logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Spowolnienie komputera po włączeniu - możliwy memory leak, IE wolno działa

bf214 15 Paź 2005 18:47 2945 29
REKLAMA
  • #1 1901279
    bf214
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    Witam, jeśli ten temat powinien być w software to prosiłbym Moderatorów o przeniesienie.

mam taki problem: wiecie co to jest "memory leak"? (po polsku zdaje się funkcjonuje określenie "pożeranie pamięci"). Jest to sytuacja, w której po dłuższym używaniu komputera (np. przeglądaniu internetu z włączonymi wieloma oknami przeglądarki) komputer zwalnia, przestają się prawidłowo wyświetlać czcionki, zamiast strzałek "forward" i "back" pokazują się szóstki itp., trzeba wtedy zrestartować system. No więc mój problem jest taki, że od niedawna taka sytuacja ma miejsce od razu po włączeniu komputera, a ponadto:

1. system wolno reaguje na klikanie ikon, przycisków

2. W IE po wpisaniu adresu i wcisnięciu "enter" pojawia się napis "detecting proxy settings" i dopiero po dłuższej chwili strona się wyświetla. Podejrzewam, że on zawsze sprawdza te ustawienia proxy, ale zazwyczaj dzieje się to tak szybko, że wyswietlenie napisu nie jest konieczne

3. wolno ładują się strony ze zdjęciami (np. wyszukiwanie grafiki Google), nie wszystkie zdjęcia się ładują. To akurat udało mi się sprawdzić i w IE, i w Firefoxie, w Firefoxie jest jeszcze gorzej, jeszcze mniej zdjęć się ładuje.

Wszystko to dzieje się nieregularnie.

Resource Meter pokazuje wtedy 48-52% wolnych zasobów.

Format c: i ponowna instalacja systemu nie pomogła. Na wszystkich partycjach wykluczyłem wirusy, trojany, spyware, adware itd.
    Używałem programów: Norton Antivirus, AntivirenKit, Spybot, Cwschredder, HijackThis, AdAware.

ustawienia internetu są w porządku, licznik na stronie dsl.cz wskazuje tyle ile wynosi moja prędkość połączenia, wszystkie ustawienia w opcjach sieciowych są automatczne od dostawcy, więc wszystko jest niepodświetlone (opcje DNS, proxy itd.).

Od dłuższego czasu mam ten sam system i konfigurację i ten problem pojawił się dopiero teraz. Przeczytałem wątek dotyczący spowolnienia komputera w dziale software, ale nic tam dla siebie nie znalazłem. Podejrzewam, że jest to sprawa biosu, np. uszkodzony przez wirus. Czy jest to możliwe, a jeśli nie, to co to może być i co robić?

Mój system to:
    AMD Athlon 1,5 GHz
    płyta główna ECS k7s5a
    256 MB RAM
    dysk twardy Seagate 40GB
    internet 128kbps przez kablówkę
    windows 98SE
    IE 5

Z góry dzięki za odpowiedzi
    pozdrawiam bf214
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1901314
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    1. Proszę sprawdzić temperaturę procesora i karty graficznej.
    2. Proszę przetestować pamięć operacyjną, np. przy pomocy memtest86.
    3. Proszę skontrolować napięcia podawane przez zasilacz.
  • Pomocny post
    #3 1901528
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6426
    4. Proszę obejrzeć kondensatory na płycie głównej.
  • Pomocny post
    #4 1901570
    md
    Poziom 41  
    Ocena: 787
    Odpowiem krótko: Masz zainstalowany Internet Explorer 5.0, więc nie rozumiem zdziwienia, że komputer po chwili pracy w internecie jest żółwiem. Mógłbym się założyć, że w systemie aż roi się od trojanów. Na początek bezwzględnie zainstaluj IE 6.0 + SP1 i wszystkie łatki do tego programu. Następny krok, to sprawdzenie systemu np. AdAware SE Personal. Oczywiste jest również, że należy się przyglądnąć Twojemu rejestrowi np. za pomocą programu Hijackthis.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 1901876
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1071
    ja sie spotkalem z tlumaczeniem tego jako "wyciek pamieci"
  • #6 1901884
    bf214
    Poziom 16  
    temperatura systemu 34°C
    temperatura procesora 45°C
    napięcie Vcore 1,504V
    pozostałe napięcia chyba w normie (odchyłki maksymalnie 0,5V względem założonego napięcia)
    kondensatorów jeszcze nie oglądałem

md napisał:
    Odpowiem krótko: Masz zainstalowany Internet Explorer 5.0, więc nie rozumiem zdziwienia, że komputer po chwili pracy w internecie jest żółwiem. Mógłbym się założyć, że w systemie aż roi się od trojanów. Na początek bezwzględnie zainstaluj IE 6.0 + SP1 i wszystkie łatki do tego programu. Następny krok, to sprawdzenie systemu np. AdAware SE Personal. Oczywiste jest również, że należy się przyglądnąć Twojemu rejestrowi np. za pomocą programu Hijackthis.

Powtarzam, że od dłuzszego czasu mam ten system operacyjny i konfigurację i wszystko było w porządku i że kłopoty miały ciag dalszy zaraz po formacie c: i ponownej instalacji systemu, więc kłopoty z trojanami i z rejestrem nie miały kiedy się pojawić
  • Pomocny post
    #7 1901907
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    W jakich warunkach i przy pomocy czego kolega zmierzył te temperatury?
  • REKLAMA
  • #8 1901925
    bf214
    Poziom 16  
    W setupie (jescze dodam, że nie mam wentylatora systemu, tylko sam wentylator procesora)

Zapomniałem napisać razem z temperaturami, że memtest86 nie wykazał błędów.
  • Pomocny post
    #9 1901956
    md
    Poziom 41  
    A ja z uporem maniaka chętnie zobaczę log z Hijackthis. Z całą pewnością: wyschnięte elektrolity, uszkodzona pamięć, niestabilny zasilacz i przegrzewające się elementy nie spowalniają, a najwyżej powodują przypadkowe resety komputera. Spowolnienie może być tylko i wyłącznie spowodowane działaniem spyware, wirusów, trojanów itp. Można również domniemywać brak lub niewłaściwą instalację sterowników do płyty głównej, ale to objawia się wolniejszym działaniem przez cały czas, a nie spowalnianiem w trakcie pracy.
  • Pomocny post
    #10 1902016
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Temperatura 45 stopni pokazana przez BIOS, czyli w sytuacji gdy procesor praktycznie nic nie robi, jest - moim zdaniem - zbyt wysoka. Zainteresowałbym się układem chłodzenia procesora.
    Kolego md, rozważania ewentualnych problemów sprzętowych nie stoją w sprzeczności z rozważaniami programowymi. Również bardzo chętnie ujrzałbym log z hijackthis.
  • #11 1902026
    bf214
    Poziom 16  
    OK, log z HijackThis:

Logfile of HijackThis v1.97.7
    Scan saved at 23:33:05, on 05-10-15
    Platform: Windows 98 SE (Win9x 4.10.2222A)
    MSIE: Internet Explorer v5.00 (5.00.2614.3500)

Running processes:
    C:\WINDOWS\SYSTEM\KERNEL32.DLL
    C:\WINDOWS\SYSTEM\MSGSRV32.EXE
    C:\WINDOWS\SYSTEM\MPREXE.EXE
    C:\WINDOWS\SYSTEM\MSTASK.EXE
    C:\WINDOWS\SYSTEM\ZONELABS\MINILOG.EXE
    C:\WINDOWS\EXPLORER.EXE
    C:\WINDOWS\TASKMON.EXE
    C:\WINDOWS\SYSTEM\SYSTRAY.EXE
    C:\WINDOWS\SYSTEM\PDESK.EXE
    C:\PROGRAM FILES\COMMON FILES\REAL\UPDATE_OB\EVNTSVC.EXE
    D:\ADOBE ACROBAT 5\DISTILLR\ACROTRAY.EXE
    C:\WINDOWS\SYSTEM\WMIEXE.EXE
    C:\PROGRAM FILES\INTERNET EXPLORER\IEXPLORE.EXE
    C:\WINDOWS\SYSTEM\PSTORES.EXE
    D:\XNVIEW 2\XNVIEW.EXE
    D:\ZONEALARM\ROZPAKOWANE\ZONEALARM.EXE
    C:\WINDOWS\SYSTEM\ZONELABS\VSMON.EXE
    D:\ADOBE ACROBAT 5\ACROBAT\ACROBAT.EXE
    C:\PROGRAM FILES\COMMON FILES\ADOBE\WEB\AOM.EXE
    C:\WINDOWS\SYSTEM\DDHELP.EXE
    D:\HOMEPAGE HIJACKING\HIJACKTHIS\HIJACKTHIS.EXE

O2 - BHO: (no name) - {06849E9F-C8D7-4D59-B87D-784B7D6BE0B3} - D:\ADOBE ACROBAT 5\ACROBAT\ACTIVEX\ACROIEHELPER.OCX
    O3 - Toolbar: &Radio - {8E718888-423F-11D2-876E-00A0C9082467} - C:\WINDOWS\SYSTEM\MSDXM.OCX
    O4 - HKLM\..\Run: [ScanRegistry] C:\WINDOWS\scanregw.exe /autorun
    O4 - HKLM\..\Run: [TaskMonitor] C:\WINDOWS\taskmon.exe
    O4 - HKLM\..\Run: [SystemTray] SysTray.Exe
    O4 - HKLM\..\Run: [LoadPowerProfile] Rundll32.exe powrprof.dll,LoadCurrentPwrScheme
    O4 - HKLM\..\Run: [Matrox Powerdesk] C:\WINDOWS\SYSTEM\PDesk.exe /Autolaunch
    O4 - HKLM\..\Run: [TkBellExe] C:\Program Files\Common Files\Real\Update_OB\evntsvc.exe -osboot
    O4 - HKLM\..\RunServices: [LoadPowerProfile] Rundll32.exe powrprof.dll,LoadCurrentPwrScheme
    O4 - HKLM\..\RunServices: [SchedulingAgent] C:\WINDOWS\SYSTEM\mstask.exe
    O4 - HKLM\..\RunServices: [TrueVector] C:\WINDOWS\SYSTEM\ZONELABS\VSMON.EXE -service
    O4 - HKLM\..\RunServices: [MiniLog] C:\WINDOWS\SYSTEM\ZONELABS\MINILOG.EXE -service
    O4 - Startup: Acrobat Assistant.lnk = D:\Adobe Acrobat 5\Distillr\AcroTray.exe
    O4 - Startup: Reboot.exe
    O4 - Global Startup: ZoneAlarm.lnk = D:\ZoneAlarm\rozpakowane\zonealarm.exe
    O12 - Plugin for .spop: C:\PROGRA~1\INTERN~1\Plugins\NPDocBox.dll
    O16 - DPF: {D27CDB6E-AE6D-11CF-96B8-444553540000} (Shockwave Flash Object) - http://fpdownload.macromedia.com/get/flashplayer/current/swflash.cab
    O16 - DPF: {33564D57-0000-0010-8000-00AA00389B71} - http://download.microsoft.com/download/F/6/E/F6E491A6-77E1-4E20-9F5F-94901338C922/wmv9VCM.CAB
  • Pomocny post
    #12 1902046
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Niech kolega zrobi log przy pomocy nowej wersji hijackthis, a nie wygrzebanego skądś starocia!
  • Pomocny post
    #13 1902099
    tzok
    Akurat widziałem i naprawiałem kompa w którym wylane elektrolity powodowały bardzo powolną pracę (dużo błędów i ponowień transmisji na magistralach pamięci i dysków). Po wymianie kondensatorów zaczął działać normalnie tj. wyraźnie szybciej.
  • #14 1903543
    bf214
    Poziom 16  
    Logfile of HijackThis v1.99.1
    Scan saved at 16:56:14, on 05-10-16
    Platform: Windows 98 SE (Win9x 4.10.2222A)
    MSIE: Internet Explorer v5.00 (5.00.2614.3500)

Running processes:
    C:\WINDOWS\SYSTEM\KERNEL32.DLL
    C:\WINDOWS\SYSTEM\MSGSRV32.EXE
    C:\WINDOWS\SYSTEM\MPREXE.EXE
    C:\WINDOWS\SYSTEM\MSTASK.EXE
    C:\WINDOWS\SYSTEM\ZONELABS\VSMON.EXE
    C:\WINDOWS\SYSTEM\ZONELABS\MINILOG.EXE
    C:\WINDOWS\EXPLORER.EXE
    C:\WINDOWS\TASKMON.EXE
    C:\WINDOWS\SYSTEM\SYSTRAY.EXE
    C:\WINDOWS\SYSTEM\PDESK.EXE
    D:\ZONEALARM\ROZPAKOWANE\ZONEALARM.EXE
    D:\ADOBE ACROBAT 5\DISTILLR\ACROTRAY.EXE
    C:\WINDOWS\SYSTEM\WMIEXE.EXE
    C:\WINDOWS\SYSTEM\DDHELP.EXE
    C:\WINDOWS\SYSTEM\PSTORES.EXE
    D:\HOMEPAGE HIJACKING\HIJACKTHIS\HIJACKTHIS.EXE

O2 - BHO: AcroIEHlprObj Class - {06849E9F-C8D7-4D59-B87D-784B7D6BE0B3} - D:\ADOBE ACROBAT 5\ACROBAT\ACTIVEX\ACROIEHELPER.OCX
    O3 - Toolbar: &Radio - {8E718888-423F-11D2-876E-00A0C9082467} - C:\WINDOWS\SYSTEM\MSDXM.OCX
    O4 - HKLM\..\Run: [ScanRegistry] C:\WINDOWS\scanregw.exe /autorun
    O4 - HKLM\..\Run: [TaskMonitor] C:\WINDOWS\taskmon.exe
    O4 - HKLM\..\Run: [SystemTray] SysTray.Exe
    O4 - HKLM\..\Run: [LoadPowerProfile] Rundll32.exe powrprof.dll,LoadCurrentPwrScheme
    O4 - HKLM\..\Run: [Matrox Powerdesk] C:\WINDOWS\SYSTEM\PDesk.exe /Autolaunch
    O4 - HKLM\..\Run: [TkBellExe] C:\Program Files\Common Files\Real\Update_OB\evntsvc.exe -osboot
    O4 - HKLM\..\RunServices: [LoadPowerProfile] Rundll32.exe powrprof.dll,LoadCurrentPwrScheme
    O4 - HKLM\..\RunServices: [SchedulingAgent] C:\WINDOWS\SYSTEM\mstask.exe
    O4 - HKLM\..\RunServices: [TrueVector] C:\WINDOWS\SYSTEM\ZONELABS\VSMON.EXE -service
    O4 - HKLM\..\RunServices: [MiniLog] C:\WINDOWS\SYSTEM\ZONELABS\MINILOG.EXE -service
    O4 - Global Startup: ZoneAlarm.lnk = D:\ZoneAlarm\rozpakowane\zonealarm.exe

:arrow: tzok Rzeczywiście będę musiał obejrzeć tą płytę

Dodano po 46 [minuty]:

Kondensatory na płycie głównej są w porządku, nie ma też widocznych wycieków.
  • #15 1905802
    bf214
    Poziom 16  
    I jeszcze jedna rzecz, która może komuś coś powiedzieć: Kazaa nie chce się połączyć, ciągle tylko jest "connecting". Tak samo było tuż przed reinstalacją systemu (a przedtem Kazaa chodziła dobrze).
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #16 1905889
    md
    Poziom 41  
    Szanowny kolega liczy na dalszą pomoc? Trochę jestem zdziwiony, bo olał kolega np. radę, by dokonać aktualizacji dziurawej jak ser wersji 5.0 IE. Postawa, która z góry zakłada, że coś może nie pomóc i przez to nie warto nawet próbować jest wielce naganna i powoduje, że osoby udzielające odpowiedzi rezygnują z pisania postów sobie a muzom.

Zastanawiam się, co robią w systemie sterowniki do matroxa O4 - HKLM\..\Run: [Matrox Powerdesk] C:\WINDOWS\SYSTEM\PDesk.exe /Autolaunch
  • Pomocny post
    #17 1905910
    Andy11

Poziom 17  
    Ocena: 22
    Witam.Kiedyś miałem podobny problem w notebooku,okazało się że system miał pare "zwierzątek" w systemie.Ja stawiam na złośliwy soft tak jak to pisał md.Dodam że problem również dotyczył p2p,brak możliwości połączenia się i ogólne spowolnienie systemu.
    Pozdrawiam
    Konto firmowe:
    Sklep - Serwis RTV Artur Banasik
    Piłsudskiego 23, Końskie, 26-200
  • Pomocny post
    #18 1905995
    yaurent
    Poziom 23  
    Ocena: 56
    Jeżeli spowolnienie dotyczy tylko spraw związanych z internetem (przeglądarką), to skorzystaj z rady kolegów i zainstaluj IE6sp1, a także łaty, jeżeli są dostępne w Windows update. Najlepiej, gdybyś miał to na jakiejś płytce i wgrał, zanim podłączysz kartę sieciową (wgrasz sterowniki). Jeżeli natomiast problem by wystąpił po reinstalacji bez podłaczania sieci: np jakieś dziwne zachowanie Windows Explorera, powolne otwieranie okien, krzaczki itp. to wtedy można by się doszukiwać przyczyn sprzętowych. Póki co, sprawdził bym jeszcze jak się zachowuje system pod uruchomieniem awaryjnym.
  • #19 1906483
    bf214
    Poziom 16  
    Cytat:
    bo olał kolega np. radę, by dokonać aktualizacji dziurawej jak ser wersji 5.0 IE.

Tłumaczę Ci po raz wtóry, że ten system operacyjny z tą konfiguracją chodził długo i wszystko było w porządku do niedawna. Jeśli nie chcesz pomóc to nikt Cię nie będzie zmuszał.

Cytat:
    Zastanawiam się, co robią w systemie sterowniki do matroxa

mam kartę graficzną matrox, rzeczywiście zapomniałem napisać

Cytat:
    okazało się że system miał pare "zwierzątek" w systemie.Ja stawiam na złośliwy soft tak jak to pisał md

może to na innych partycjach coś siedzi i dlatego przetrwało reinstalację. Tylko że już nie mam pomysłów jak wykrywać.
  • #20 1909478
    bf214
    Poziom 16  
    Cytat:
    to skorzystaj z rady kolegów i zainstaluj IE6sp1

Raczej kolegi, bo przed Tobą nikt nie przychylał się do propozycji kolegi md żeby zainstalować IE6.

Jeśli chodzi o taką instalację, to wydaje mi się że nie ma ona tu zastosowania ponieważ:

1. IE5 przez dłuższy czas nie sprawiała kłopotów
    2. mój problem miał miejsce i przed reinstalacją systemu, i tuż po niej.

Jaki to musiałby być zbieg okoliczności, żeby i przed i po reinstalacji dostał mi się do komputera ten sam soft? Myślę, że może chodzić albo o coś co siedzi na innych partycjach albo o kwestie sprzętowe. Ponieważ jednak mogę się mylić, to rzeczywiście będę chciał zainstalować IE6. Z tym że już z innym systemem, bo z doświadczenia wiem że IE6 gryzie się z windows 98. Jak już zreinstaluję to dam znać.

Cytat:
    Póki co, sprawdził bym jeszcze jak się zachowuje system pod uruchomieniem awaryjnym

Nie jestem pewien, to cięzko sprawdzić, bo kłopoty inne niż z IE pojawiają się dużo rzadziej, będę musiał jeszcze poobserwować.
  • Pomocny post
    #22 1909663
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    bf214 napisał:
    bo z doświadczenia wiem że IE6 gryzie się z windows 98.

Moje doświadczenia są kompletnie inne, chyba że mam w tej chwili 30 nietypowo zachowujących się komputerów. Moim zdaniem świadczy to dowodnie o problemach z Windows 98.
  • Pomocny post
    #23 1910823
    tzok
    Może kolega opisze jak to niby IE 6.0 się gryzie z Win98, bo od dawna używam i nie zauważyłem niczego co sugerowało by, że coś się "gryzie".

Jeżeli wykrywa Ci ustawienia PROXY wyłącz tą opcję w Opcjach Internetowych i łącz się z pominięciem PROXY, chyba, że Twój ISP tego wymaga.
    Jeśli masz to wyłączone to lokalnie "coś" ci się zainstalowało i postawiło własne PROXY abyś się zawsze przez to "coś" łączył i mogło "to" obserwować i przesyłać do swojego twórcy po jakich stronach chodzisz i co wpisujesz w formularzach.
  • #24 2167773
    bf214
    Poziom 16  
    Witam ponownie!

Piszę to teraz pod windows 2000 z IE5. No cóż, metoda wymiany całego samochodu na przebitą oponę pomogła, teraz nie ma tych problemów (przed instalacją windows 2000 zainstalowałem jeszcze raz windows 98 i znowu było to samo). Wolałbym jakieś bardziej eleganckie rozwiązanie, ale wtedy już musiałbym oddać komputer do serwisu. Winien jeszcze jestem spóźnione wyjaśnienia:

Cytat:
    Moje doświadczenia są kompletnie inne, chyba że mam w tej chwili 30 nietypowo zachowujących się komputerów. Moim zdaniem świadczy to dowodnie o problemach z Windows 98.

Cytat:
    Może kolega opisze jak to niby IE 6.0 się gryzie z Win98

Co chwila wyskakiwał komunikat dotyczący pliku kernel32.dll i dany program się wyłączał, do tego stopnia że musiałem wtedy reinstalować system. Potwierdził to mój brat który też zainstalował IE6 na windows 98 i miał to samo, a nie było to na tym samym egzemplarzu windows.

Dzięki wszystkim za odzew, pozdrawiam bf214
  • Pomocny post
    #25 2167841
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    bf214 napisał:
    Co chwila wyskakiwał komunikat dotyczący pliku kernel32.dll

Gdyby kolega zachowywał się racjonalnie, to tę informację, tylko KOMPLETNĄ, znalibyśmy wcześniej. I wtedy pomoglibyśmy wybrać coś z tego: http://www.all-windows.com/kernel32.html
    bf214 napisał:
    Potwierdził to mój brat który też zainstalował IE6 na windows 98 i miał to samo

Odwołując się do tego, co napisałem wcześniej, wynik i tak jest 30:2. Z kolegi postu wynika, że dwa komputery (kolegi i kolegi brata) zachowywały się w sposób typowy, a moje 30 sztuk zachowuje się nienormalnie.

Jeżeli kolega uznaje temat za zakończony, to proszę samodzielnie go zamknąć (kłódka obok drukarki). Za zamknięcie (ewentualne) tematu dziękuję.
  • Pomocny post
    #26 2167999
    tzok
    Ja dodam jeszcze 3 swoje Win98SE + IE6.0 zachowujące się całkowicie normalnie.

Tyle, że moje mają wszystkie krytyczne łatki, część z nich dotyczy pliku kernel32.dll... być może IE6.0 którejś z nich (ostatniej) wymaga.
  • Pomocny post
    #27 2168002
    oleq_30
    Poziom 30  
    Ocena: 63
    to bedzie 32 do 2 ja tez uzywam na dwuch kompach win98 z ie6 i sp1 i nie mam problemu
    jak dotad kolega sie nie pochwalil czy ma antywirusa czy tyklo mysla ze moze by zainstalowac
  • Pomocny post
    #28 2168149
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    :arrow: bf214
    O2 - BHO: AcroIEHlprObj Class - {06849E9F-C8D7-4D59-B87D-784B7D6BE0B3} - D:\ADOBE ACROBAT 5\ACROBAT\ACTIVEX\ACROIEHELPER.OCX
    Wywal
    Dialer na 100% - też wywal
    I zainstaluj antywirusa !!!
  • #29 2170938
    bf214
    Poziom 16  
    Cytat:
    [quote="jankolo"]
    bf214 napisał:
    Co chwila wyskakiwał komunikat dotyczący pliku kernel32.dll

Gdyby kolega zachowywał się racjonalnie, to tę informację, tylko KOMPLETNĄ, znalibyśmy wcześniej

Ale to było ze 2 lata temu i dlatego to nie należalo bezpośrednio do tematu, tylko napisałem na czym polegała kiedyś zła współpraca (u mnie) IE6 z windows 98.

Cytat:
    wynika, że dwa komputery (kolegi i kolegi brata) zachowywały się w sposób typowy, a moje 30 sztuk zachowuje się nienormalnie

nie. z mojego postu wynika, że kolegi 30 sztuk zachowuje się w sposób typowy, a komputery mój i mojego brata zachowują się moim zdaniem w sposób też typowy, tylko inny. Tzn. że być może jest jakaś prawidłowość w ich złym działaniu. Pewnie tak jak kol. tzok pisze trzeba było dać łaty, a ja wtedy rzeczywiście nie dałem.

Cytat:
    jak dotad kolega sie nie pochwalil czy ma antywirusa czy tyklo mysla ze moze by zainstalowac

tu się pochwaliłem:

Cytat:
    Używałem programów: Norton Antivirus, AntivirenKit, Spybot, Cwschredder, HijackThis, AdAware

ale rzeczywiście w momencie robienia loga antywirusa nie miałem, mój bład.

>Robert B dzięki za informacje rzeczywiście reala rzeczy są denerwujące a acrotray.exe sam potem wywaliłem, ale tych innych nie znałem.

>jankolo jeszcze tematu nie zamykam bo może ktoś chcieć jeszcze coś napisać.

pozdrawiam bf214
  • #30 2259406
    bf214
    Poziom 16  
    zamykam temat, dzięki wszystkim za odzew, pozdrawiam bf214

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył spowolnienia komputera z systemem Windows 98 SE i przeglądarką Internet Explorer 5.0, objawiającego się m.in. wolnym reagowaniem systemu, błędnym wyświetlaniem czcionek i długim czasem wykrywania ustawień proxy w IE. Podejrzewano wyciek pamięci (memory leak) oraz infekcję złośliwym oprogramowaniem. Zalecano aktualizację IE do wersji 6.0 z SP1 oraz instalację łatek bezpieczeństwa, a także skanowanie systemu narzędziami takimi jak AdAware SE Personal i HijackThis. Sprawdzano parametry sprzętowe: temperaturę procesora (około 45°C w BIOS), napięcia zasilacza oraz kondensatory na płycie głównej, a także testowano pamięć RAM programem memtest86, który nie wykazał błędów. Wskazywano na możliwe problemy z uszkodzonymi kondensatorami, które mogą powodować błędy transmisji i spowolnienie. W logach HijackThis wykryto podejrzane procesy i dialery, które należało usunąć, a także brak aktywnego antywirusa. Problemy z łącznością P2P (Kazaa) i ogólne spowolnienie mogły wskazywać na infekcję złośliwym oprogramowaniem. Ostatecznie autor potwierdził, że reinstalacja systemu i zmiana na Windows 2000 rozwiązały problem, a wcześniejsze błędy kernel32.dll wskazywały na uszkodzenia systemowe. Dyskusja podkreśliła konieczność aktualizacji oprogramowania, usunięcia dialerów i złośliwego oprogramowania oraz monitorowania stanu sprzętu, zwłaszcza kondensatorów i chłodzenia procesora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA