logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komunikat "s5-115 OFF" w sterowniku Simatic s5-115

maaak 29 Sty 2006 17:59 2382 11
  • #1 2234185
    maaak
    Poziom 11  
    Witam,obsługuję maszynę sterowaną przez simatic s5-115+eeprom,
    co pewien czas na panelu operatorskim wyświetla się komunikat
    s5-115 OFF i maszyna zostaje "zamożona" w aktualnie wykonywanym cyklu.Nie reaguje już na nic aż do resetu.Proszę o podpowiedz na temat przyczyny tych 'zacięć'.
  • #2 2235965
    IMPUNITE
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Witam
    Wyślij mi program z panela i sterownika to mogę spróbować go przeanalizować. Skoro HMI wystawia taki komunikat a nie informację o braku połączenia do sterownika to informacja jaką dostajesz przychodzi z PLC, a zatem za jej wystawienie odpowiedzialny jest program z S5-ki. Bez znajomości programu można tylko domniemać, iż jest to zaprogramowana reakcja na np. zadziałanie układu bezpieczeństwa - ale to tylko domysły. Możliwe jest też, iż w programie występuje sporadycznie błąd arytmetyczny, lub innego rodzaju powodujący zmiane trybu pracy sterownika na STOP.

impunite(_at_)o2.pl
  • #3 2238070
    maaak
    Poziom 11  
    Niestety nie znam programu i nie mam możliwości jego poznania
  • #4 2238329
    Zgoodie
    Poziom 26  
    Ocena: 80
    Próbowałeś podstawić inną jednostkę 115? Z tego co piszesz masz eprom wiec nie bedziesz musiał programować tylko przełóż eprom do nowej jednostki. Jesli błąd bedzie sie powtarzał to Impunite ma racje ze bez analizy proga sie nie obejdzie. Zakładam, iż prog nie ma błedów bo można domniemywać projektant zostawił działający. Przyczyna będzie leżała wiec na zewnątrz czyli sygnał wejściowy na jednostkę np. jak powiedział Impunite od ukł. bezp. Jesli nie to wymiana jednostki powinna pomóc.
  • #5 2238932
    maaak
    Poziom 11  
    Sprawa jest bardziej skomplikowana.Jest to samotna maszyna.Nie mam zapasowych części do sterownika.Ogólnie to moje pierwsze doświadczenie z s5 .Co to jet ten układ bezpieczenstwa?I dlaczego jeżeli się wyłaczy 'czyli zablokuje' to nie wyłączy cyklu maszyny tylko zostawia ją wysterowaną w pozycji w jakiej nastąpiło zawieszenie?
  • #6 2239414
    Zgoodie
    Poziom 26  
    Ocena: 80
    1.Czy ten problem o którym piszesz na początku był zawsze na tej maszynie? 2.Czy też może zaczęło to występować od niedawna? Wbrew pozorom to ważne? O tym układzie bezpieczeństwa to były sugestie i nie ma co się ewentualnie zagłębiać bo w cale nie musi być tego wina. 3. Jaki jest typ panelu OP który jest podłączony do jednostki. 4. Jakim wejsciem komunikuje sie z jednostką? Często zdarzało sie że w starszych aplikacjach naS% panel był zrobiony po prostu na wyjściach binarnych. Co znacznie uproszcza poszukiwania błedu w programie.
  • #7 2258148
    maaak
    Poziom 11  
    Maszyna jest stara niewiem czy od początku występował ten problem.Od czasu jej nabycia było 6 miesięcy spokoju a teraz powtarza się to coraz częsciej.Panel operatorski jest bardzo rozbudowany jest możliwość wykonania resetu z jego klawiatury.Obecnie sie pogorszyło po uruchomieniu (lub po resecie)5-10 minut jest spokój (i wtedy pracuje normalnie)następnie na panelu (lcd)pojawia się komunikat s5-115off i maszyna wisi .Zapalają się dwie czerwone diody BA i cos tam jeszcze.Maszyna nie musi pracować żeby się zawiesiła wystarczy że jest włączona.
  • #8 2259543
    jacusm
    Poziom 15  
    Ocena: 254
    Witam

Moim zdaniem bez podłączenia się do CPU nic nie zdziałasz. W programie S5 jest zakładka " Output PLC Info" a w niej zakładka ISTACK i BSTACK.
    Są to rejestry cpu w których są informacje na temat przyczyn zatrzymania się cpu, w którym bloku , które DB itd.

Pozdrawiam
    Załączniki:
    • Komunikat "s5-115 OFF" w sterowniku Simatic s5-115 S5.JPG (81.8 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 2273634
    maaak
    Poziom 11  
    Dzieki wszystkim za podpowiedzi.Obecnie \nic się nie zmieniło.Problem nadal istnieje.Jestem na etapie kombinowania kabla rs/tty żeby się połączyć z komputerem.Byłby wdzięczny za podpowiedz jak sie zabrac do komunikacji z tą s5-ątką,(jaki program,z kąd go wziąść,którą wersję,pod jakim systemem go zainstalować,jak skonfigurować połączenie,itp)
  • #10 2274627
    jaruśjaruś
    Poziom 18  
    Ocena: 23
    Proponuję zacząć od rzeczy prostych tzn. wyczyścić chemicznie styki i gniazda kabla do OP.
    Pozdrawiam
  • #11 2302525
    maaak
    Poziom 11  
    Wyjąłem baterje.Problem ustąpił.Zobaczymy na jak długo.Dzięki wszystkim za pomoc.
  • #12 5294675
    Spiderek
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Ja mam podobny problem maszyna działa bez zarzutu dopoki sie nie zatrzyma, blokuje się w jednej pozycji i jak by jej ręcznie nie przesterował to zawsze wysterowuje te same wyjścia. Dopiero wyjęcie EEprom pełny restart sterownika pomaga - wyłączenie napięcia i po ponownym włożeniu eeprom'u i załączeniu napięcia maszyna rusza jak nowa.

Podsumowanie tematu

✨ W maszynie sterowanej przez sterownik Simatic S5-115 z pamięcią EEPROM pojawia się okresowy komunikat "s5-115 OFF" na panelu operatorskim, co powoduje zawieszenie maszyny w aktualnym cyklu i brak reakcji do momentu resetu. Przyczyna problemu nie jest jednoznaczna, jednak wskazuje się na możliwe błędy w programie sterownika, np. arytmetyczne lub zmieniające tryb pracy CPU na STOP, bądź na zadziałanie układu bezpieczeństwa lub sygnałów wejściowych. Brak dostępu do programu utrudnia diagnozę. Sugerowano wymianę jednostki CPU z zachowaniem EEPROM, jednak brak zapasowych części i pierwsze doświadczenia z S5 utrudniają tę opcję. Problem nasila się po uruchomieniu lub resecie, a na panelu pojawiają się czerwone diody sygnalizujące błąd. Zalecane jest podłączenie do CPU i analiza rejestrów ISTACK i BSTACK w programie S5, które zawierają informacje o przyczynach zatrzymania CPU. Próby rozwiązania obejmowały czyszczenie styków, a wyjęcie baterii tymczasowo ustabilizowało pracę. Podobne problemy opisano jako wymagające pełnego restartu sterownika przez wyjęcie EEPROM i odłączenie zasilania. Wskazane jest skonfigurowanie komunikacji RS/TTY z komputerem do diagnostyki, z użyciem odpowiedniego oprogramowania S5 pod starsze systemy operacyjne.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA