logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Błąd wewnętrzny generowany przez Internet Explorera

arnie 13 Lut 2005 10:05 1640 20
REKLAMA
  • #1 1223888
    arnie
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    Problem polega na tym ze czasem przy kliknieciu na pewien link w Internet Explorer pojawia sie takie wdzieczne okienko z krzyżykiem, gdzie jest napisane że IE zostanie zamknięte..... po czym jak sie naciśnie Zamknij to pojawia sie drugie okienko informujące o tym że IE spowodował błąd wewnętrzny. Po czym wystarczy tylko przełączyć sie na przeglądarke i można dalej łazić po necie aż do kolejnego błędu który powoduje ze to tak ładnie nazwe Halt systemu:)
    Sprawdzałem RAM, procka, dysk, wszystko gra. W Linuxie nie ma żadnych problemów...
    Ostatnio zaczęło to być regułą na stronce elektroda.pl czyli na tej jak próbuje wejśc ze strony głównej do jakiegoś działu.
    System: Windows 98 SE, IE 5.00
  • REKLAMA
  • #2 1224038
    kpodstawa
    Poziom 33  
    Ocena: 245
    Miałem podobny problem na Windows ME (nie jedyny zresztą).
    Przyczyną była infekcja wirusem lub trojanem, który podmienił
    jakieś pliki systemowe tak skutecznie, że program antywirusowy
    nie potrafił naprawić problemu. Pomogła reinstalacja systemu
    operacyjnego, do czasu następnej infekcji
  • #3 1224115
    tb0171
    Poziom 16  
    Ocena: 2
    Zainstaluj IE 6
  • REKLAMA
  • #4 1224119
    arnie
    Poziom 17  
    hmmm......
    Tylko ze system jest prawie ze świeży a problem występował już przy pierwszym uruchomieniu na surowym systemie:)
    Czyżby Win 98 Był aż tak dziurawy jak XP??
  • #5 1224161
    axeland
    Poziom 20  
    Ocena: 3
    Niestety win98 jest też bardzo dziórawy i trzeba go nieźle załatać, po instalacji IE6 i wszystkich łat komputerek robi się troszkę wolniejszy i często bywa mniej stabilny(zależy od sprzętu) , mnie się zdażało że crom w trakcie odczytu installki z płyty robił błędy ( po przegraniu płytki na inną markową i X4 odczytywał już dobże ) i instalowało się już ok .
  • REKLAMA
  • #6 1224446
    arnie
    Poziom 17  
    Hmmm.... to ja jednak zostane przy Slackware..... tylko czy ktoś ma jakiś dobry sposób na odpalenie ISISLite i ARESLite na Linuxie??
  • #7 1226308
    DjAmos
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    mam ten sam problem, nie ma innego rozwiazania??? moze sie da usunac teog wirusa???
  • #8 1226345
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    Arnie i DJAmos, jestem prawie pewien, że coś się Wam doinstalowało. Sprawdźcie, czy nie macie jakichś dodatkowych pasków narzędziowych w Internet Explorerze, czy na liście Dodaj/Usuń Programy nie ma nazw, które są Wam obce, czy w autostarcie (ale pokazywanym przez MSConfig) nie ma podobnych rzeczy. To tyle na razie.
  • REKLAMA
  • #9 1226512
    arnie
    Poziom 17  
    właśnie z tym walcze... skanuje dysk systemowy przez skaner mks: http://skaner.mks.com.pl/

Bardzo prawdopodobne ze sie coś doinstalowało.... jak mi sie dobrze wydaje wszystkie exe'ki powinny mieć datę modyfikacj albo orginalną z płyty albo z dnia instalki...

zaraz sie wezme za sprawdzanie rejestru.... ale w Run'ach nie ma nic podeżanego..... Jak coś znajde dam znać:)
  • #10 1226532
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Arnie, mks to nie wszystko. On nie wytruje Ci spyware'u i adware'u. Ponieważ masz W98 to sainstaluj adaware (www.lavasoft.nu) oraz Spybot Search and Destroy (security.kolla.de - BEZ WWW). Po instalacji zaktualizuj bazy i uruchom programy (ale nie równocześnie). A jak już to zrobisz, to niech Cie jeszcze sprawdzi panda on-line (www.pandasoftware.com). To g.... jest trudne do usunięcia, ale rozumiem, że nie cgcesz formatować dysku?
  • #11 1226547
    arnie
    Poziom 17  
    przeszukałem dysk i oto co znalazłem na sam początek:
    Jak na razie wszystkie je usunąlem....
    Dam sie popisac Mksowi
    A pro po netstat pokaże mi połączenie z takiego szpiega??
    Załączniki:
    • Błąd wewnętrzny generowany przez Internet Explorera pierwsi podejżani.jpg (117.74 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 1226562
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Cud i łaska boska, że Ci windows jako tako działał! Co do netstatu - nie wiem. Natomiast jak już wszystko wytrujesz (pamiętaj, że sam mks to mało) i będzisz miał czysty system zastanów się nad zainstalowaniem firewalla nawet jak nie masz publicznego numeru IP. Acha, Spybot ma opcję zabezpieczenia Internet Explorera (opcja Immunize). I jeszcze jedno: zajrzyj do pliku hosts (bez poszerzenia) i sprawdź, czy nie masz tam jakichś głupich przekierowań. Jedyne, co tam powinno być to (oprócz komentarzy zaczynających się od #):
    localhost 127.0.0.0
  • #13 1226576
    arnie
    Poziom 17  
    Prosze zlituj sie i nie każ mi instalowac firewalla na tym sprzecie:) prosze!! na 64MBRAM nie da rady zeby to wszystko działało....... o qrw.a wykryło własnie wirusa..... mam niestety publiczny IP... ale mam inny pomysł.... a mianowicie postawić Firewalla sprzetowego...:) chroniłby całego shwitha w sieci wiec z 12 osób.....
    Hosts... przypadkiem to nie w linuxie jest??..

Sprytny ten wirusik:) własnie mi wywalił IE... a na IE siedział MKS:)
  • #14 1226581
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    W Windows niestety też, i to w każdym. A co do firewalla, to nie wiedziałem, że szykujesz lepsze rozwiązanie.

Arnie, idę spać, bo rano niestety trzeba pójść do pracy. Zostaw info, czy Ci się wszystko udało. Powodzenia.
  • #15 1226610
    arnie
    Poziom 17  
    Oki wyrzuciłem wszystko podejżane...
    oczyściłem wszystko z folderów:
    TEMP
    Tempolary Internet Files
    Download .... coś tam coś
    Cokes (część)
    Netstat nic nie pokazuje
    Hosts jest oki tylko ze ma rozszeżenie sam... w linuxaxh nie ma rozszeżenia:)
    Raz sie tylko wysypał explorer... i jak na razie gra i buczy.....
    zobaczymy do jutra
    teraz se zrobie defraga po tym kasowaniu:)

Dziś jeszcze znalazłem w menagerze zadan dwa podejżane procesy:
    Rnaap i Mdm... wiecie co to jest??

Jak na razie działa OK......
    zrobiłem jeszcze skanowanie mksem i wykrył 6 trojanów....
    Pliki kasowałem Total Commanderem....
  • #16 1233047
    DjAmos
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    CZYLI to sa najprawdopodbniej trojany, kurde nie mog e tego zwalczyc, i zrobilem foramt dysku i po zainstalowaniu ponownie system tez mi to wyskakuje :/
  • #17 1233084
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Arnie, poszukaj pliku hosts NIE POSIADAJĄCEGO POSZERZENIA! Plik HOSTS.SAM jest plikiem "pokazowym".

I jeszcze jedno: czy mam rozumieć, że nie instalowałeś wszystkich aktualizacji dla Windows (domniemuję to po podanej wersji IE). Jeżeli moje domniemanie jest słuszne, to zainstaluj wszystkie aktualizacje Microsoftu wraz z zamianą IE na wersję 6. Pozatykasz w ten sposób większość luk w systemie.
  • #18 1233140
    JollyRoger
    Poziom 21  
    Ocena: 30
    Jeżeli nie chcesz mieć takich problemów i innych związanych ze spyware ze stron www to zainstaluj mozillę. Mozilla jest owiele lepsza od IE, i wszystko będzie Ci na niej działać po instalacj potrzebnych wtyczek (flash, java itp)
  • #19 1233318
    arnie
    Poziom 17  
    Szczeże?? Nie mam żadnych łatek:)
    I efekt jest taki że..... zaś mam to samo:)
    Powiadasz Mozzilla??
    Spróbuje spróbuje:)

Brak pliku hosts bez rozszezenia!!
  • #20 1233800
    jacekzamki
    Poziom 16  
    Ocena: 4
    wiem ze to nie jest bezposrednie rozwiązanie ale popieram kolegę - zainstaluj mozillę, moim zdaneiem najlepiej FIREFOXA! ma bardzoskuteczną blokade okienek, blokuje samoinstalujące sie programiki, no i jest i wiele bezpieczniejsza od IE. Mozesz ja pobrac za darmo ze strony : http://www.firefox.pl. Korzystam z niej i w domu i w pracy i mam swiety spokoj.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z Internet Explorerem 5.00 na systemie Windows 98 SE, polegający na pojawianiu się błędu wewnętrznego i zamykaniu przeglądarki przy próbie wejścia na niektóre strony, zwłaszcza elektroda.pl. Problem nie występuje pod Linuksem, a sprzęt (RAM, procesor, dysk) jest sprawny. W dyskusji sugerowano, że przyczyną mogą być infekcje wirusowe lub trojany, które uszkadzają pliki systemowe i przeglądarkę. Zalecano skanowanie systemu programami antywirusowymi i antyspyware (m.in. MKS, Adaware, Spybot Search and Destroy, Panda Online), usuwanie podejrzanych procesów i plików, sprawdzanie autostartu oraz pliku hosts bez rozszerzenia. Rekomendowano również aktualizację systemu i Internet Explorera do wersji 6 oraz instalację wszystkich łatek bezpieczeństwa dla Windows 98. Wskazywano na możliwość zastosowania firewalla sprzętowego ze względu na ograniczenia sprzętowe (64 MB RAM). Jako alternatywę dla IE proponowano instalację przeglądarki Mozilla Firefox, która jest bardziej stabilna i bezpieczna. Do diagnozy polecano narzędzie HijackThis do identyfikacji i usuwania niechcianych procesów i dodatków. Pomimo prób reinstalacji systemu i usuwania wirusów problem nadal występował, co sugeruje głębszą infekcję lub brak odpowiednich aktualizacji systemowych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA