logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przenieść sterowniki ze starego dysku na nowy system?

Polises 29 Sty 2013 18:43 2142 9
REKLAMA
  • #1 11859712
    Polises
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam,

Mam stary i nowy dysk. Stary dysk jest mały i wolny w swojej pracy a system zawalony(dodatkowo co włączenie chce się skanować chkdsk - podejrzewam uszkodzenie sektorów), ale są na nim sterowniki. Teraz pytanie, czy po zainstalowaniu systemu na nowym da się "odzyskać" sterowniki ze starego. Stery są zapisywane w z tego co mi wiadomo w c:/windows/inf Niestety nie mam płyty z sterami a nie chce mi się szukać w sieci i testować które są sprawne.

Jakiś pomysł, czy raczej zrobić sobie herbatkę i szukać sterów w sieci?
  • REKLAMA
  • #2 11859755
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3548
    Polises napisał:
    Jakiś pomysł, czy raczej zrobić sobie herbatkę i szukać sterów w sieci?

To taki problem pobrać sterowniki z sieci?

Marka i model laptopa/Model płyty głównej?
    Jaki system operacyjny?
  • REKLAMA
  • #3 11859846
    Polises
    Poziom 9  
    To chyba nie jest odpowiedź na moje pytanie... Tak jest problemem znalezienie sterowników. Przy starych kompach często wersje nie pasują lub system i jest kicha. Nie lubię tego robić i z tego co się słyszy nie tylko ja.
  • #4 11859973
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    Polises napisał:
    nie chce mi się szukać w sieci

Przy takim nastawieniu temat pewnie wyląduje w Koszu.
    Polises napisał:
    Stery są zapisywane w z tego co mi wiadomo w c:/windows/inf

Bzdura.
  • #5 11860007
    Polises
    Poziom 9  
    No to inaczej, czy jest domyślna lokalizacja zapisu sterowników?

Zawsze mam problem z sterami katy dźwiękowej. Niby się wszystko zgadza ale nie działa.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 11860065
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    W folderze \inf są zapisywane tylko pliki .inf. Sterowniki są w \system32 oraz system32\drivers.
  • #7 11860154
    Polises
    Poziom 9  
    Ok, idziemy dalej. Czy przy zainstalowaniu sterownika, można go wykorzystać powtórnie? Czy instalatory działają tak że tego nie umożliwiają? (jakieś kopie instalatorów na zaś dla papy windowsa?) Strzelam i błądzę szukam informacji :)
  • #8 11860176
    linuks
    Spec od komputerów
    Ocena: 491
    Można tyle razy ile się chce instalować. Jeżeli system działa ok to zrób klon dysku i po problemie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 11860706
    Kris55
    Poziom 16  
    Ocena: 10
    @Polises
    Sprawa jest prosta, lecz trzeba zmienić podejście do problemu...
    Zainteresuj się darmowym programem DriverMax (znajdziesz w necie bez problemu, jak również pełen opis programu).
    Zamiast kombinować, zrób kopię wszystkich pracujących w systemie sterowników (nie potrzebujesz instalatorów do sterowników, wystarczą sterowniki).
    Mając opcje: export i import drivers na pewno sobie poradzisz.
    Programów do backupu sterowników z systemu jest wiele, poszukaj w necie i dopasuj sobie - który program Ci pasuje.
    Sam będziesz szukał sterowników i najprawdopodobniej ich nie odnajdziesz, a tak zrobi to za Ciebie program.
    Backup sterowników przydaje się, gdy robimy reinstalacje systemu, o ile wcześniej nie zrobiliśmy kopii pracującego systemu.
  • #10 11865138
    Polises
    Poziom 9  
    Dobra, dzięki. Po prostu chciałem się dowiedzieć czy istnieje możliwość szybkiego pozyskania sterowników.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik pyta o możliwość przeniesienia sterowników z uszkodzonego starego dysku na nowy system. W odpowiedziach podano, że sterowniki są przechowywane w folderach system32 oraz system32drivers, a pliki .inf znajdują się w inf. Zasugerowano użycie programów do backupu sterowników, takich jak DriverMax, które umożliwiają eksport i import sterowników, co może ułatwić proces reinstalacji systemu. Użytkownik wyraził chęć szybkiego pozyskania sterowników, co potwierdzono jako możliwe dzięki odpowiednim narzędziom.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA