logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Programowanie ATTiny2313 przez USBasp - błędy w Bascom, PonyProg, mkAvrCalculator

minister15331 28 Sty 2013 21:07 1980 6
REKLAMA
  • #1 11855679
    minister15331
    Poziom 11  
    Ocena: 36
    Witam!
    Postanowiłem przedstawić tu swój problem, bo już nie wytrzymuję. Jakiś czas temu kupiłem sobie programator stk200 i procek attiny2313. Początkowo nie chciało działać ale później jakoś zadziałało(nie wiem jak to zrobiłem). Po pewnym czasie znów przestało działać, kupiłem dwa kolejne attiny2313, atmega8 i znów to samo. Zmieniłem stk200 na usbasp, próbowałem programowania w Bascom AVR, PonyProg 2000, mkAvrCalculator. Próbowałem także na innym kompie.
    W PonyProg wyskakuje błąd:device missing or unknown device.
    W mkAvrCalculator: błąd polecenie wykonane nieprawidłowo
    w Bascom-ie wyskakuje kilka komunikatów. Ostatni komunikat to: started.
    Pomóżcie, bo już nie mam sił. Połączenia sprawdzałem miernikiem i niby wszystko jest ok.
  • REKLAMA
  • #2 11855758
    Rokita1993
    Poziom 19  
    Ocena: 27
    Bez schematu połączenia tego wszystkiego, zdjęć układu i połączenia, jak i screen'ów błędów, ciężko będzie nam pomóc. Za mało informacji .

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 11856025
    Pocieszny
    Poziom 38  
    Ocena: 261
    Tak jak napisał kolega wyżej: daj schemat, albo przynajmniej w miarę szczegółowo opisz swój układ, jaki masz system i oprogramowanie. Bez tego jest ciężko wywróżyć co nie działa.

W progamatorze USBASP wystarczy podłączyć tylko 4 kabelki do mikrokontrolera, włączyć opcję zasilania układu z programatora (jakaś zworka/przełącznik na programatorze) i powinien się programować bez problemu. Jeżeli tak nie jest, to albo coś w komputerze nie działa (sterowniki są dobre?) albo jest zepsuty mikrokontroler lub programator.
  • REKLAMA
  • #4 11856137
    minister15331
    Poziom 11  
    wrzucę wszystko jutro, o jakie sterowniki chodzi?
  • Pomocny post
    #5 11856175
    Rokita1993
    Poziom 19  
    Ocena: 27
    Do obsługi programatora Usbasp potrzebne są sterowniki zainstalowane na PC.
  • REKLAMA
  • #7 11857923
    minister15331
    Poziom 11  
    zamykam temat, zainstalowanie sterowników załatwiło sprawę ;)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problemy z programowaniem mikrokontrolera ATTiny2313 za pomocą programatora USBasp, napotykając błędy w oprogramowaniu Bascom AVR, PonyProg 2000 oraz mkAvrCalculator. Po wymianie programatora i mikrokontrolerów, nadal występowały trudności, w tym komunikaty o braku urządzenia oraz błędy wykonania poleceń. Użytkownicy forum zasugerowali dostarczenie schematu połączeń oraz sprawdzenie sterowników USBasp. Ostatecznie, po zainstalowaniu odpowiednich sterowników, problem został rozwiązany.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA