logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ST3320620A - Brak dostępu do dysku, błędna pojemność. Podaję dane do analizy

mic_tom 27 Sty 2013 23:34 2370 5
  • #1 11851621
    mic_tom
    Poziom 9  
    Witam,

proszę o wskazówki, czy i w jaki sposób będzie możliwe odzyskanie danych z dysku. System (WinXP SP2) zgłasza, że dysk jest niesformatowany, więc nie mogę się dostać do jego ważnej dla mnie zawartości.
    DMDE 2.4.4 początkowo podaje błędną informację o pojemności dysku, jednak po wybraniu szczegółów wielkość jest prawidłowa:

Próbując wykonywać zalecenia odnośnie diagnostyki natrafiłem na problem:

Następnie chciałem wykonać analizę danych z sektorów. Mimo kilku prób nie mogłem wybrać sektorów od 0 do 100 (pojawiał się komunikat, że dane są nieprawidłowe). Domyślam się, że może to być spowodowane ukrytym stanem pierwszych 63 sektorów.
    Nie jestem pewny, czy prawidłowo, ale ustawiłem większą ilość sektorów i analiza się powiodła (plik w załączniku).

Jutro postaram się dodać załącznik ze skanu NTFS.

Za wszelką pomoc z góry serdecznie dziękuję.
    Załączniki:
    • lba_0_1025.bin (512.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #2 11852791
    Dra98
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 1076
    Proszę zamieścić SMART - może być z HdTune 2.55 zakładka health lub z CrystalDiskInfo.
    Na dysku była tylko jedna podstawowa partycja?
  • #4 11852874
    mic_tom
    Poziom 9  
    Dra98 napisał:
    Proszę zamieścić SMART - może być z HdTune 2.55 zakładka health lub z CrystalDiskInfo.
    Na dysku była tylko jedna podstawowa partycja?

Tak, na dysku była tylko jedna partycja.

SMART spróbuję wykonać wieczorem.

Dziękuję :)

linuks napisał:
    Nic nie skanuj przed sprawdzeniem SMART. W przypadku uszkodzonego dysku zmniejszy to szansę odzyskania danych.
    http://www.dobreprogramy.pl/CrystalDiskInfo,Program,Windows,27691.html
    Pozdrawiam

Tak zrobię. SMART postaram się dodać wieczorem. Dziękuję :)

Oto analiza SMART:

Proszę o diagnozę, czy i co można zrobić, by odzyskać dane z dysku.
  • #5 11883826
    mic_tom
    Poziom 9  
    Czy jest osoba, która może pomóc w rozwiązaniu opisanego problemu? Z góry dziękuję za pomoc.
  • #6 11884005
    Damian_
    Poziom 25  
    Ocena: 19
    Twój dysk to 320GB? Tak?
    Widoczne jest 45GB. Masz pewnie założone HPA. Poszukaj jak usunąć ograniczenie. Można to zrobić za pomocą MHDD (płyta boot). Podłącz dysk jako Master i uruchom komputer z płyty MHDD.

Tu masz link: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic868490.html

Podaj najpierw co dostaniesz po komendzie EID. Potem ewentualnie może bedzie konieczne użycie komendy NHPA (punkt 4.)

4) Mój dysk stracił pojemność BIOS oraz Windows rozpoznaje go jako mniejszy nie jest to wina zworek. Co robić?
    Dysk ma założone HPA czyli ograniczenie fabrycznego LBA aby ustawić fabryczne LBA użyj komendy NHPA.

Z MBR i boot tak na pierwszy rzut oko wszystko ok - nic nie zmieniaj
REKLAMA