nagrywarki oraz hdd i tak było https://obrazki.elektroda.pl/3910612400_1358184509.jpg
    zdjęcie https://obrazki.elektroda.pl/5449353500_1358251643.jpg to po tym jak podłączyłem dysk twardy do saty3 kablem sata3
  • #18 11792665
    Pwk
    Poziom 23  
    Czy to znaczy, że osobno wykrywa a razem nie??
  • #19 11792745
    will-energy9966
    Poziom 15  
    teraz mam dysk(sata2) podpięty kablem sata3 do gniazda sata3 a nagrywarkę sata2 kablem sata2 do gniazda sata3 i już wykrywa w tym ekranie co się pokazuje na start
    tylko że potem na chwile pokazuje wspomniane B4 i B2 i uruchamia się logo msi i windows po tym

Dodano po 3 [godziny] 12 [minuty]:

zainstalowałem windowsa 7 x64 bit i internet jak wolno chodził, tak chodzi wolno:/ sterownik karty wifi najnowsze, sterowniki urządzeń najnowsze, a internet wolny:/
  • REKLAMA
  • #20 11795067
    beo
    Poziom 37  
    Ocena: 238
    Sprawdź jeśli się da, w menadżerze zadań systemu, zakładkę sieć, i przyjrzyj się aktywności, karty. Być może, coś obciąża łącze.
  • #21 11796621
    will-energy9966
    Poziom 15  
    to tak:
    tutaj mamy ściąganie sterowników Catalyst control center na win 7 x64 bit
    widać że od kliknięcia downloadu minęło trochę czasu zanim zaczęło się pobieranie

tutaj mamy live z twich'a na systemie Windows xp x64
    a poniżej kilka screenów z Windows 7 x64 - live tego samego użytkownika w tej samej jakości +720p

poniżej na screenie oddalam odbiornik od routera. Wcześniej był ok 20-30cm od nadajnika, urządzenia były oddalone ścianą od siebie
    teraz są (jak i na screenie) oddalone od siebie o jakieś 3m
    poniżej ścinki podczas zapisywania prt sc na dysku
    normalne użytkowanie internetu

poniżej prezentuje prace sieci podczas ładowania tego samego filmiku na youtube.pl
    windows xp x64:
    windows 7 x64
    przypadek 1 jak i 2 to odbiornik w odległości 20-30cm od nadajnika (routera)

co ciekawe zauważyłem że zarówno podczas zapisywania screenów na dysku jak i wrzucania ich na elektroda.pl lekko mi przycinało live'a
    Ciekawe jest także to że internet póki co chodzi nadspodziewanie dobrze biorąc pod uwagę wcześniejszą pracę internetu na Windows 7 x64 a sterowniki instalowałem tak samo. Zobaczymy co będzie się działo wieczorkiem na streamach które zwykle oglądam

Najgorsze jest to że na win 7 x 64 internet czasami zatrzymuje się na 0% na kilka sekund co jest zarówno dziwne jak i wkurzające

Mam jakieś informacje jeszcze wrzucić?

Dodam że na odbiorniku mam "zamontowany" ekran co zwiększa mi czułość o jakieś 3-5 dBm. Ekran domowej roboty po puszcze z napoju

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z komputerem, który nie wykrywa urządzeń po wymianie podzespołów, w tym procesora Intel Pentium G850 oraz płyty głównej MSI H61MA-E35. Po uruchomieniu BIOS-u wszystkie komponenty są widoczne, jednak system operacyjny Windows 7 nie działa poprawnie. Użytkownik próbował resetować BIOS, zmieniać ustawienia oraz instalować system od nowa, ale problem nadal występuje. Wskazówki od innych użytkowników obejmują sprawdzenie ustawień BIOS-u, podłączenie urządzeń w różnych konfiguracjach oraz testowanie zintegrowanej grafiki. Pojawiają się również sugestie dotyczące potencjalnych problemów z kompatybilnością sprzętu oraz uszkodzeniem płyty głównej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA