logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ustawić BIOS w Compaq CQ58 SW215 do instalacji Windows 7 z płyty?

rychu1708 26 Sty 2013 20:04 3819 12
REKLAMA
  • #1 11845290
    rychu1708
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    Nie wiem jak ustawić bios aby zaczęło się bootowanie z oryginalnej płyty z systemem win 7. Proszę o pomoc , ponieważ nienawidzę windowsa 8.
  • REKLAMA
  • #3 11848197
    rychu1708
    Poziom 15  
    Po odpaleniu pisze ze to INSYDE H20
    Bardzo proszę o pomoc, nie znam tego biosu wiec prosze serdecznie
    Bios Version - F13
    Bios Vendor -INSYDE

cosik kolega zamilkł prosze o pomoc jeżeli jesteś w stanie takową udzielić
  • REKLAMA
  • #5 11851208
    rychu1708
    Poziom 15  
    no niestety nie to rozwiazanie, ale dziękuję za zaangazowanie po wcisnieciu podczas uruchamiania F2 całkiem inne menu i nie ma setup dla biosu ani zakładki main, natomiast jak wciskam F12 to mam ustawione na enable.
    i co oznacza F2 podczas POST (podczas uruchamiania?)???
    Być może inny opis bardziej szczegółowy da rozwiazanie jakieś.
  • REKLAMA
  • #6 11851350
    skim
    Poziom 12  
    Ocena: 31
    Jeśli F2, ani F12 nie działają, to sprawdź F10.
    Klawisz wciskasz przed rozpoczęciem ładowania się systemu operacyjnego, ale to zapewne wiesz ;) Zawsze jest tak samo.

Nie wiem jak kolega stoi ze znajomością angielskiego, ale jak już się wejdzie w ustawienia, to tam wszystko jest napisane.

Ważne jest, żeby bootowanie z CD-ROM było ustawione PRZED bootowaniem z HDD (twardego dysku), w przeciwnym wypadku nie zacznie nawet sprawdzać tej płyty, tylko od razu uruchomi system z dysku ;)
  • #7 11852028
    rychu1708
    Poziom 15  
    wiem jak sie to robi angielski nie sprawia problemu, jedynie nawet gdy ustawię priorytet z dvd bootowania? zaakceptuje F10 aby zapamietał moje ustawienia , nie reaguje na włozony do napędu krążek z systemem.
    Po rozmowie z HP w tamtym tygodniu dowiedziałem się ze ten typ laptopów moze mieć w biosie wpisany klucz produktu czyli dla WIN 8 i nic nie zrobie z innym systemem , ponieważ będzie pamiętał jedynie płyty Recovery z systemem Win 8
    Na początku uznałem to za bzdrurę lecz jednak teraz coraz bardziej w to wierze.
  • REKLAMA
  • #8 11852136
    PRL
    Poziom 41  
    Ocena: 893
    Ostatnio zmieniałem W8 na W7 w Samsungu (nie pamiętam modelu).
    Przy próbie ładowania instalki W7 miałem komunikat o zabezpieczniu przed instalowaniem tego systemu. Okazało się, że w BIOSie była pozycja (zabij, ale nie pamiętam jak się nazywała), która mówiła o tym zabezpieczeniu. Wyłączyłem ją i zainstalowałem W7.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 11852189
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1106
    UEFI na Disable ustaw w biosie.
  • #10 11852280
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 11852292
    rychu1708
    Poziom 15  
    UEFI dotyczy wyboru bootowania i nie idzie ustawić tego na DISABLE, więc to nie ten sposób, ale dziękuje za zainteresowanie.

Dodano po 1 [minuty]:

informatyczek napisał:
    Prawdopodobnie masz UEFI i musisz w ustawieniach przestawić opcję o nazwie Secure boot lub podobną na disabled.

i tu w tej odpowiedzi skłonny jestem uwierzyć właśnie ustawię w biosie Secure Boot na disable - dam znać co to spowodowało

Dodano po 1 [minuty]:

PRL napisał:
    Ostatnio zmieniałem W8 na W7 w Samsungu (nie pamiętam modelu).
    Przy próbie ładowania instalki W7 miałem komunikat o zabezpieczniu przed instalowaniem tego systemu. Okazało się, że w BIOSie była pozycja (zabij, ale nie pamiętam jak się nazywała), która mówiła o tym zabezpieczeniu. Wyłączyłem ją i zainstalowałem W7.

Proszę przypomnij sobie jak to uczyniłeś
  • #13 11852381
    rychu1708
    Poziom 15  
    ustawienie Secure boot na disable nic nie dało, jestem skłonny wierzyc ze instalowanie innych systemów na Compaq cq58 sw215 jest inaczej zablokowane.
    Oddaję to wielkie nieporozumienie do sklepu Biedronka tam gdzie zakupiłem to uciążliwe urządzenie jak COMPAQ CQ 58 SW215 .Godzina 18,30 po kłopocie BIEDRONKA odebrała ode mnie tego złoma i zapanwał spokojny okres mojego zycia.
    Stop badziewiastym wyrobom, za małe pieniądze mozna zakupić jedynie złoma.
    Zamykam temat jako nie rozwiazany poniewaz nikt trafnie nie okreslił co mozna zrobić w tej materi. A wiecie dlaczego? proste , w tym typie nie da sie tego zrobić, ostateczna diagnoza serwisu HP Polska

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał pomocy w ustawieniu BIOS-u w laptopie Compaq CQ58 SW215, aby zainstalować system Windows 7 z płyty, unikając Windows 8. W odpowiedziach zasugerowano kilka klawiszy do wejścia w BIOS (F2, F10, F12) oraz konieczność ustawienia bootowania z CD-ROM przed HDD. Wskazano również na możliwość wyłączenia opcji Secure Boot oraz UEFI, co mogło blokować instalację innego systemu operacyjnego. Ostatecznie użytkownik stwierdził, że laptop może być zablokowany na instalację innych systemów, co potwierdził serwis HP, i zdecydował się na zwrot urządzenia.
REKLAMA