logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Automatyczna drukarka do oznaczania przewodów 0,5-4mm² w automatyce i rozdzielniach

PKi 27 Sty 2013 17:55 5385 17
REKLAMA
  • #1 11849542
    PKi
    Poziom 21  
    Ocena: 139
    Witam.

Proszę o podpowiedź w temacie drukarki do oznaczania przewodów w automatyce, rozdzielniach itp.

- przekroje 0,5mm² do 4mm²
    - litery i cyfry
    - jak najbardziej automatyczny system, nie interesuje mnie składanie numerków z puzzli, wycinanie, wsuwanie karteczek itp.

Pomożecie?
  • REKLAMA
  • #2 11849560
    kizek
    Poziom 35  
    Ocena: 487
    Może drukarka "DYMO".
  • #3 11849945
    czesiu
    Poziom 38  
    Ocena: 840
    Mi najbardziej odpowiadają maszynki drukujące na wężykach, jest z nimi najmniej zachodu, są przenośne (w przeciwieństwie do ploterów) i w miarę tanie w eksploatacji. Jeśli potrzeba oznaczyć żyły wchodzące np na PLC Siemens to można wydrukować na koszulkach termokurczliwych, inne techniki raczej się nie mieszczą w takich aplikacjach. Ja stykam się akurat z drukarką MK-8 (od Partex-a), ale pewnie są też inni producenci. Jakbyś chciał wypróbować tę drukarkę to Partex użycza je do przetestowania przez tydzień nieodpłatnie, bez zobowiązań (nie żebym reklamował, korzystałem z tej opcji).
  • #4 11851153
    Walery K
    Poziom 23  
    Ocena: 100
    Na pewno jest to zdecydowanie najtańsze rozwiązanie, bo są również znacznie tańsze drukarki w tym segmencie, jednak wg mnie mają zasadniczą wadę w porównaniu z ploterami, ponieważ na ploterach można drukować na różnych oznacznikach np. na takich, które można zakładać na przewody po zaciśnięciu końcówek i podłączeniu ich pod zaciski, natomiast te wydrukowane na koszulkach nie mają takiej możliwości.
  • REKLAMA
  • #5 11851311
    PKi
    Poziom 21  
    A mi właśnie chodzi o takie które można założyć na przewodzie po zacisnięciu końcówki. Jaki to model przykładowo?
  • #6 11851372
    Walery K
    Poziom 23  
    Z tego co ja znalazłem to najtańsze są Weidmullera - testowałem takiego, jest OK.
    Jednak, jak to w życiu bywa nic nie jest bez wad. Jego jedyną wadą jest to, że przystosowany jest głównie do firmowych oznaczników (i nie ma się czemu dziwić) ale ... można go praktycznie przystosować do każdych.
  • #7 11851421
    PKi
    Poziom 21  
    Patrzałem na prospekty MK8, chyba da się to zrobić na rurkach termokurczliwych. Jaką cenę zakupu można uzyskać orientacyjnie za MK8? Jakie alternatywy/konkurencja?

Dodano po 1 [minuty]:

Wallery, a pamiętasz jaki model weidmullera testowałeś?
  • #8 11851480
    Walery K
    Poziom 23  
    Jeśli chodzi o drukarki drukujące na koszulkach, to na znanym serwisie aukcyjnym są za 2 689 zł brutto. Jednak informacja techniczna o nich kiepska. Kiedyś zadałem pytanie i zero odzewu.

Dodano po 4 [minuty]:

To była taka najprostsza, pamiętam tylko, że w oznaczeniu miała Basic, w pewnym okresie dawali ją gratis, przy zakupie odpowiedniej ilości ich produktów.
    Natomiast troszkę lepszy model w tym samym czasie kosztował ok. 5 000 zł netto.
  • #9 11851545
    PKi
    Poziom 21  
    Mówisz o tej S700E?
  • REKLAMA
  • #10 11851580
    Walery K
    Poziom 23  
    Tak. Jednak na zadane pytanie nie dostałem żadnej odpowiedzi, pomimo powtórnego przypomnienia się.
  • REKLAMA
  • #12 11851669
    Walery K
    Poziom 23  
    Pytałem o więcej szczegółów technicznych, bo w opisie aukcji nic nie było. Pytałem też o próbki oznacznikòw (Partex takie daje) i nic. Zero odzewu.
  • #13 11851777
    PKi
    Poziom 21  
    Przeglądałem oferte DYMO, zakup wychodzi niedrogo ale eksploatacja bardzo drogo :(
  • #14 12396800
    wodzu04
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Jeżeli dalej szukasz takiej drukarki to mogę podpowiedzieć że Ergom ma tą samą drukarkę co Partex MK9 za połowę ceny. Ja osobiście mam Patrexa MK8-STD i jestem z niej raczej zadowolony, jedyne co mnie irytuje to że przy drukowaniu identycznych oznaczników (np 202) rurki są rożnej długości, co druga jest 2 mm dłuższa, ale to tylko kwestia estetyki. Sam koszt jest nieporównywalny z innymi rozwiązaniami ( nr. Phoenixem i Grafoplastem bo takie analizowałem). A i na Partexie też możesz założyć oznaczniki później, czyli po zaciśnięciu.
  • #15 12397020
    PKi
    Poziom 21  
    W sumie dobra wiadomość. Mam już DYMO, niby OK ale eksploatacja wychodzi drogo, do tego software (widać że celowo) jest tak ustawiony żeby użyć jak najwięcej taśmy/rurki. Pomagam sobie pisząc seryjne znaczniki ręcznie (edytor tekstu, excel itp) i potem przeklejam do softu oddzielając pionową linią jako znak miejsca do cięcia. Zmniejszam koszt o 50% jak nie więcej w ten sposób. Do rozdzielnić i grubszych przewodów których za zwyczaj jest mało to DYMO się kwalifikuje. Partexa pewnie będę musiał tak czy inaczej zakupić.
  • #16 12397348
    wodzu04
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Nie wiem ile opisów drukujesz, ale tak na szybko jak zobaczyłem ceny termokurczy do Dymo (93 PLN za 1,5m) to zdebiałem. Koszt po prostu kosmiczny. Jeżeli nie chcesz inwestować w drukarke to była promocja (jakby co to może jeszcze być) ze za 800 EUR oznaczników kupisz to dostajesz za 1 EUR drukarke Phoenix Contact. Może na początek coś takiego i tak Cie to wyjdzie jakie 6-7 razy taniej za opis, tyle że naraz musisz kupić troche materiałów.
  • #17 12397954
    Walery K
    Poziom 23  
    A może więcej szczegółów na temat tej drukarki Phoenix Contact - np. jaki model?
    Byłbym też zainteresowany takim sprzętem.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat automatycznych drukarek do oznaczania przewodów o przekrojach 0,5-4mm², szczególnie w kontekście automatyki i rozdzielni. Użytkownicy polecają różne modele, w tym drukarki DYMO, MK-8 i MK-9 od Partex, a także urządzenia Weidmuller i Phoenix Contact. Zwracają uwagę na różnice w kosztach eksploatacji oraz funkcjonalności, podkreślając, że niektóre modele umożliwiają drukowanie na koszulkach termokurczliwych, co jest istotne w aplikacjach przemysłowych. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami z użytkowaniem tych urządzeń, wskazując na ich zalety i wady, a także na dostępność testów przed zakupem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA