logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ariston Margherita 2000 109X - Programator kreci się nonstop

kiepurapaweł 26 Sty 2013 19:57 6072 11
REKLAMA
  • #1 11845259
    kiepurapaweł
    Poziom 10  
    Po sprawdzeniu w int podobnych usterek znalazłem problem zabity gumowy przewód ok 10 mm średnicy łączący bęben z pompką,pralka wystartowała jak nowa do momentu pierwszego wypuszczenia wody jedna sekunda i pralka stoi ponownie,więc ponownie rozbieram pompkę ,pompę sprawdzam na krótko działa wszystkie przewody czyste skręcam ,start diody i programator zachowują się normalnie tylko niechce wystartować tz nie pobiera wody i stoi diody świecą normalni,resetowałem wyłanczałem prąd wiele razy i nic za małolata amatorsko PS i Luny miałem w jednym palcu teraz 44 l i Margherita się opiera proszę o pomoc dobrych fachowców
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 11845600
    A1234nd
    Poziom 20  
    Ocena: 152
    Szczotki silnika do wymiany lub silnik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 11846155
    sumrako
    Poziom 16  
    Ocena: 123
    Czy zawiesza śie tylko w momencie wypustu wody ? Sprawdz kubek hydrostatu. Może to być także problem silnika jak napisał kolega wyżej.
  • #4 11847671
    kiepurapaweł
    Poziom 10  
    witam panów którzy próbują mi pomóc,zacznę od początku,robiłem pranie ,przychodzę pranie skończone ale mokre myślę sobie może żle ustawiłem programator,i co widzę programator kręci sie w koło któryś raz po moich próbach pozbycia się wody bez powodzenia moja myśl programator padł,zostaje mi pomoc w internecie,zawsze próbuję sam zlokalizować iusunąć problem zanim wezmę fachowca bo z fachowcami jest różnie program usterka ,sam jestem po szkołach gazowych i sam serwisuje wszystkie urządzenia które potrzebują gaz.znalazłem winternecie mój problem z przed paru lat czli tak pisali do gościa który rozebrał już programator sprawdż najpierw pompę spustową może być zablokowana itak było poczym napisał co za cuda tam znalazł i pralka zadziałała,umnie było identyko,po wyczyszczeniu działa,ja dumny z siebie,pobiera wodę,kręci lewo prawo itp,czekam na pierwsze wypuszczenie wody i szok widzę szarpnięcie pompki parę kropel i stop programator zaczyna kręcić ponownie w koło ,rozbieram ponownie,silnik pompki na krótko działa ,resety nic nie dają pral nie startuje niechce nawet pobrać wody nic komletnie się nie dzieje kntrolki zachowują się normalnie -help
  • #5 11847739
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #6 11848593
    kiepurapaweł
    Poziom 10  
    pompę wody sprawdzałem jak ją zdemontowałem i podłączałem po 230 v działa bez zarzutów,teraz rozebrałem programator i silniczek na części pierwsze nic ciekawego w nim niema ktoś mi napisał wymienić szczotki ale ja ich niewidzę co tu spęłnia rolę szczotek ,dziwnę bo programator się kręcił ,tylko coś daje impuls do elektrozaworów że gnida niechce pobierać wody wogóle coś robić dzięki wszystkim za sugestie jestem na urlopie mam czas to zobaczę wszędzie
  • Pomocny post
    #7 11848619
    peter falk
    Specjalista AGD
    Ocena: 3356
    Miałeś sprawdzić silnik napędu bębna, a nie silniczek programatora :| ,a tak naprawdę "pokazywacza", co pralka ma zrobić lub co robi. .
  • REKLAMA
  • #8 11848746
    kiepurapaweł
    Poziom 10  
    kiepurapaweł napisał:
    Po sprawdzeniu w int podobnych usterek znalazłem problem zabity gumowy przewód ok 10 mm średnicy łączący bęben z pompką,pralka wystartowała jak nowa do momentu pierwszego wypuszczenia wody jedna sekunda i pralka stoi ponownie,więc ponownie rozbieram pompkę ,pompę sprawdzam na krótko działa wszystkie przewody czyste skręcam ,start diody i programator zachowują się normalnie tylko niechce wystartować tz nie pobiera wody i stoi diody świecą normalni,resetowałem wyłanczałem prąd wiele razy i nic za małolata amatorsko PS i Luny miałem w jednym palcu teraz 44 l i Margherita się opiera proszę o pomoc dobrych fachowców
  • #9 11848855
    peter falk
    Specjalista AGD
    Ocena: 3356
    Sprawdź zasilacz modułu.
  • #10 11848895
    kiepurapaweł
    Poziom 10  
    Dziękuje za pomoc, ale jak to wyglada, gdzie on sie znajduje oraz w jaki sposób go sprawdzić? Jestem samoukiem w naprawie swojej pralki.

Dodano po 3 [godziny] 9 [minuty]:

Rozebrałem szczotki, od silnika bebna jedna na 90 jest wytarta na czole ale grafit widać, druga czarna na czole tod. Chyba mieliscie rację chylę czoła. Dziękuje narazie. Jutro kończe dzielo.
  • #11 11851581
    sumrako
    Poziom 16  
    Ocena: 123
    napisz co odkryłwś
  • #12 11861695
    kiepurapaweł
    Poziom 10  
    Wymieniłem szczotki silnika napędu bębna ( Koszt 35zł). Pralka działa jak nówka, kręci i buczy. Jestem heepy dzięki waszej pomocy, ale pizzy Margherity nie będe jadł nigdy, bo moja pralka Margharita 2000 ALS109X stanęła mi w gardle. Jeszcze raz dziekuje wszystkim za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z pralką Ariston Margherita 2000 109X, która nie pobiera wody i programator kręci się w kółko. Po sprawdzeniu gumowego przewodu łączącego bęben z pompką oraz silnika, użytkownik zdiagnozował, że problem może leżeć w szczotkach silnika. Po wymianie szczotek silnika napędu bębna pralka zaczęła działać poprawnie. Użytkownik podkreślił, że samodzielnie starał się zlokalizować problem przed skorzystaniem z pomocy fachowców.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA