logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ile GB internetu mobilnego na kartę wystarczy do przeglądania stron na laptopie?

tomix11 19 Sty 2013 21:47 4281 13
REKLAMA
  • #1 11812889
    tomix11
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    witam
    jestem zmuszony do kupna internetu mobilnego (niestety), z którym to nigdy nie mialem
    do czynienia, i raczej nie chcialbym mieć, ale cóż sytuacja zyciowa a zmusza :-) .

no i moje pytanie do użytkowników takowego, czy możecie powiedzieć w przybliżeniu ile danych
    miesięcznie zuzywacie,

wiadomo ze nie będę sciqgal przez taki NET żadnych filmów,i raczej wystrzegal się bede youtube

a Neta potrzebuje tylko do przeglądania stron, i

do dam ze będzie to podlaczone do lapka, a będzie to internet na kartę, bez abonamentu (poprostu potrzebuje cos w zastępstwie wifi na okolo 5 miesięcy,i nie chce się wiązać żadnymi
    kontraktami)

z gory dzięki za info

no i w miarę możliwości jak ktoś może napisać jak to w ogóle dziala, i jakiego operatora polecacie

pozdr
  • REKLAMA
  • #2 11812932
    jomamoto
    Poziom 12  
    Ocena: 13
    Same aktualizacje Windows i ruchome reklamy na stronach www zeżrą Ci ze 2GB. Oferty wszystkich op są porównywalne więc wybieraj opera z najlepszym sygnałem w Twojej okolicy. http://mapa.btsearch.pl/
  • REKLAMA
  • #3 11812989
    tomix11
    Poziom 9  
    no tak ale reklamy można wylaczyc adblockiem, a aktualizację win tez mozna chyba wylaczyc, zgadza sięa
  • #4 11813010
    jomamoto
    Poziom 12  
    Ocena: 13
    Zgadza si e. Jak to umiesz to 2GB wystarczą
  • #5 11813111
    piterus99
    Poziom 43  
    Ocena: 327
    Możesz najpierw spróbować z bezpłatnym Aero2 - nie ma tam limitu danych, jest ograniczenie prędkości do 512kbps i zrywanie sesji co 60 minut.
  • #6 11813226
    tomix11
    Poziom 9  
    tak tylko zanim "zalatwie to aero" to juz NET mobilny nie będzie mi potrzebny :-)
  • REKLAMA
  • #7 11813261
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6342
    Aero możesz załatwić od ręki - kwestia wycieczki do stolicy, do biura firmy na ul Dzielnej. A limit 2GB wyczerpiesz bardzo szybko, obecnie strony są tak napakowane flashami i innymi bzdurami, że aż strach. Sam potrafię naklepać 0,5GB w jeden dłuższy wieczór.
  • REKLAMA
  • #8 11813670
    tomix11
    Poziom 9  
    nie no myślę ze zwykly NET na kartę np z play wystarczy, ważne tylko żeby dobrze wybrać
    wielkość transferu.
    i dlatego tu pisze żeby poczytac, podpowiedzi od ludzi którzy z takiego dobrodziejstwa korzystają.

wiadomo ze to nie to samo co Wi-Fi, ale na razie będzie musialo wystarczyć
  • #9 11813686
    Raphaw
    Poziom 20  
    Ocena: 7
    Wszystko zależy od użytkowania, w moim przypadku 2GB leci w ok. miesiąc (czasem szybciej). :/
    Z tego co wiem, na znanym portalu aukcyjnym można tanio dostać karty (np. Orange free) na których jest pakiet danych, ale nie ma środków. Jeśli sim będzie wykorzystywany tylko do internetu takie rozwiązanie będzie tańsze niż kupno startera i doładowanie.
    Pozdrawiam
  • #10 11813752
    tomix11
    Poziom 9  
    czyli mówisz ze 2gb leci na miesiąc w twoim przypadku?
    a z jaka częstotliwością korzystasz z netu, i mam rozumieć ze oprócz tego korzysta sz tez z Wi-Fi
    zgadza się?
  • #11 11813759
    Raphaw
    Poziom 20  
    2Gb/mies leci przy mocno okrojonym użytkowaniu. Dziś trochę dłużej i już 400 MB. Jeśli korzystasz z neta codziennie po jakieś 2, 3h to raczej braknie tych 2GB.
  • #12 11814836
    Heinzek
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 493
    Teraz po 2 godzinach uptime mam 53MB. a praktycznie nie robiłem nic poza czytaniem elektrody, odwiedzeniem facebooka, oglądnięciem kilku zdjęć.
    Siostra ma internet mobilny z 2GB limitu i musi bardzo oszczędzać żeby wystarczyło. O youtube i ściąganiu danych można zapomnieć na takim limicie.
  • #13 11816263
    tomix11
    Poziom 9  
    no ale np lay ma dobra ofertę myślę,
    pakiet startowy 1gb za 19 zl
    a później do lądowania np za 50 zl 5 GB

wiec myślę ze ok , a te 5 GB na miesiac powinno być w miarę ok
  • #14 11816368
    Raphaw
    Poziom 20  
    Na znanym portalu aukcyjnym możesz dostać sim-y z transferem danych 6 GB za 30 zł. Skończy się? Bierzesz drugi. Opcja tańsza niż doładowywanie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy internetu mobilnego dzielą się doświadczeniami na temat zużycia danych. Wskazują, że 2GB transferu miesięcznie może być niewystarczające przy regularnym korzystaniu z internetu, zwłaszcza przy przeglądaniu stron z reklamami i multimedialnymi treściami. Proponują rozważenie ofert operatorów, takich jak Aero2, który oferuje nielimitowany transfer przy ograniczonej prędkości, oraz karty SIM z pakietami danych, np. Orange czy Play. Użytkownicy podkreślają, że korzystanie z adblocka i wyłączanie aktualizacji systemu może pomóc w oszczędzaniu danych. Wskazują również na możliwość zakupu kart SIM z większym transferem danych na portalach aukcyjnych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA