logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czujnik do wykrywania przedmiotów w rurze 50 cm, ignorujący ciecz

mrh 27 Sty 2013 20:43 2298 10
  • #1 11850590
    mrh
    Poziom 18  
    Ocena: 13
    Szukam już jakiś czas czujnika i nie mogę znaleźć odpowiedniego który spełni moje oczekiwania. Mianowicie czujnik który będzie wykrywał przedmioty płynące w rurze o średnicy ok. 50 cm, ale żeby nie wykrywał cieczy który popłynie w tej rurze.
    Ma działać następująca: jak coś przepłynie to ma dać na wyjściu logiczną jedynkę a jak nic nie płynie to zero.

Czy mógłbym mi ktoś doradzić jaki był by dobry i w miarę tani ?
  • #2 11850627
    duddy

Poziom 24  
    Ocena: 186
    Wszystko zależy jaką rolę ma pełnić i jakie przedmioty ma wykrywać.
    Opisz co to za układ i jaką rolę pełni to będziemy wiedzieć jakich czujników oczekujesz.
    Konto firmowe:
    PITSTOP
    Piłkarska 21, Gorzów Wielkopolski, 66-400
  • #3 11850709
    andrefff
    Poziom 36  
    Ocena: 807
    Nie ma czujnika który wykryje wszystkie przedmioty.
  • #4 11852021
    mrh
    Poziom 18  
    Trzeba mi taki czujnik jaki kiedyś zaobserwowałem na zajeżdżani wodnej, na górze wchodzi się do rury zapala się czerwone światło i do póki ten ktoś nie zjedzie na sam dół to nie może następny zjechać.
    I tam zapewne jest taki czujnik co nie wykrywa wody tylko człowiek. Trzeba mi coś podobnego.
  • #5 11852027
    Witek76
    Poziom 25  
    Ocena: 230
    1. Jaki to płyn?
    2. pod jakim ciśnieniem?
    3. z czego wykonana jest rura?
    4.
    Cytat:
    jak coś przepłynie
    co to jest to "coś"?

itd...
  • #6 11853312
    mrh
    Poziom 18  
    Ta ciecz to będzie woda, rura będzie z tworzywa sztucznego, ciśnienie atmosferyczne. A to co będzie przepływać to będą większe kawałki drewna.
  • #7 11853376
    Witek76
    Poziom 25  
    Ocena: 230
    To wydaje mi się że najprostszym (najtańszym) rozwiązaniem, będzie zbudowanie bariery optycznej, nie przychodzi mi do głowy żaden gotowy produkt, ale można całkiem tanio zmontować coś takiego z elementów dyskretnych, ewentualnie wykorzystać "fotokomórkę" z napędu bramowego.
  • #8 12236010
    mrh
    Poziom 18  
    A czy czujnik optyczny wykrywa wodę, czy po prostu zachowuję się jak by jej nie było ?
    Nigdy nie miałem styczności z tymi czujnikami...
  • #9 12236636
    Robiot
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Jeżeli w rurze jest stały poziom cieczy to można wykorzystać czujnik optyczny typu bramka i ustawić nadajnik i odbiornik tuż ponad poziomem cieczy- wtedy wykryje nam kawałki drewna wystające ponad poziom cieczy.

Jeżeli woda jest czysta (nie mętna ) to czujnik optyczny nie będzie jej widział.

Można taką barierę ustawić z dołu do góry (ale pod warunkiem że woda jest czysta) i wtedy wykryje kawałki czegokolwiek płynące w lub na wodzie które przetną wiązkę światła czujnika.

Czujniki takie zazwyczaj zasilane są napięciem 24VDC i takie też jest wyjście, ale są też czasem wersja na 230VAC/DC
  • #10 12450120
    kejkson
    Poziom 13  
    Ocena: 17
    Zgadam się z poprzednikami, bariera optyczna to chyba najlepsze rozwiązanie. Zwróć uwagę przy doborze na możliwość nastawy czułości bariery, aby zniwelować wykrywalność wody. Montaż dół - góra na całej szerokości rury aby nic jej nie umknęło. Pytanie pozostaje o stan wody - przy takim rozwiązaniu musi być czysta.
    Gotowe bariery produkuje m.in. Sick lub panasonic.

Innym rozwiązaniem może być zastosowanie odpowiednio dobranej (waga, rozmiar) kratki lup czegoś podobnego. Przez kratę przepływa woda nie powodując jej ruchu, przepływające drewno odchyla ją powodując zamknięcie styku jakiejś krańcówki na niej zamontowanej, albo czujnik optyczny wykrywający odchylenie takiej kraty...może takie rozwiązanie było by prostsze ?
  • #11 12450475
    RomanFilipecki
    Poziom 18  
    Ocena: 32
    TELCO ma czujniki które pracują w środowisku wodnym, na przykład wykrywają pierogi:)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje czujnika do wykrywania przedmiotów, takich jak kawałki drewna, w rurze o średnicy 50 cm, który jednocześnie ignoruje obecność wody. W odpowiedziach zasugerowano kilka rozwiązań, w tym budowę bariery optycznej, która wykrywa obiekty wystające ponad poziom cieczy. Wskazano, że czujniki optyczne mogą nie wykrywać czystej wody, a ich skuteczność zależy od ustawienia nadajnika i odbiornika. Proponowane są również gotowe rozwiązania od firm takich jak Sick i Panasonic, które produkują odpowiednie czujniki. Alternatywnie, rozważono użycie kratki, która reaguje na ruch drewna w wodzie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA