logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP Pavilion g7-2210ew - Jak ustawić BIOS do instalacji Win7 64-bit?

AnyKey 15 Cze 2014 16:26 2694 6
REKLAMA
  • #1 13709913
    AnyKey
    Poziom 26  
    Ocena: 33
    Mam Lapka od znajomego, którego wkurza już Winda 8.0 (64bit) i chce przejść na 7-demkę (64bit). póki co nie byłem nawet w stanie zbootować go z bootowalnej płyty z MHDD ani z PenDriva z Win7(64Bit).
    Pierwsze pytanie, jak to poustawiać w biosie, żeby z czegokolwiek zaczął bootować oprócz HDD, czy lepiej sformatować dysk na innym komputerze i mieć problem bootowania windy z głowy.

Jakich problemów mogę się spodziewać podczas instalacji czy korzystania z win 7 na tym laptopie, bo wiem, że HP-k wpisał w BIOS'a zabezpieczenia przed zmianą systemu.

Sterowniki znalazłem w innym temacie więc raczej ze znalezieniem ich nie będzie większego problemu.
  • REKLAMA
  • #2 13709977
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15498
    Może wystarczy wybrać odpowiednie urządzenie w opcjach bootowania (boot device) ?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 13710136
    AnyKey
    Poziom 26  
    No jak bym nie wiedział, że chmury są wysoko i są białe.

Sprawdzałem większość opcji w biosie, może coś pominąłem nie wiem, pytam się, bo nie chcę popsuć tego laptopa, w razie czego mogę dziś jeszcze zrobić fotki BIOS'a i wrzucić na forum
  • #4 13710145
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15498
    A czy przy uruchamianiu nie wyświetla na dole informacji w stylu DEL-To enter setup, F12-Change Boot Sequence itp. ?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 13710281
    AnyKey
    Poziom 26  
    Napiszę tak jasno jak tylko potrafię.

Wejść do BIOS'a potrafię, pozmieniać ustaiwnie Bootowania potrafię, ale za każdym razem jak je zmienię i zapiszę zmiany to wyskakuje mi naprawa systemy Win 8.

Po prosty żadne Bootowalne urządzenie, czy to CD/DVD czy USB nie chce zaskoczyć, i się właśnie pytam co gdzie i jak ustawić, żeby cokolwiek zaskoczyło oprócz Bootowania windy z HDD.

Na 100% wszystkie urządzenia, z których korzystam są sprawne i na innych komputerach normalnie się Bootują.
  • REKLAMA
  • #6 13710679
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1577
    AnyKey napisał:
    w razie czego mogę dziś jeszcze zrobić fotki BIOS'a i wrzucić na forum
    Możesz i od razu poszukać coś o Secure Boot i wyłączyć a przy chęci wystartowania starszych O/S typu DOS (z MHDD) - CSM czy Legacy Boot

Windows 7 64-bit więc staraj się wystartować w trybie UEFI - pendrive FAT32 najlepiej z niemodyfikowaną wersją systemu.
  • #7 13710908
    AnyKey
    Poziom 26  
    Dzięki Witas za wskazówki, Udało mi się ruszyć Win 7 z PenDrive'a.

Wrzucę jeszcze fotki BIOS'a żebyście zobaczyli, co tam można zmieniać :P

HP Pavilion g7-2210ew - Jak ustawić BIOS do instalacji Win7 64-bit? HP Pavilion g7-2210ew - Jak ustawić BIOS do instalacji Win7 64-bit? HP Pavilion g7-2210ew - Jak ustawić BIOS do instalacji Win7 64-bit? HP Pavilion g7-2210ew - Jak ustawić BIOS do instalacji Win7 64-bit? HP Pavilion g7-2210ew - Jak ustawić BIOS do instalacji Win7 64-bit?
    Sory za jakość - Nokia Lumia 610

Ponawiam pytanie, czy oprócz trudności z dostępem do sterowników mogę się spodziewać jakichś większych problemów podczas instalacji/korzystania z Win7 64-bit na tym HP'ku ?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z zainstalowaniem systemu Windows 7 (64-bit) na laptopie HP Pavilion g7-2210ew, który obecnie działa na Windows 8.0 (64-bit). Pomimo prób bootowania z nośników USB i CD/DVD, laptop nie uruchamia się z tych urządzeń, a zamiast tego wyświetla komunikat o naprawie systemu. Użytkownik pyta o ustawienia BIOS, które mogą umożliwić bootowanie z innych urządzeń oraz o potencjalne problemy związane z instalacją Windows 7 na tym laptopie, biorąc pod uwagę zabezpieczenia HP w BIOS. Odpowiedzi sugerują wyłączenie funkcji Secure Boot oraz włączenie CSM/Legacy Boot, a także użycie pendrive'a sformatowanego w FAT32. Po zastosowaniu wskazówek udało się uruchomić instalację Windows 7 z pendrive'a, a użytkownik pyta o dalsze problemy, które mogą wystąpić podczas korzystania z systemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA