W aktualnym numerze Nowego Elektronika pojawił sie projekt nadajnika UKF 4W. Co sądzicie o tej konstrukcji?
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamFaces napisał:Patrząc na schemat stwierdziłem że wszystko jest wporządku, wątpliwości może budzić tranzystor w stopniu końcowym!!. Najczęściej tranzystory mocy na UKF mają specjalne obudowy tak jak na przykład KT..., a ten w nadajniku jest w TO220. Przeglądając note tego tranzystora "2SC1971" doszedłem do wniosku, że nadajnik ma szanse działać.
RAFIFM napisał:Posiadam nadajnik ten z transystorem 2sc1971 - Układ działa podobnie do wszystkich nadajników z gazety czy tez z układów tego typu . zasięg na otwartej przestrzeni - 1.5 KM na maxymalnym natężeniu w.cz. tego nadajnika ( testowane oscyloskopem oraz miernikiem natezenia wysokich czestotliwosci ) . Jeśli ktos mieszka w mieście i chce zagrać audycje , ten nadajnik wyciągnie ( z anteną na dachu bloku ) tylko 0.5 / 0.8 KM miedzy blokami . a wyobraźcie sobie jak ktos bedzie chciał w mieszkaniu odbierac wasz sygnał ? zasięg zmniejszy się do 0.5 km. Nadajnik z modulatorem stereo oslabia zasięg okolo 100 m.
Pozdrawiam .