logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Uszkodzony soft w S5? Zapala się kontrolka. Brak komunikacji z PLC.

olmek1 13 Lut 2005 01:45 1611 2
  • #1 1223684
    olmek1
    Poziom 12  
    Mam problem z S5-100U CPU 103 .
    Po włączeniu kontrolka stop zapala się na 0.5s i gaśnie ,oczywiście nie ma mowy o skomunikowaniu się z PLC za pomocą STEP5.
    Procesor 80C535 działa , bo na wyjściach adresowych wszystko jest w porządku. Multiplekser adres/dane też działa.
    Domyślam się, że uszkodził się program w 27c256 , bo w podstawce była wyłamana jedna nóżka , akurat Vss (GND). Po wymianie podstawki nic się nie zmieniło. Z moich obserwacji wynika ,że program zapętla się bezsensownie(czasem po włączeniu zapalają się obydwie diody naraz , czasem tylko dioda stop , ale generalnie zapala się dioda stop na ok. 0.5s)
    Może ktoś zgrał sobie soft i może się nim podzielić , albo jakieś inne sugestie?
    Dotyczy to 6ES5 103 8MA03

pozdrawiam
    olmek
  • #2 1230816
    s95
    Poziom 17  
    Ocena: 16
    Witam
    Poszukałem w moich archiwach i to znalazłem.
    Zawartość zgranej pamięć do CPU 102, jest to trochę słabsze CPU od 103, ale z tego co pamiętam hardware jest takie samo. Możesz spróbować go wgrać.
    W załączniku jest też Drugi hex do CPU 10X nie zanotowałem do którego może i do 103 sprawdź, ale raczej będzie do CPU 101
    Daj znać czy to pomogło i czy jednostka ożyła. :bye:
    Pozdrawiam
    S95
    Załączniki:
    • 100_102_U_hex.zip (39.75 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 1230901
    olmek
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Wieeeelkie dzięki S5!!!
    Mam nadzieję, że procedura rs będzie taka sama i po wymianie eproma przynajmiej połaczę się ze sterownikiem i będę miał pewność ,że to eprom był winowajcą. Wtedy ewentualnie poszukam właściwego wsadu.
    Oczywiście dam znać o efektach wymiany eproma

pozdrawiam
    olmek
REKLAMA