logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skopiować sterowniki z Windows 98 do nowej instalacji?

chemik007 25 Lip 2005 10:59 18865 24
REKLAMA
  • #1 1679787
    chemik007
    Poziom 18  
    Ocena: 6
    chcialem zainstalowac na nowo system win 98!
    niestety nie posiadam plyt CD ze sterownikami do kart graficznej i dzwiekowej (sa dosyc stare i juz pol roku temu w serwisie mieli problem, zeby je do nich gdzies znalezc)
    i pytanie czy da sie jakos przekopiowac sterowniki z obecnego systemu do nowego?
    jezeli tak to w jaki sposob?
    z gory wielkie dzieki za odpowiedzi
  • REKLAMA
  • #2 1679823
    katomasz
    Poziom 16  
    Ocena: 11
    Niestety, ale tego się nie da zrobić. Pliki od sterowników znajdują się w katalogach Windows/system. Poza tym są robione informacje w rejestrze. Praktycznie niewykonalne.
  • Pomocny post
    #3 1679826
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10433
    Uzyj Everest:
    http://www.lavalys.com/products/overview.php?pid=1&lang=en
    I napisz jakie karty itd. wykrywa to Ci poszukamy sterownikow.

Opcje wyciagniecia sterownikow z systemu ma np.:
    http://www.driverguidetoolkit.com/
    Ale lepiej poszukac normalnie sterownikow.

Mozesz tez zostawic sobie kopie katalogu windowsa i nie wyciagac sterownikow tylko zainstalowac z tego katalogu, a pozniej go usunac.
  • #4 1679849
    chemik007
    Poziom 18  
    Kolobos napisał:

Mozesz tez zostawic sobie kopie katalogu windowsa i nie wyciagac sterownikow tylko zainstalowac z tego katalogu, a pozniej go usunac.

wlasnie nad czyms takim sie zastanawialem!
    zeby skopiowac tylko pewne pliki np na plyte cd a potem podstawic je w odpowiednie miejsce w nowym systemie!
    tylko co z tym rejestrem? (jak go "obejsc" moze tez skopiowac)
  • REKLAMA
  • #5 1679887
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Lepiej podaj to co Ci wyswietla Everest to Ci poszukam tych sterownikow zamiast takich zabaw w zgrywanie.

Jezeli zgrasz caly katalog windows'a to przegraja sie wszystkie potrzebne pliki sterownikow i po ich instalacji w nowym systemie wszystko powinno dzialac tak jak dawniej i doda sie do rejestru co trzeba, wiec nie wiem co co chodzilo katomasz.
  • #6 1679930
    katomasz
    Poziom 16  
    Jest prawie jak mówisz z jednym wyjątkiem. Jeżeli przegra cały katalog Windows to będzie miał wszystkie pliki sterownika, ale też wszystkie pliki programów instalacyjnych w systemie, które zainstalował, wszystkie zbędne biblioteki DLL i cały inny śmietnik. Ciekawe więc po co przeinstalowywać system. Poza tym pierwszze słyszę, aby przez kopiowanie zapisywało się coś w rejestrze. Rejestr to osobny plik, w którym jest jeszcze większy bałagan niż w katalogu Windows, a będzie jeszcze większy po podmianie go w nowym systemie. Jedna rada - sterowniki do instalacji, albo ręczne wyciąganie plików, zapis miejsca i wpisy w rejestrze, jeżeli jest program, który potrafi to wszystko wyciągnąć
  • REKLAMA
  • #7 1679938
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Przeciez nie napisalem zeby zgral cala zawartosc starego windowsa do nowego tylko zeby podczas instalacji uzyl sterownikow, ktore sie w nim znajduja.
    Wpisy do rejestru dodaja sie z plikow (inf) wiec nie wiem czemu tak sie uparles na ten rejestr.
  • #8 1679949
    katomasz
    Poziom 16  
    W sumie to w takim razie może masz rację. Nigdy w ten sposób tego nie robiłem. Jeżeli jesteś pewien swojego to może próbować. Sorki
  • #9 1680292
    dziuchu
    Poziom 16  
    Ocena: 2
    Czy stery czasem nie znajduja się w kat. INF pod windows (czy jak tam sobie go nazwalismy)
  • #10 1680718
    chemik007
    Poziom 18  
    Kolobos napisał:
    Przeciez nie napisalem zeby zgral cala zawartosc starego windowsa do nowego tylko zeby podczas instalacji uzyl sterownikow, ktore się w nim znajduja.
    .

rozumiem tylko troche niezabardzo!
    1.kopiuje caly katalog windows na plyte CD-RW
    2. instaluje winde 98
    3.(tutaj nie jestem pewny) przeszukaj dysk CD (ten wczesniej nagrany) w poszukiwanu sterownika? ..i to wszystko... - czy to tak ma dzialac?

wielkie dzieki za odpowiedzi
  • Pomocny post
    #11 1680773
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Tak tylko pewnie bedziesz musial zmieniac sciezki bo czesc plikow moze byc w System32 czesc w Windows itd.
    Dlatego Ci napisalem ze lepiej normalnie znalezc sterowniki w necie i nie bawic sie z tym.
  • #12 1680798
    chemik007
    Poziom 18  
    jeszcze jedno pytanie!
    w menadzerze urzadzen jest opcja- pokaz szczegoly sterownika (pokazane sa jakies pliki)
    czy tym sie tez mozna kierowac?
  • #13 1682033
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    Chemik007, czemu jesteś nierozumnie uparty? Podaj wreszcie oznaczenia tych kart, abyśmy mogli znaleźć dla Ciebie te sterowniki.
  • Pomocny post
    #14 1682188
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    w katalogu windows/inf/others sa pliki ini instalowanych przez uzytkownika sterownikow.

Zarchiwizuj te pliki, i pliki do ktorych odniesienia sa w srodku. I juz bedziesz mial sterownik.
    Ew zarchiwizuj caly katalog windowsa. I przy pomocy tego pliku inf instaluj urzadzenia. Jako sciezke do pliku podasz katalog starywindows/system/ lub inny folder przez wyszukanie plikow.
  • #15 1682572
    chemik007
    Poziom 18  
    jankolo napisał:
    Chemik007, czemu jesteś nierozumnie uparty? Podaj wreszcie oznaczenia tych kart, abyśmy mogli znaleźć dla Ciebie te sterowniki.

jest taki problem, ze przeinstalowac system musze na dwoch komputerach (oba stare, jeden to pentiumII 350mhz a drugi to pentiumII 450mhz) do obu nie mam zadnych sterow na plytachCD pozatym w tym "szybszym" wszystko jest zintegrowane na plycie!
    o stery do tego gorszego juz kiedys pytalem na elce i nic z tego nie wyszlo - oto link:

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic266163.html

nic z tego wtedy nie wyszlo!
    (acha - oba te komputery nie sa podlaczone do internetu)
    wielkie dzieki za odpowiedzi
  • REKLAMA
  • #17 1682892
    Pamil
    Poziom 17  
    Coś kręcisz! Lepiej podaj nazwy płyt głównych, lub nr-y. znajdujące się na dole ekranu przy starcie kompa.
    Przecież dostałeś namiary na sterowniki. Czytałem twój post i sprawdziłem linki odpowiedzi adresy sterowników są prawidłowe.
    Piszesz, że chcesz zgrać sterowniki z obecnego systemu, jeżeli możesz go uruchomić to podaj nazwy kart muzycznych i graficznych z menadżera urządzeń.
  • #18 1705843
    chemik007
    Poziom 18  
    Kolobos napisał:

ciekawe tylko po co mialbym "krecic"

Kolobos! dzieki ten program jest kapitalny! (jeden komputer juz mi sie udalo przeinstalowac)

a co do tego programu z chipa- to zupa...!

niby wyciaga z systemu te sterowniki ale jak chciec je zainstalowac to prosi o kod produktu! czyli zeby je zainstalowac to trzeba zakupic licencje na ten program!
    moze sie myle - jezeli tak to niech ktos mnie poprawi!

wielkie dzieki za rady
  • #19 1705851
    maszewl
    Poziom 13  
    Poszukaj w wyszukiwarce plikoskop.internauci.pl, pliku WinGhostDrv.exe i jednym kliknięciem dostaniesz katalog z całym kompletem sterowników :-)
  • #20 1706768
    Pamil
    Poziom 17  
    Nadal uważam, że kręcisz i to ja nie wiem dlaczego.

1. Serwis jest od zarabiania pieniędzy nie od pomagania ( ile im chciałeś zapłacić za czas szukania sterowników?), gdyby je mieli pod ręką to pewnie by pomogli.
    2. Jeden serwisant szukał, a tu na forum jest nas trochę więcej i każdy ma jakieś archiwum. Nie sądzisz chyba, że ty masz jakieś egzemplarze prototypowe.
    3. Po przeczytaniu postu (tego co podałeś link) i odpowiedzi nie mogę zrozumieć, co może nie pasować, chyba tylko to, że nie wiesz jaki sprzęt posiadasz. Jeżeli wiesz co posiadasz, to podziwiam twoją lojalność wobec sprzętu.
    4. Sterowniki do karty muzycznej instalowane w ten sposób mogą nie być skonfigurowane w DOS-ie, przez co w grach DOS-owych możesz nie mieć dźwięku.
    5. Jeżeli zdecydujesz się podzielić z nami nazwami, które się znajdują w menadżerze urządzeń i nr. znajdującym się w dolnym lewym rogu w czasie testowania pamięci gdy komp. się uruchamia, to następmym razem będziesz miał wszystko pod ręką.
    6. Chyba że cel tego pytania jest zupełnie inny i nie pytaj mnie dlaczego, bo to nie ja w dziwny sposób chcę osiągnoć coś co można prościej.
  • #21 1706950
    jannaszek
    Poziom 39  
    Ocena: 670
    etr napisał:
    Programik "My Drivers" tworzy aktualne kopie sterowników z systemu.
    http://download.chip.pl/download_68713.html

działa ci to w 100%? bo mi dziwnie nie tzn kopiuje te stery ale jednym tchem nie da rady,pojedynczo ,tak ,inna sprawa ze mam versję szare ware , ale prubowałem też z witaminą[nie kupił oszustwa ]
  • #22 1707068
    Yoga
    Poziom 21  
    Ocena: 8
    jannaszek napisał:
    ... inna sprawa ze mam versję szare ware , ale prubowałem też z witaminą[nie kupił oszustwa ]

Widocznie w złej aptece byłeś i leki mieli przeterminowane.:D
  • #23 1708777
    chemik007
    Poziom 18  
    Pamil napisał:
    Nadal uważam, że kręcisz i to ja nie wiem dlaczego.

.

jedna plyta:
    Gigabyte GA-6WMM7 (1 ISA, 3 PCI, 1 AMR, 2 DIMM, Audio, Video)
    wszystko ziategrowane
    stery udalo mi sie scagnac ze strony producenta!
    nistety dzwiekowa po zainstalowaniu wszystkiego nie dziala!
    (chyba jest uszkodzona)
    a graficzna jest u schylku zycia!
    Szukam nowej muzyki i grafiki...

drugi komputer:
    wideo NVIDIA RIVA TNT (Gateway - English) (juz dziala)
    dźwiękowa Creative SB PCI128 (Ensoniq ES1371) Sound Card (juz dziala)
    wszystko udalo mi sie znalezc w internecie dzieki programowi, do ktorego link zapodal mi "Kolobos" za co jestem mu bardzo wdzieczny!!!!!

szczesliwy?
    czy jeszcze cos chcesz wiedziec?
  • #24 1709388
    dedopl
    Poziom 27  
    Ocena: 58
    a jak by co duza skarbnica sterownikow jest

www.driversguide.com

login: drivers
    pass: all

ps. pochodne strony tez na tym chodza
    raz nie znalazlem tam czego chcialem
    ale to tylko przez dziwnego producenta który nazwal sobie karte oglnie dostepna jaks swoja dziwna nazwa :P
  • #25 1709410
    Pamil
    Poziom 17  
    Bios: http://www.gigabyte.com.tw/Motherboard/Support/BIOS/BIOS_GA-6WMM7.htm
    Drivery: http://www.gigabyte.com.tw/Motherboard/Support/Driver/Driver_GA-6WMM7.htm
    Czy próbowałeś obie versje ster. muzyki.
    Może jest wyłaczona w BIOS-ie, lub na płycie ( dość pobieżnie przeglądałem, ale w którejś wersji jest to zworka " JP 31 ".

Jasne !!!:D:D:D:
    Od tego trzeba było zacząć.:idea::idea::idea:

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje ponowną instalację systemu Windows 98 na dwóch starych komputerach, nie posiadając oryginalnych płyt ze sterownikami do kart graficznej i dźwiękowej. Dyskusja dotyczy możliwości skopiowania sterowników z istniejącej instalacji do nowej. Wskazano, że bezpośrednie kopiowanie plików sterowników jest praktycznie niewykonalne ze względu na powiązania z rejestrem systemowym oraz rozproszenie plików w katalogach Windows i System32. Zaproponowano użycie programów takich jak Everest do identyfikacji sprzętu oraz narzędzi typu DriverGuide Toolkit lub My Drivers do ekstrakcji sterowników. Zalecane jest raczej znalezienie i pobranie sterowników z internetu niż kopiowanie plików. Wskazano, że pliki INF w katalogu Windows/inf/others zawierają instalacje sterowników i mogą być użyteczne przy ręcznej instalacji. Jeden z komputerów posiada płytę główną Gigabyte GA-6WMM7 z zintegrowanymi kartami audio i video, do której sterowniki udało się pobrać ze strony producenta, jednak dźwięk nie działa prawidłowo, prawdopodobnie z powodu uszkodzenia sprzętu lub ustawień BIOS (np. zworka JP31). Drugi komputer ma kartę graficzną NVIDIA RIVA TNT i kartę dźwiękową Creative SB PCI128 (Ensoniq ES1371), sterowniki do których znaleziono dzięki programowi poleconemu w dyskusji. Podkreślono, że instalacja sterowników wymaga odpowiednich wpisów w rejestrze, które nie są kopiowane wraz z plikami, dlatego pełna reinstalacja sterowników jest zalecana. Wskazano również serwisy z dużą bazą sterowników, np. driversguide.com, jako źródło poszukiwań.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA