logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Denon AVR-1306 - ponowna awaria prawego kanału, tranzystor KTC2874B?

matielektro 24 Sty 2013 00:01 4110 9
REKLAMA
  • #1 11832833
    matielektro
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    Witam. Niestety ponownie :( Nawiązując do tematu https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2332966.html
    Denon podziałał pół roku i znowu problem z tym samym kanałem.
    Ta sama usterka, te same części do wymiany. Czy może to być spowodowane tymi nie oryginalnymi tranzystorami? Dodam, że nie został wymieniony jedynie tranzystor KTC2874B, gdyż takowego nie potrafię znaleźć. Może któryś z Kolegów miał podobny problem?
  • REKLAMA
  • #2 11835044
    dybas
    Poziom 38  
    Ocena: 337
    Czy para tranzystorów mocy to oryginalne Sankeny? Co prawda montowałem na próbę także inne i działały. Jako wzmacniacz różnicowy proponuję jednak oryginalne KSA992, zamiast Q504 doradzono mi 2SC2240. Jeszcze dygresja w sprawie KSA992. W oryginale mają one literę F na końcu. Te, które kupiłem, były bez litery.
    P.S. W ostateczności możesz "ukraść" potrzebne elementy z nieużywanego kanału. Pisząc to wzdragam się wewnętrznie, ale czasami i tak trzeba.
    P.S.2. Jaka jest impedancja kolumn?
  • #3 11835106
    matielektro
    Poziom 15  
    Witam. Ciężko powiedzieć czy to oryginały (20zł. para). Kolumny 8ohm, więc są ok. Czekam na przesyłkę z impela, zobaczymy może to faktycznie wina tych tranzystorów. Zamiana też w grę nie wchodzi, bo pracuje w systemie 5.1. Swoją drogą prąd spoczynkowy był idealny zgodny z manualem, temperatura też w normie :(.
  • REKLAMA
  • #4 11835799
    dzwiedziu
    Poziom 18  
    Ocena: 35
    matielektro napisał:
    W oryginale mają one literę F na końcu.

Classification hFE P= 200 ~ 400 F=300 ~ 600 E=400 ~ 800

matielektro - jak chcesz, mam oryginały z wylutu: 2SD2390/2SB1560 i KSA992. KTC2874 musze poszukać.

Pisz na pw lub gg.
  • #5 11837607
    matielektro
    Poziom 15  
    Jeszcze jedno pytanie bo już zgłupiałem. Czu amplituner powinien ruszyć po wylutowaniu uszkodzonych tranzystorów 2sd2390 i 2sb1560 + 2sd947 ?. Pytam dlatego, że nadal mam protect, a reszta kanałów po sprawdzeniu elementów sprawna:(
  • #6 11839934
    dybas
    Poziom 38  
    Jeżeli była tylko uszkodzona para (lub jeden z) tranzystorów mocy to tak. Ale jeśli-jak piszesz-uszkodziły się również tranzystory w przedwzmacniaczu, to układ zabezpieczenia wyłapie stałe napięcie na wyjściu i wyłączy wzmacniacz. Możesz dla porównania odnaleźć mój post w subforum "Diagnoza". Opisywałem swoje przygody z podobnym uszkodzeniem w AVR-1804. W przedwzmacniaczu uszkodziły się jeszcze rezystory.
  • REKLAMA
  • #7 11889754
    matielektro
    Poziom 15  
    Witam. Przepraszam, że tak długo nie pisałem ale to z powodu braku internetu. Denon dostał nowe tranzystory końcowe, sterujące, nowe rezystory i kondensatory dla tego kanału. Załączył się bez problemu. Jednak zastanawiam się nad tym dziwnym sposobem ustawiania prądu spoczynkowego. Mianowicie instrukcja mówi by wpiąć się miernikiem w w złącze pomiarowe (po kilkunastu minutach pracy bez głośników i sygnału) i ustawić wartość potencjometrem od 1.5 do 2.5 mvDC. Poprzednio było ok. 2.2 mV, tak jak na reszcie kanałów, ale teraz ustawiłem ok 1.7. Jak do tej pory wzmacniacz pracuje dobrze, grał przy 8 omowych kolumnach przez ok. 40 min., na prawie maksymalnej głośności. Nie jestem w stanie zmierzyć pądu pobieranego przez poszczególne kanały w czasie spoczynku. Czy ten rodzaj ustawiania prądu spoczynkowego jest prawidłowy?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 11890398
    dybas
    Poziom 38  
    Instrukcja zawiera opis pomiaru i regulacji prądu z zachowaniem maksimum bezpieczeństwa dla stopnia mocy. Ja-ponieważ nie dysponowałem odpowiednim wtykiem do wpięcia się w gniazdo pomiarowe-a manipulowanie końcówkami przewodów od miernika grozi zwarciem, zrobiłem tak: wlutowałem od strony druku i bez demontażu płyty dwie pary przewodów, każdą do emiterów tranzystorów mocy, jedną parę do nowo wymienionych, drugą jako kontrolną do sprawnego kanału. Włączyłem wzmacniacz i zmierzyłem napięcia. Ponieważ są to inne wyprowadzenia niż w gnieździe pomiarowym, wartości będą dwa razy wyższe. Jeśli różnice nie będą duże nie trzeba korygować ustawień potencjometru. Po 10 minutach pracy bez obciążenia ponownie dokonujemy pomiaru napięcia, które powinno wynosić 5±0,5 mV. Można porównać z fabrycznie ustawionym kanałem.
    P.S. Jeśli nie chcesz się zbytnio bawić, ustaw napięcie zgodne z innym, fabrycznie sprawnym kanałem. Wartość, którą masz, 1,7 mV oceniam na zbyt niską.
    P.S.2. W mojej praktyce zmiana prądu spoczynkowego po wymianie tranzystorów mocy na oryginalne była niezauważalna, napięcie mieściło się w normie i nie wymagało korekty.
  • #9 11894484
    matielektro
    Poziom 15  
    Dziękuje koledze dybas. Oczywiście pomógł kliknięte. Ustawiłem więc 2.2 mV. Masz może i racje, że korekcja prądu nie była konieczna, ale zgodnie z manualem przed uruchomieniem ustawiłem potencjometr na minimum. Tematu nie zamykam, w sobotę impreza więc napisze w niedziele o "zachowaniu" denona. Dodam jeszcze, że amplituner napędza kolumny ELAC 208.2. Jeśli usterka znowu się pojawi to chyba zmienię go na nowszy model :)
  • #10 12254008
    matielektro
    Poziom 15  
    Witam. Denon na oryginałach działa świetnie. Było ok. 6 imprez (gł.+05). Powiem tak tranzystory tylko oryginały na inne szkoda kasy, za dużo zabezpieczeń. Do dzisiaj śmiga aż miło:) Ustawiony na 2,0 mV., dla 5 kanałów. Pozdrawiam matielektro.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza ponowną awarię prawego kanału amplitunera Denon AVR-1306, po wcześniejszej naprawie, która obejmowała wymianę tranzystorów. Pojawia się pytanie, czy użycie nieoryginalnych tranzystorów mogło przyczynić się do problemu. W dyskusji poruszane są różne modele tranzystorów, takie jak KTC2874B, KSA992, 2SD2390, 2SB1560 oraz 2SC2240. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami związanymi z ustawieniem prądu spoczynkowego oraz skutecznością oryginalnych komponentów. Po wymianie uszkodzonych tranzystorów amplituner działa poprawnie, jednak pojawiają się wątpliwości co do prawidłowości ustawień. Wskazówki dotyczące pomiarów i regulacji prądu spoczynkowego są również omawiane.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA