Witam. Jestem początkującym w temacie fotowoltaiki i chciałbym się dowiedzieć czy moje rozumowanie jest dobre. Planuje instalacje autonomiczną z dodatkowym połączeniem do sieci publicznej. Chce zamontować 10 paneli o mocy 250 W z napięciem nominalnym 24 V. Każdy moduł ma powierzchnię 1,64 m². Obliczyłem sobie, że w miesiącach letnich maksymalnie uzyskał bym 12 kWh/dobę. I moje pytanie brzmi jak dobrać do tego akumulator??? Sam próbowałem coś policzyć jednak nie wiem czy poprawnie. Poniżej przedstawię obliczenia.
Produkcja dzienna (Wh) / napięcie systemu (V) = ilość prądu Ah
12000 Wh / 24 V = 500 Ah
500 Ah * 1,5 = 750 Ah - za 1,5 przyjąłem współczynnik, który służy po to żeby akumulator nie został rozładowany
Wyszło 750 Ah takiej pojemności akumulatora z tego co wiem nie ma i przez to zastanawiam się czy można zastosować w tym przypadku 8 akumulatorów po 200 Ah? Akumulatory chce połączyć szeregowo żeby uzyskać 24 V.
Produkcja dzienna (Wh) / napięcie systemu (V) = ilość prądu Ah
12000 Wh / 24 V = 500 Ah
500 Ah * 1,5 = 750 Ah - za 1,5 przyjąłem współczynnik, który służy po to żeby akumulator nie został rozładowany
Wyszło 750 Ah takiej pojemności akumulatora z tego co wiem nie ma i przez to zastanawiam się czy można zastosować w tym przypadku 8 akumulatorów po 200 Ah? Akumulatory chce połączyć szeregowo żeby uzyskać 24 V.