logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak wolnych portów ADSL2+ w DSLAM TP.SA - sprzęt czy konfiguracja?

dejfit 24 Sty 2013 00:09 1590 7
  • #1 11832863
    dejfit
    Poziom 22  
    Ocena: 44
    Interesuje mnie kwestia braku wolnych portów dla ADSL2+. Czy problem jest sprzętowy czy to kwestia konfiguracji ?

Czy możliwa jest sytuacja, w której dla DSLAM'u należącego do TP.SA 1 lub 2 półki są przeznaczone na karty, do których wpięci są abonenci innych alternatywnych operatorów a reszta przeznaczona jest dla abonentów TP.SA ?

Czy "obcy" operatorzy dzierżawią tylko infrastrukturę od TP.SA czy mają lub czy mogą mieć w DSLAM'ach własny sprzęt ?

Czy możliwa jest sytuacja braku wolnych portów dla ADSL2+ dla operatorów alternatywnych i jednocześnie możliwość podłączenia w ramach ADSL2+ w TP.SA(Orange) ?

Na jakim etapie następuje przekierowanie do sieci szkieletowej alternatywnych operatorów ?
  • Pomocny post
    #2 11838525
    Marek Drapik
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    @ dejfit, myślę że pytasz o BITSTREAM Bitstream Access (BSA) - dostęp do lokalnej pętli abonenckiej w części dotyczącej dostępu do węzłów sieci telekomunikacyjnej na potrzeby świadczenia usługi szerokopasmowej transmisji danych.

Usługa BSA świadczona jest na podstawie Umów zawartych pomiędzy Operatorami Korzystającymi, a TP. Podstawę zapisów znajdujących się w Umowach stanowią Decyzje wydane przez UKE.

W ramach BSA są to porty na DSLAM, natomiast w ramach LLU tylko pary miedziane,
    LLU - to Usługa regulowana polegająca na wydzierżawieniu miedzianej linii telefonicznej innemu Operatorowi
  • Pomocny post
    #3 11838930
    andk1eltd
    Poziom 37  
    Ocena: 372
    BSA i neo technicznie nie różnią się niczym oprócz autoryzacji. Obrazowo: to jest ten sam autobus tylko kto inny sprzedaje na niego swoje bilety :D Brak portów dotyczy wszystkich równo.
    LLU to para miedziana własność TP do urządzeń operatora. Porty są wyłączną własnością operatora.
  • #4 11875447
    dejfit
    Poziom 22  
    Ocena: 44
    Dzięki, nikt nic nie ma do dodania ?

Pytam o to, ponieważ nie wiem czy dobrze zrozumiałem osobę obsługującą DSLAM. Technik stwierdził, że dla obcych operatorów jest tylko 1 karta ADSL2+ łącznie 72 porty i wszystkie są zajęte. Nie powiedział tego wprost, ale na tamtą chwilę odniosłem wrażenie, że chce mi powiedzieć, że dla klientów Orange wolne porty są dostępne. Możliwe są jakieś nieczyste zagrywki na linii Netia Orange ?

Ostatnio zauważyłem, że SNR zaczął pływać dość mocno i pojawiły się błędy. Nie wiem dokładnie kiedy, ale zmienili tryb z Fast na Interleaved. Czy ustawienie Interleaved to jest kwestia konfiguracji portu ? Kto lub co ten tryb uaktywnia ?
  • #5 11875499
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2671
    dejfit napisał:
    Możliwe są jakieś nieczyste zagrywki na linii Netia Orange ?

TP jest właścicielem infrastruktury i czasami zachowuje się jak monopolista.
  • #6 11884470
    andk1eltd
    Poziom 37  
    dejfit napisał:
    Pytam o to, ponieważ nie wiem czy dobrze zrozumiałem osobę obsługującą DSLAM. Technik stwierdził, że dla obcych operatorów jest tylko 1 karta ADSL2+ łącznie 72 porty i wszystkie są zajęte. Nie powiedział tego wprost, ale na tamtą chwilę odniosłem wrażenie, że chce mi powiedzieć, że dla klientów Orange wolne porty są dostępne. Możliwe są jakieś nieczyste zagrywki na linii Netia Orange ?

Może tak być. Zagrywki jak zagrywki, pewnie zwykłe egzekwowanie umowy międzyoperatorskiej. "Obcy" realizowani są wyłącznie po ATM, te DSLAM-y mogą być zajęte w 100%.
  • #7 11893594
    chwali
    Poziom 16  
    Ocena: 14
    planuję przesiadkę z TP na Netię - czy to możliwe, żeby na kablu TP, Netia udostępniała internet i nie trzeba było nic płacić do TP ?
  • #8 11893782
    andk1eltd
    Poziom 37  
    Tak, usługa LLU (o ile na właściwej centrali TP Netia ma swój dostęp). Wszystko zapłacisz Netii.

Podsumowanie tematu

✨ Brak wolnych portów ADSL2+ w DSLAM TP.SA może wynikać zarówno z ograniczeń sprzętowych, jak i z konfiguracji. Użytkownicy wskazują, że dla alternatywnych operatorów, takich jak Netia, dostępna jest tylko jedna karta ADSL2+ z 72 portami, które są w pełni zajęte. Istnieje podejrzenie, że TP.SA (Orange) może mieć wolne porty dla swoich abonentów, co sugeruje monopolistyczne zachowanie operatora. Alternatywni operatorzy mogą korzystać z infrastruktury TP.SA na zasadzie dzierżawy, jednak ich dostęp do portów DSLAM może być ograniczony. Użytkownicy zauważają również zmiany w jakości sygnału, co może być związane z przełączeniem trybu z Fast na Interleaved, co jest kwestią konfiguracji portu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA