logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nadajnik UKF 88-108 12W By Ashenvale

Ashenvale 25 Gru 2010 21:17 4970 4
REKLAMA
  • Na wstępie chciałem powiedzieć iż urządzenie wykonane zostało w celach wyłącznie edukacyjnych.

Obserwując fora i początkujących radiowców, przyglądając się ich problemom przy konstrukcjach typu avt, by ułatwić postanowiłem zbudować własny projekt w oparciu o częściowo stary schemat samego nadajnika z pamiętnych czasów dolnego UKF ;D
    Urządzenie świetnie nadaje się do radio rozmów, jak i prowadzenia audycji radiowych. Mój projekt jeszcze nie jest w 100% skończony gdyż zabrakło mi CuAg na cewki w obwodzie filtrów, i nie posiadam drugiego tranzystorka do wzmacniacza końcowego. Nie ma żadnych problemów z wystrojeniem go bezpośrednio po zmontowaniu, nie jest wyposażony w pętlę PLL lecz trzyma bardzo dobrze zadaną częstotliwość, generator zbudowany jest na diodzie bb104.
    Zasilany jest dwoma napięciami 13,8V DC dla (generatora, separatora, 1-stopnia bfr91) oraz 24V DC dla tzw "dopałki".
    Same stopnie wzmacniaczy są oparte o łatwo dostępne tranzystory i można w ich miejsce włożyć równie dostępne odpowiedniki.
    Schemat wzmacniaczy końcowych zapewne jest znany wielu osobą na tym forum, uległ lekkim modyfikacjom.
    Mianowicie by stopniowo zwiększać moc nie przegrzewając tranzystorków od emitera 1 tranzystorka stopni wzmacniacza dodałem rezystor 33 Ohm.
    Co do mocy to w tym momencie gdy z 1-stopnia dopałki podałem sygnał na kt907A otrzymałem 44V na antenie, jaką jest dipol półfalowy, mierzone sondą w.cz.
    Niżej zamieszczam poglądowe foto w jakości telefonu kom ;p
    oraz link z plikami PCB.
    Nadajnik UKF 88-108 12W By Ashenvale Nadajnik UKF 88-108 12W By Ashenvale Nadajnik UKF 88-108 12W By Ashenvale
    Pozdrawiam, czekam na oceny, pytania itd.
    -===Wesołych===-
    Załączniki:
    • Nadajnik_Ashenvale.rar (935.15 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    Ashenvale
    Poziom 11  
    Ashenvale napisał 39 postów o ocenie 6. Mieszka w mieście Skawina. Jest z nami od 2010 roku.
  • REKLAMA
  • #2 8912549
    11111olo
    Poziom 42  
    Ocena: 793
    Płytki marnie wyglądają, ale może tak ma być :/
  • REKLAMA
  • #3 8912745
    Ashenvale
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Na płytki mam dobrą metodę, wyglądają po wytrawieniu jak termo papierem kredowym.
    Robię wzór w corelu, potem tnę folię ploterem wybieram maluję szprayem to co ma zostać. To tylko kwestia tej forki telefonem;p
    Jedyne co jeszcze by można zrobić to pocynować po całości.
  • REKLAMA
  • #4 8914132
    Relike
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    BFR wysteruje KTa? Coś mi się nie chce wierzyć.
  • #5 8914670
    Ashenvale
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Witam, kolego po bfr91 jest we wzmacniaczach 2x2n2219 i dopiero KT907A.

W tym momencie pracuję nad wersją dopalacza opartego tylko na 2 tranzystorkach.
    Miało by to wyglądać w ten sposób, jako pierwszy 2n3553 lub mrf237 a tuż za nim KT907A.
    Niedługo postaram się tutaj pojawić z info jak wypalił projekt ;-]
REKLAMA