logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opinie o projekcie nadajnika UKF 4W z Nowego Elektronika - warto zbudować?

nermal 11 Lut 2005 10:54 4704 20
REKLAMA
  • #1 1218200
    nermal
    Poziom 13  
    Ocena: 17
    W aktualnym numerze Nowego Elektronika pojawił sie projekt nadajnika UKF 4W. Co sądzicie o tej konstrukcji?
  • REKLAMA
  • #2 1218425
    Dj Gacek
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    hmm Mógłbyś podać scheamt tego nadajnika!
  • REKLAMA
  • #3 1219458
    qmc
    Poziom 21  
    Ocena: 25
    Dobre stosunki z sąsiadami i spokojniejsze sumienie, są nawet więcej warte niż te marnie wyglądające przy tym kilkanaście złotych, a i równoczesnie zwiększają się nasze ambicje, że zrobiliśmy coś samemu i coś lepszego od oferowanego układu z gazety który został tylko opublikowany po to że by więcej zarobić na naiwnych młodych ludziach. Życie polega na dokonywaniu wyborów i przewidywaniu konsekwencji i teraz jest do tego dobra okazja jeżeli ktoś podejmuje się zrobić nadajnik radiowy. Co do głebszej opini poczekam jak ktoś łaskawie wrzuci schemat :)
  • #4 1220306
    Panda02
    Poziom 32  
    Ocena: 118
    Myślę, że nie należy spodziewać się rewelacji. Też jestem ciekaw jaki to schemat wymyślili w Nowym Elektroniku (albo skądś przedrukowali), ale autor tematu jakoś nie kwapi się go udostępnić. A może doczekamy się takiej odpowiedzi jakiej udzielił mi ktoś, kogo prosiłem o schemat jakiegoś urządzenia:
    "Chyba nie mam prawa udostępniać schematu bez wiedzy autora więc przykro mi !"
  • #5 1221321
    djpeterek
    Poziom 23  
    Ocena: 27
    ten nadajnik musi być coś warto bo jak do sklepów już trafił i kosztuje około 84zł
  • #6 1223266
    Panda02
    Poziom 32  
    Widziałem schemat tego nadajnika, nie jest to żadna rewelacja. Poprawnie wykonany nadajnik z możliwością dołączenia syntezy. W generatorze pracuje BF441, dostrajanie i modulacja na diodzie pojemnościowej BB105. Nastęnie dwa stopnie wzmocnienia na BFR96 i końcówka na 2SC1971. 4W z takiego tranzystora nie jest żadnym problemem, można uzyskać nawet więcej. W artykule jest krótki opis działania i uruchomienia, rysunek płytki drukowanej i opis montażu. Elementy są bez problemu dostępne, z montażem i uruchomieniem powinien sobie poradzić średnio zaawansowany amator, w zasadzie w konstrukcji nie ma żadnych niespodzianek. Moim zdaniem koszt elementów do tego nadajnika to około 30-40zł także cena ponad 80zł wydaje mi się nieco wygórowana.
  • #7 1223371
    djpeterek
    Poziom 23  
    Ocena: 27
    ja jeszcze schematu nie widziałem ale pan z kiosku mi ściągnął już mam do odbioru w tym tygodniu co teraz będzie zobaczymy czy to faktycznie warte jest czego kolwiek
  • #8 1245846
    Faces
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 157
    Witam. Posiadam nowy numer Elektronika i widział schemat nadajnika. Schemat jak schemat dużej rewelacji nie ma. Nadajnik jest bardzo podobny do tego, który został opublikowany w jednym we wcześniejszym numerze ELEKTRONIKA. Nie będe pisał że to jest szit bo go jeszcze nie składałem. Patrząc na schemat stwierdziłem że wszystko jest wporządku, wątpliwości może budzić tranzystor w stopniu końcowym!!. Najczęściej tranzystory mocy na UKF mają specjalne obudowy tak jak na przykład KT..., a ten w nadajniku jest w TO220. Przeglądając note tego tranzystora "2SC1971" doszedłem do wniosku, że nadajnik ma szanse działać:). Według noty pasmo tranzystora to 175MHz, wzmocnienie mocy x10 przy 175MHz czyli bardzo dobrze, a i reszta parametrów też jest ok. Jeżeli chce się uzyskać taką moc to szczegół tkwi w stopniu końcowym. Generator to zawsze można zbudować inny niż ten orginalny (lepszy?). Przymierzam się do budowy tego nadajnika jak go uruchomie to podziele się uwagami co do jego działania. Pozdrawiam.
  • #10 1246799
    Panda02
    Poziom 32  
    Faces napisał:
    Patrząc na schemat stwierdziłem że wszystko jest wporządku, wątpliwości może budzić tranzystor w stopniu końcowym!!. Najczęściej tranzystory mocy na UKF mają specjalne obudowy tak jak na przykład KT..., a ten w nadajniku jest w TO220. Przeglądając note tego tranzystora "2SC1971" doszedłem do wniosku, że nadajnik ma szanse działać:).

Ten tranzystor jest bardzo dobry. Pracuje w wielu radiotelefonach amatorskich i profesjonalnych UKF jako końcówka mocy.
  • #11 1269623
    RTX-Service
    Poziom 18  
    Ocena: 29
    czy ktos z kolegow ma moze lepszy rysunek plytki tego nadajnika, bo ten co jest zamieszczony na elektrodzie to jest slabej jakosci a na dodatek przy robieniu fotki kartki zakrecily sie, chcialbym go wytestowac ale nie chce mi sie samemu plytki projekotwac
  • REKLAMA
  • #12 1271815
    psooya
    Poziom 38  
    Ocena: 571
    Powiem szczerze że jeszcze nigdy nie spotkałem w gazetach tego typu jakies dobrej poprawnie wykonanej konstrukcji UKF a tu to tzreba naprawde uważać żeby nie "syfić" Ta konstrukcja o ile sie nie myle to generator przeciwsobny któy mi przemknął koło oka . Ale nie polaecam takze budowania wszelkiego rodzaju koderów MPX z gazet bo jak widziałem różne schematy to tylko sie załamać można. pOzdrawaim
  • REKLAMA
  • #13 2001451
    RAFIFM
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Posiadam nadajnik ten z transystorem 2sc1971 - Układ działa podobnie do wszystkich nadajników z gazety czy tez z układów tego typu . zasięg na otwartej przestrzeni - 1.5 KM na maxymalnym natężeniu w.cz. tego nadajnika ( testowane oscyloskopem oraz miernikiem natezenia wysokich czestotliwosci ) . Jeśli ktos mieszka w mieście i chce zagrać audycje , ten nadajnik wyciągnie ( z anteną na dachu bloku ) tylko 0.5 / 0.8 KM miedzy blokami . a wyobraźcie sobie jak ktos bedzie chciał w mieszkaniu odbierac wasz sygnał ? zasięg zmniejszy się do 0.5 km. Nadajnik z modulatorem stereo oslabia zasięg okolo 100 m.

Pozdrawiam .
  • #14 2004987
    marius.aesir
    Poziom 17  
    Ocena: 9
    RAFIFM napisał:
    Posiadam nadajnik ten z transystorem 2sc1971 - Układ działa podobnie do wszystkich nadajników z gazety czy tez z układów tego typu . zasięg na otwartej przestrzeni - 1.5 KM na maxymalnym natężeniu w.cz. tego nadajnika ( testowane oscyloskopem oraz miernikiem natezenia wysokich czestotliwosci ) . Jeśli ktos mieszka w mieście i chce zagrać audycje , ten nadajnik wyciągnie ( z anteną na dachu bloku ) tylko 0.5 / 0.8 KM miedzy blokami . a wyobraźcie sobie jak ktos bedzie chciał w mieszkaniu odbierac wasz sygnał ? zasięg zmniejszy się do 0.5 km. Nadajnik z modulatorem stereo oslabia zasięg okolo 100 m.

Pozdrawiam .

Chyba z konstrukcją coś Ci nie poszło... ten nadajnik u mnie daje okolo 3km zasięgu. W terenie zabudowanym.. hmm może zapomniałeś o antenie;)
  • #15 2427260
    RAFIFM
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Dokładnie w terenie zabudowanym ma około 1.5 / 2.3 km . Natęzenie zasilania to 3 ampery / 21 volt , Po podłączeniu anteny o długosci około 0.8 metra i zestrojeniu wszystkich obwodów na maxa można tylko i wyłącznie tyle z tego wydusić , radiator do koncowego tranzystora 5x5 cm. , grzeje się tak ze można na nim naleśniki smażyć . 3 km chyba na otwartej przestrzeni z duzym nasileniem szumu . Stereo koder jest podłączony , natomiast przy 2.3 km promienia od anteny już ledwie słychac monofonicznie . Pozdro ;)
  • #16 2427274
    marius.aesir
    Poziom 17  
    Ocena: 9
    Jesli masz do niego antene z kawalka drutu to dziwne ze az tyle daje...
  • #17 2429257
    czarutek
    Poziom 34  
    Ocena: 85
    marius.aesir napisał:
    Jesli masz do niego antene z kawalka drutu to dziwne ze az tyle daje...

Zwłaszcza ze sfajczonego już prawdopodobnie 1971... ;)
  • #18 2429448
    rodzyn25
    Poziom 12  
    polecam ta stronke tam jest opis tranzystorów mocy wcz, pozdrawiam C:\Documents and Settings\darek\Pulpit\RF Power Transistor.htm

Dodano po 1 [minuty]:

sorki cs mi se pmyliło, jak znajde ta stronke dam znac

Dodano po 1 [minuty]:

http://hamradio.pl/sq9jdo/_Technika/Tranzystory/power.htm to ta stronka, pozdrawiam

Dodano po 1 [minuty]:

2sc2078 ten tranzystor czest jest stosowany w cb radiach i daje 4 waty, pozdrawiam
  • #19 2429657
    Eryk1000
    Poziom 17  
    Ocena: 150
    Ten nadajnik na 2sc2078 (jeśli dobrze kojarze ten schemat) jest beznadziejny. Kiedyś go składałem pracuje tragicznie o ile można nazwać to pracą i zakłuca co sie tylko da w okolicy. Tranzystor 2sc2078 jest dobry ale do radia CB a nie do nadajnika pracującego w paśmie radiofonicznym, tak jak już ktoś wspomniał to 2sc1971 nadaje się do nadajnika ale w innym schemacie ten odradzam.
  • #20 2429750
    czarutek
    Poziom 34  
    Ocena: 85
    Jego generator był stosowany w poprzednim nadajniku NE.
    Pamiętam, że trochę za bardzo buczał, nawet z akumulatora.
    Żeby jeszcze powybrzydzać - moim zdaniem przydałby się jeszcze co najmniej jeden Π na wyjściu.
  • #21 2851478
    Faces
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 157
    Witam. W przyszłym tygodniu będe uruchamiał ten nadajnik (płytka została zakupiona w zeszłym roku.
    Tyle czasu zbierałem się aby go zrobić) , prawie jest skończony. Zostało mi tylko podłączenie syntezy (SAA1057), sterowana przez komputer (poczciwy C64) i wyregulowanie go (to będzie najgorsze ).
    Z urządzeń do uruchamiania posiadam tylko miernik mocy (AD8307, mierzy moc w.cz., moc dBm i napięcie w.cz.), reflektometr i prostą sondę w.cz. (brakuje jednego: analizator widma, oddam wszystko za prosty analizator ). Nadajnik będzie napędzał 3-elementową "jagę" o zysku 5.5dB :D. Jeszcze pewnie będe musiał dorobić filtry wyjściowe (w orginale posiada na wyjściu filtr) dla poprawienia sygnału :D . O wynikach dam znać. Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy projektu nadajnika UKF o mocy 4W opublikowanego w czasopiśmie Nowy Elektronik. Schemat nadajnika jest dostępny i opiera się na generatorze z tranzystorem BF441, modulacji i dostrajaniu za pomocą diody pojemnościowej BB105 oraz dwóch stopniach wzmocnienia na tranzystorach BFR96 i końcówce mocy 2SC1971. Nadajnik jest konstrukcją poprawną, bez większych niespodzianek, a elementy są łatwo dostępne. Koszt budowy szacowany jest na 30-40 zł, podczas gdy cena gotowego układu w sklepach wynosi około 84 zł, co uznano za wygórowane. Tranzystor 2SC1971 jest oceniany pozytywnie jako nadający się do końcowego stopnia mocy UKF, choć jego obudowa TO220 budzi pewne wątpliwości. Użytkownicy podają zasięg nadajnika od około 0,5 km w zabudowie miejskiej do 3 km na otwartej przestrzeni, zależnie od anteny i warunków. Wskazano, że nadajnik z wbudowanym modułem stereo traci na zasięgu około 100 m. Krytycznie oceniono wersję z tranzystorem 2SC2078, która według relacji działała słabo i generowała zakłócenia. Wskazano również na potrzebę ewentualnego dodania filtra wyjściowego i poprawy generatora. Projekt jest polecany dla średnio zaawansowanych konstruktorów, a uruchomienie wymaga precyzyjnego dostrojenia i odpowiedniej anteny.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA