logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

eMule-gdy wykupie public IP to dalej będe mógł grac w LANie?

DZIARA 13 Lut 2005 14:00 1179 14
REKLAMA
  • #1 1224599
    DZIARA
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    witam
    otóż jestem w sieci LAN, a zalezy mi na HighID w eMule (v0.44d). Na forum osłoskopu napisali ze gdy wykupie IP publiczne to problem z glowy. Ale gdy będe miał te IP publiczne to czy dalej będę mógł wymieniac się plikami i grac z kolegami w sieci LAN ? Czy wykupienie publicznego IP to faktycznie koszt rzędu 10-30zł ? jakie sa tego plusy i minusy ?
    Z góry wilekie dzięki za pomoc - odwdzięcze się 3pkt
    pozdrawiam
    Jarek DZIARSKI
  • REKLAMA
  • #2 1224618
    DjAmos
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    raczej bedziesz sie mogl wymieniac plikiami, w sieci lan
  • #3 1224635
    tb0171
    Poziom 16  
    Masz dwie karty sieciowe?
  • #4 1224642
    DZIARA
    Poziom 12  
    a teraz czytam dalej:
    "Jak się pozbyć Low ID ?
    W wielu przypadkach jest to niemożliwe:
    - jeśli korzystasz z łączą kablowego ( jakiegoś lana ), możesz się zgłosić do swojego operatora z
    pytaniem czy nie możesz wykupić IP publicznego. Najcześciej jeżeli jest to możliwe kosztuje
    około 10 ~ 30 zł. nie jest to majątek, a może ułatwić ci korzystanie z sieci ed2k.
    - jeśli jesteś w lanie osiedlowym możesz zapomnieć o IP publicznym. Jedyną twoją szansą jest
    błaganie, molestowanie lub inne metody wywierania nacisku na admina sieci aby ten łaskawie przekierował porty."
    To teraz moje nadzieje opadły, bo ja jestem niestety w LANie osiedlowym. A potrafiłby ktos tak mi elegancko wytłumaczyć o co tak ogółem sie rozchodzi z tym przekierowaniem portów o czym wspomniali tutaj autorzy forum osłoskopu?
    czekam on-line na zawarłą dyskusję :)

Dodano po 6 [minuty]:

tb0171 napisał:
    Masz dwie karty sieciowe?

nie, tylko jedną, a co by dało gdybym miał dwie ?
  • REKLAMA
  • #5 1224685
    budzik88
    Poziom 18  
    Ocena: 12
    A czmu nie moglbys grac??
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 1224690
    tb0171
    Poziom 16  
    Myślałem, że jedną łączysz się z LANem osiedlowym, a drugą z modemem od ISP... Widzę, że zostało Ci błaganie admina o przekierowanie ;)

Jeśli chodzi o przekierowanie portów:
    Admin robi takie jakby "tunele" którymi pakiety z Twojego komputera wychodzą na świat i wicewersa ze świata do Ciebie, tak jakbyś miał publicznie IP. Te porty to są właśnie wejścia i wyjścia tych "tuneli"...
    Chyba bardziej obrazowo nie dało się tego wytłumaczyć
  • Pomocny post
    #7 1224702
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    THB071, dziara chyba nie udostępnia internetu sieci osiedlowej, tylko z niej korzysta. Zatem Twoja uwaga o dwóch kartach sieciowych nie ma tutaj zastosowania. Natomiast każdy (no, prawie każdy) dostawca usług internetowych ma w swojej dyspozycji pulę publicznych numerów IP, które może przydzielać użytkownikom (jeżeli tylko chce), Dziara, zapytaj admina swojej sieci o taki numer. Natomiast obawiam się, że z grania w sieci będziesz miał utrudnione, o ile nie niemożliwe.
  • REKLAMA
  • #8 1224706
    DZIARA
    Poziom 12  
    tb0171 napisał:
    Myślałem, że jedną łączysz się z LANem osiedlowym, a drugą z modemem od ISP... Widzę, że zostało Ci błaganie admina o przekierowanie ;)

a gdyby on to przekierował to co by się działo znowu by musiał do kazdego przyjść i konfigurować łącze u kazdego z osobna czy co ?
    I wtedy na ile by to działało ? Wtedy już tak na amen bysmy mieli te HighID ?
  • #9 1224714
    tb0171
    Poziom 16  
    jankolo napisał:
    THB071, dziara chyba nie udostępnia internetu sieci osiedlowej, tylko z niej korzysta. Zatem Twoja uwaga o dwóch kartach sieciowych nie ma tutaj zastosowania. Natomiast każdy (no, prawie każdy) dostawca usług internetowych ma w swojej dyspozycji pulę publicznych numerów IP, które może przydzielać użytkownikom (jeżeli tylko chce), Dziara, zapytaj admina swojej sieci o taki numer. Natomiast obawiam się, że z grania w sieci będziesz miał utrudnione, o ile nie niemożliwe.

Nie zrozumiałeś. Zapytałem się o dwie karty sieciowe sugerując dwie osobne sieci, Internet i LAN, ale okazało się, że DZIARA korzysta tylko z jednej sieci, przez którą udostępniony ma także dostęp do Internetu.

DZIARA napisał:
    a gdyby on to przekierował to co by się działo znowu by musiał do kazdego przyjść i konfigurować łącze u kazdego z osobna czy co ?
    I wtedy na ile by to działało ? Wtedy już tak na amen bysmy mieli te HighID ?

Nie rozumiem, jakto do każdego ?
  • #10 1224733
    DZIARA
    Poziom 12  
    do każdego kto korzysta z sieci by musiał podejśc i skonfigurować nowe połacznie sieciowe, nie wiem nie za bardzo się na tym wyznaję wiec może to być pytanie kompletnie bez sensu
  • Pomocny post
    #11 1224757
    tb0171
    Poziom 16  
    To Ty w końcu udostępniasz Internet użytkownikom sieci czy ktoś go Tobie udostępnia?
  • #12 1224771
    DZIARA
    Poziom 12  
    tb0171 napisał:
    To Ty w końcu udostępniasz Internet użytkownikom sieci czy ktoś go Tobie udostępnia?

ktoś mi go udostępnia
  • Pomocny post
    #13 1224774
    tb0171
    Poziom 16  
    Więc musisz poprosić swojego Admina, żeby przekierował porty dla eMule.
  • #14 1224871
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6567
    W przypadku przekierownia protów nadal będziesz w LANie, można nawet zrobić całkowite przekierowanie wewnętrznego IP na zewnętrzne ale niestety większość adminów przydziela po prostu zewnętrzne IP i znajdujesz się tym sposobem poza LANem :(
  • #15 1225718
    paweliw
    Spec od komputerów
    Ocena: 230
    U mnie w sieci jest dokładnie tak jak pisze tzok.
    Po uzyskaniu zewnetrznego IP nie jest się już w wewnętrznym LAN-ie.
    Jednakże mój dostawca zostawia "furtkę" w postaci możliwości samodzielnego wyboru czy chce sie używać zewnętrznego czy wewnętrznego (czyli w LAN-ie) IP. Wymaga to oczywiście samodzielnej zmiany konfiguracji ustawień protkołu TCP/IP.
    Oczywiście płacić za zewnętrzny IP trzeba cały czas ...

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono problem uzyskania HighID w programie eMule (v0.44d) w sieci LAN osiedlowej. Wykupienie publicznego IP u operatora może kosztować około 10-30 zł i ułatwić korzystanie z sieci ed2k, jednak w przypadku LAN-u osiedlowego uzyskanie publicznego IP jest zwykle niemożliwe. Alternatywą jest przekierowanie portów przez administratora sieci, co tworzy "tunel" umożliwiający komunikację z zewnątrz, symulując publiczne IP. Przekierowanie portów wymaga zgody i konfiguracji przez admina, a nie przez każdego użytkownika indywidualnie. Po uzyskaniu publicznego IP użytkownik zwykle znajduje się poza wewnętrznym LAN-em, co może utrudnić lub uniemożliwić granie i wymianę plików w LAN-ie. Niektórzy dostawcy umożliwiają wybór między IP wewnętrznym a zewnętrznym, co wymaga zmiany konfiguracji TCP/IP. Posiadanie dwóch kart sieciowych (jedna do LAN, druga do Internetu) nie jest standardowym rozwiązaniem w omawianym przypadku. Podsumowując, wykupienie publicznego IP lub przekierowanie portów to główne metody na uzyskanie HighID w eMule, ale każda z nich ma swoje ograniczenia i wymaga współpracy z administratorem sieci.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA