logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zmywarka Siemens SE25E238EU - świeci kontrolka braku soli

marianek630 27 Sty 2013 09:51 22281 5
REKLAMA
  • #1 11847104
    marianek630
    Poziom 9  
    Ocena: 6
    Witam Wszystkich !
    Od około trzech miesięcy świeci kontrolka braku soli w SIMENS SE25E238EU.
    Przez dwa i pół roku wszystko był OK. Dosypywałem sól, kontrolka gasła i wszystko było jak w "piśmie stoi". Wyczyściłem sitka , filtry i co tylko się dało. Zmieniałem ustawienia twardości wody i nic. "Gary" ładnie umyte a kontrolka świeci. Proszę o jakieś sensowne rady.
  • REKLAMA
  • #2 11847168
    Piasek80
    Poziom 31  
    Ocena: 665
    A instrukcja nie przewiduje całkowitego wyłączenia czujnika dodatku soli ?
    Bo w przypadku posiadania w domu stacji uzdatniania wody (zmiękczacza) stosowanie soli do zmywarek jest niepotrzebne i wówczas tą funkcję należy wyłączyć.
    Poza tym tabletki do mycia zawierają w swoim składzie sól zatem nie ma już potrzeby stosowania jej dodatkowo.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 11847179
    movzx
    Poziom 40  
    Ocena: 1267
    Piasek80 napisał:
    Bo w przypadku posiadania w domu stacji uzdatniania wody (zmiękczacza) stosowanie soli do zmywarek jest niepotrzebne
    A gdzie autor tematu sugeruje chociaż że ma stację uzdatniania?
    Piasek80 napisał:
    Poza tym tabletki do mycia zawierają w swoim składzie sól zatem nie ma już potrzeby stosowania jej dodatkowo.
    Nie powtarzaj marketingowych bzdur producentów tabletek. Nawet przy średnio twardej wodzie ta "sól" z tabletek jest niewystarczająca do odpowiedniego zmiękczania.
    Do tego tabletki mają przykry zwyczaj niszczenia naczyń i zmywarki, bo producent dodaje do nich mieloną krzemionkę.

:arrow: marianek630 - spróbuj energicznie zamieszać w zbiorniku na sól (np. rączką od łyżki) - jak nie pomoże to pewnie trzeba będzie zajrzeć do środka.
  • REKLAMA
  • #4 11847573
    Callahan
    Poziom 18  
    Ocena: 79
    Otwórz korek od zasobnika na sól i zamieszaj sól-delikatnie. Pewnie się skorupa wytworzyła a pod nią-w okolicy czujnika- soli nie ma. Spróbuj tego zanim zaczniesz czujnik wymieniać.
  • REKLAMA
  • #5 11859588
    marianek630
    Poziom 9  
    Nie posiadam stacji uzdatniania wody w domu, nie stosuję tabletek do zmywarki .

Na to nie wpadłem że się skorupa mogła zrobić. Spróbuję to zrobić i napiszę jaki uzyskałem efekt.
  • #6 11866953
    marianek630
    Poziom 9  
    Wielkie dzięki Callahan. Pomogło !!!
    Zamykam.
REKLAMA