logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Identyfikacja rodzaju sieci zasilającej (TT, TN-S, TN-C) na podstawie schematu szafy sterowniczej

25 Sty 2013 15:41 5913 28
REKLAMA
  • #1 11839612
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 11839785
    Jason
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Według mnie z punktu widzenia szafy sterowniczej jest to układ TN-C-S. Wykonawca zdublował rozdział przewodu PEN na N i PE co oznacza, że chciał się uniezależnić od rozdziału wykonanego w skrzynce przyłączeniowej. Szkoda, że szkrzynce rozdzielczej nie wykonał uziemienia, wtedy nie byłoby żadnych wątpliwości. Ja obstawiam, że mamy doczynienia z układem TN-C-S.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 11839818
    darkaszek
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    Układ do skrzynki przyłączeniowej pracuje w TN-C (skutecznie uziemiony punkt neutralny trafo i przewód PEN). Wielokrotne uziemianie PEN po drodze nawet wskazane.

W szafie rozdzielczej jest jak widzę rozdział PE i N (zakładam że to połączenie jest na sztywno i nie można go od tak rozłączyć, a więc żadna tam zwora) i od tego miejsca mamy TN-S jeśli punkt rozdziału jest uziemiony, lub TN-C-S jeśli uziemienia nie mamy.

Pytanie czym jest ten uziom i czym ta bednarka. Jeśli nie jest uziemiony specjalnie dla tego miejsca rozdziału, a leci tylko bednarka gdzieś dalej do jakiegoś innego uziomu (trafo), to osobiście uznałbym tę sieć za mniej bezpieczną, a więc TN-C-S.

Jeśli zwór nie ma, to wychodzi hybryda, w części TN-C, w części TT, tyle że uziemienie odbiornika połączone metalicznie z trafem. Jednakże duże zagrożenie bezpieczeństwa w przypadku korozji bednarki. Dlatego określiłem to jako TT a nie TN-S.
    W ogóle opcja bez zwór mi się nie podoba.
  • #4 11840073
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #5 11840231
    darkaszek
    Poziom 15  
    Tak. Przy uziemionym pkt. C uznałbym to jako TN-S. Sam punkt B i to co zanim nie jest tu istotne. Uziomy można łączyć i pod to to podciągam.
  • #6 11840668
    masonry
    Poziom 30  
    Ocena: 832
    Tutaj nie ma się nad czym zastanawiać.
    Taki układ nie ma prawa istnieć.
    Jeżeli ktoś tak zrobił to zrobił źle i należy to przerobić zgodnie z obowiązującymi normami i zasadami, a nie dorabiać do tego jakiś dziwnych teorii i brnąć głębiej w partactwo.
  • Pomocny post
    #7 11840678
    TWK
    Specjalista elektryk
    Ocena: 510
    szampooon napisał:
    Zgodnie z załączonym poniżej rysunkiem
    Czym jest zielona linia na tym rysunku?
  • Pomocny post
    #8 11841137
    darkaszek
    Poziom 15  
    masonry napisał:
    Tutaj nie ma się nad czym zastanawiać.
    Taki układ nie ma prawa istnieć.
    Jeżeli ktoś tak zrobił to zrobił źle i należy to przerobić zgodnie z obowiązującymi normami i zasadami, a nie dorabiać do tego jakiś dziwnych teorii i brnąć głębiej w partactwo.

Nie za ostro ? Układ 4-przewodowy (TN-C) mamy prawo robić i dziś. O ile mamy wystarczające przekroje przewodów. A tu z samych odległości te przekroje muszą być odpowiednie. Inaczej to niezależnie od układu żadne SWZ nie wyjdzie.
    Jest zwykły rozdział PEN w PE + N, zabronione to jest ? Od kiedy ?
    Uziemienie PE za rozdziałem też jest dozwolone. Ważne by za punktem rozdziału PE i N już się nie spotkały, i żeby z tego N nikt nie zrealizował ochrony.

A że uziom ktoś od stacji pociągnął bednarką ? Też nie jest to zabronione. Chwilowo "poprawia" to warunki pracy (i komplikuje przejrzystość układu). Chwilowo, bo za ileś lat ten uziom sam zniknie.
  • #9 11841242
    karolq
    Poziom 22  
    Ocena: 131
    Jak wspomniał kolega masonry ten układ sieci nie ma nazwy i nie ma prawa istnieć gdyż na schemacie jest kardynalny błąd w połączeniu przy rozdziale PEN.
  • Pomocny post
    #10 11841348
    Jason
    Poziom 12  
    Panowie 200m bednarki doskonale pozwoli uzyskać rezystancję i "tu poprawię" ≦30Ω (wartość uziemienia ochronnego) i może doskonale robić jako uziom (tzw. poziomy), więc rysunek należy poprawić. Nie wiem nad czym się tu zastanawiamy. Z punktu widzenia szafki sterowniczej jest to ewidentnie układ TN-C-S, który uległ rozdziałowi w skrzyni rozdzielczej i szafie przyłączeniowej. Zgodnie z przepisami budowy sieci i instalacji należy rozdzielić przewód PEN na dwa odrębne przewody PE i N możliwie najbliżej budynku (na zewnątrz jego). To zostało zrobione w skrzyni rozdzielczej.
    Możemy się jedynie domyślać, że wykonawca nie miał prętów i zrobił uziom poziomy za pomocą bednarki i chcąc mieć jego najlepszą wartość i jego pewność połączył z uziemieniem w skrzyni przyłączeniowej.
    Uważam, że ten sposób postępowania wykonawcy był prawidłowy, ponieważ wykonał odrębne uziemienie niezależne od uziemienia roboczego stacji transformatorowej, dokonał rozdziału przewodu PEN jak najbliżej skrzyni sterowniczej, a co za tym idzie budynku. Błędem byłoby, gdyby dokonał rozdziału w samej szafie sterowniczej.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #11 11841401
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 11842146
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #13 11842756
    Jason
    Poziom 12  
    Tak. Między punktami B-C śmiało możesz dorysować symbol uziemienia. Teraz tak: musisz jednak sprawdzić jego wartość, aby mieć 100% pewności jaką rolę pełni. W tym celu musisz odłączyć część odbiorczą od zasilania (najlepiej wyłączyć zasilanie), odpiąć bednarkę w punktach B i C i zmierzyć za pomocą miernika do pomiaru rezystancji uziemienia (induktorowego) wartość odpiętej bednarki. Jeśli jest mniej niż 30Ω to jest ok. i układ można spiąć ponownie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #14 11844258
    INTOUCH
    Poziom 30  
    Ocena: 199
    Ja na schemacie widzę źle wykonany podział sieci TN-C na TN-S
    Po odłączeniu zwory nr 1 i 2 od bednarki może postać układ TT, pod warunkiem, że będą zachowane parametry sieci dla układu TT.
    Odnośnie uziemienia to się nie wypowiadam bo nie wiem co autor miał na myśli.
    Po samym schemacie ciężko określić czy jest dobrze zrobione czy źle.
    Szczegóły w załącznikach.
    Załączniki:
    • nieporozumienia_bledy.pdf (387.05 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • do_del_wzd.pdf (585.97 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #15 11844866
    masonry
    Poziom 30  
    darkaszek napisał:
    Układ 4-przewodowy (TN-C) mamy prawo robić i dziś. O ile mamy wystarczające przekroje przewodów. A tu z samych odległości te przekroje muszą być odpowiednie. Inaczej to niezależnie od układu żadne SWZ nie wyjdzie.

Oczywiście że możemy robić TN-C jeśli spełnimy warunki.
    Przecież nie napisałem że nie można.
    darkaszek napisał:
    Jest zwykły rozdział PEN w PE + N, zabronione to jest ? Od kiedy ?

Tu też nie pisałem że nie można, więc nie wiem o co ci kolego chodzi.
    darkaszek napisał:
    Uziemienie PE za rozdziałem też jest dozwolone.

Tu też się z tobą zgadzam.
    Zdaniem kolegi gdzie nastąpił rozdział PEN na PE i N?
    Mi się wydaje że zgodnie z tym co zostało narysowane rozdział nastąpił w "skrzyni przyłączeniowej".
    Dalej mamy już instalację w układzie TN-S, gdzie bednarka między punktem B i C robi za przewód PE.
    Dlatego napisałem że nie jest to prawidłowe wykonanie, tym bardziej że w skrzyni rozdzielczej znowu rozdzielono przewody.
    Wychodzi na to że w skrzyni rozdzielczej rozdzielono N na N i PE a tego robić nie wolno.
    Likwidując zworę 1 układ stanie się jasny i czytelny.
  • Pomocny post
    #16 11844945
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #17 11844970
    masonry
    Poziom 30  
    To akurat nie podlega wątpliwości.
    Też twierdzę że szafa rozdzielcza, dalszą instalację widzi jako TN-S.
  • #18 11845288
    darkaszek
    Poziom 15  
    masonry napisał:
    Likwidując zworę 1 układ stanie się jasny i czytelny.

Różnica w naszym postrzeganiu jest w tym, że ja tę bednarkę (zakopaną w ziemi) traktuję jako uziom, nie przewód ochronny, i "zwora 1" nie jest dla mnie rozdziałem PEN, ale zwykłym uziemieniem, dozwolonym i zalecanym.
    Czasem ciągnie się bednarkę razem z kablem od złącza do złącza. I mimo jej ciągłości dalej pozostaje tylko uziomem wielokrotnie łączonym z PEN w każdym złączu.

A propos uziemienia informacja dla kolegi szampooon. Standardy TAURON (o ile to Wrocław) tak sugerują wartości poszczególnych uziomów PEN, by ich wypadkowa w kole o promieniu 100m wynosiła 5 omów. Może przydatne, może nie, tak dla oceny własnej tego co kolega tam ma.
  • Pomocny post
    #19 11845375
    masonry
    Poziom 30  
    Można to i tak interpretować.
    Tylko w takim przypadku po co zakopano 200m bednarki skoro obok była dostępna bednarka z trafo?
    Przerost formy nad treścią?
  • #20 11845402
    darkaszek
    Poziom 15  
    A kiej to wie ? Może za dużo kasy mieli, albo plany inne. Różne dziwne dziwactwa widziałem. Przestałem się dziwić. I nie chciałbym swojego bezpieczeństwa jakoś specjalnie tej bednarce powierzać.
  • Pomocny post
    #21 11845435
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #22 11846685
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #23 11847449
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #24 11850757
    jekab
    Poziom 23  
    Ocena: 88
    Bronek22 napisał:
    Pytanie powinno byc inaczej zadane .
    Jaki tam powinien być rodzaj sieci - odpowiedź tylko w ZE.
    Jak jest zrealizowana - widać że TN-S.
    To co jest przed punktem podziału nie stanowi błędu.
    Bywają gorsze sytuacje, czyli metalowa rura gazowa zamiast tej bednarki.
    Rura to nie bednarka, prądu nie widać wiec nikt się nie czepia.

Odnośnie pierwszego akapitu.
    Jak zdefiniujecie bardzo podobną sieć, jeżeli na przyłączu jest TT ?
    Podobnie jaki tutaj pomiarowiec widzi TN-S lub TN-C.
    Z życia wzięte, nie jest to jakiś teoretyczny wymysł. Tak działa nasza wieś.

Na schemacie wyraźnie widać TN-C-S
    Od skrzynki rozdzielczej u odbiorcy jest TN-S. Punkt rozdziału jest uziemiony. I nic nie szkodzi jeżeli za skrzynką rozdzielczą wielokrotnie będzie uziemione PE.

Dla mnie schemat jest jednoznaczny.

Zaś artykuł "nieporozumienia_bledy.pdf" jest pisany językiem wieloznacznym.
    Błędów oczywiście nie ma ale nieporozumień pełno.
  • #25 11851399
    INTOUCH
    Poziom 30  
    Ocena: 199
    jekab napisał:

Jak większość tekstów tego autora, ale przecież nie można dać jednoznacznej odpowiedzi na zbyt ogólnie sformułowany problem.
  • #26 11851532
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3522
    Witam.
    jekab napisał:

INTOUCH napisał:
    Jak większość tekstów tego autora, ale przecież nie można dać jednoznacznej odpowiedzi na zbyt ogólnie sformułowany problem.

Z którymi tekstami "tego autora" się nie zgadzasz, lub masz wątpliwości co do rzetelności wiedzy, kolego INTOUCH ?
    Będziesz uprzejmy wskazać, czy tak sobie walnąłeś bezmyślnie ?
  • #27 11852373
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #28 11874207
    michalpurchala
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    jest to sieć TN-C-S
    TN-C-S – w którym tylko w części układu sieci funkcję przewodu neutralnego N oraz funkcję przewodu ochronnego PE pełni jeden wspólny przewód PEN. [
  • #29 11874556
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem identyfikacji rodzaju sieci elektrycznej na podstawie schematu przedstawionego przez autora. Uczestnicy debatowali nad klasyfikacją sieci jako TN-C, TN-S lub TN-C-S, wskazując na różnice w uziemieniu oraz podziale przewodów PEN na PE i N. Wiele odpowiedzi sugerowało, że przy odpowiednich warunkach uziemienia, sieć może być uznana za TN-S, podczas gdy inne opinie wskazywały na błędy w wykonaniu, które mogą prowadzić do niebezpieczeństwa. Kluczowe było również zrozumienie roli bednarki jako uziomu oraz jej wpływu na bezpieczeństwo instalacji. Uczestnicy podkreślali znaczenie pomiarów rezystancji uziemienia dla określenia prawidłowości wykonania instalacji.
REKLAMA