logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gitara elektroakustyczna. Jedna ze strun gra bardzo cicho.

pgp 13 Lut 2005 22:14 6607 9
REKLAMA
  • #1 1226239
    pgp
    Poziom 19  
    Ocena: 17
    Hej. Mam problem z gitarą. Jest to elektroakustyk firmy Johnson. Przystawka aktywna z equalizerem 3 stopniowym. Niestety jedna ze strun gra strasznie cicho - jest to najcieńsza struna -E1. Macie moze jakies pomysły? Strasznie cięzko tam zajrzeć.Może to coś w układzie wzmacniacza - go ewentualnie szło by wykręcic bo znajduje się do góry pudła. Ustawienia korektora ani żadne kompresory nie pomagają - E1 brzmi ciszej niż pozostałe struny.
  • REKLAMA
  • #2 1226653
    Paweł.ko
    Spec Elektroakustyka
    Ocena: 77
    Dokładniej kolego dokładniej! Podaj symbol wiosełka i ilość przystawek oraz ich układ. To jest bardzo ważne. Napisz czy stało się to z dnia na dzień czy może było spowodowane czym kolwiek innym (np. wymiana strun, upadek gitary itd. itp. ) Coś się zaradzi tylko konkretniej...
  • #3 1226997
    pgp
    Poziom 19  
    Już piszę. Johnson JAG 6300CEQBK
    Na equalizerze : Johnson JSPA - 4BE0
    Niestety nie mogę stwierdzić jak to sie stało bo przez jakiś czas jej nie używałem zbyt intensywnie - służyła głównie jako pudło.Być może stedy gdzieś spadła... A zjawisko to jest niezależne od modelu strun.( uzywałem długo D'addario a obecnie Labella - sa trwalsze i lepiej mi stroją).
  • REKLAMA
  • #4 1227054
    radocha
    Poziom 28  
    Ocena: 32
    jeśli przetwornikiem jest piezak w mostku (taki ceramiczny "patyk" pod plastikiem co na nim się struny opierą) to najpewniej pękł i jest krótszy. Jak zdejmiesz struny i wydłubiesz ten plastik to obejrzysz, kabelek wyłazi do środka gitary od strony strun basowych , jak wsadzisz łapę do środka i popchasz to piezak wyleżć powinien do góry. Nienaprawialne - cały piezak do wymiany
  • REKLAMA
  • #5 1227077
    Paweł.ko
    Spec Elektroakustyka
    Sytuacja ma się tak: po rozmowie z kolesiem z serwisu stwierdził on że prawdopodobnie masz przetwornik piezo umieszczony w mostku (jeśli jest inaczej to niestety wszystko co dalej napiszę nie będzie miało sensu). Przetwornik ten złożony jest z sześciu płytek piezo każda na jedną strunę. Płytki te umieszczone mają być podobno w czymś na modłę gumowego paska stykającego się bezpośrednio ze strunami. I teraz tak: albo jedna z blaszek piezo (ta odpowiedzialna za E1) uległa uszkodzeniu (co było by najgorszą z możliwości) albo urwał się przewód doprowadzający od niej sygnał do przedwzmacniacza (wtedy należało by zlokalizować przerwę i ją usunąć) lub wreszcie możliwe jest że wspomniana „guma” dotykająca strun straciła właściwości lub przesunęła się względem blaszek piezo (należało by wtedy popuścić struny i metodą prób i błędów spróbować ustawić ją poprawnie). Niestety ale koleś twierdzi że dla nie wprawionego w tym temacie będzie to bardzo trudne do naprawy a i niebezpieczne dla samej gitary. Poleca by poszukać kogoś kto siedzi w naprawie tego typu gitar. Jakbyś mieszkał w Krakowie lub okolicy to bym Ci dał namiar na speca ale chyba jesteś skazany na poszukiwania na własną rękę. Nie wiem czy pomogłem ,piszę jedynie to co usłyszałem przez telefon.
  • REKLAMA
  • #6 1227125
    pgp
    Poziom 19  
    Wielkie dzięki obu wam za zaangażowanie. Faktycznie gdy wyjmę ten „plastykowy patyk” na którym oparte są struny to pod nimi jest chyba ten przetwornik piezzo. Ma on oznaczenie :

ARTEC PP-607 Made in Korea for 55 mm

Od niego odchodzi kabelek do przedwzmacniacza. Niestety przetwornika że nie można wyjąc popychając od dołu bo jest on włożony od góry. Spróbuję go jakoś wyjąć.
    Znalazłem taki sam model na stronie:

http://www.artecsound.com/piezo.html
  • #7 1228903
    pgp
    Poziom 19  
    Niestety nie udało mi sie wyjąć przystawki. Próbowałem ją przesunać w kirerunku struny E1 ale to nic nie pomaga - nadal gra cicho. Chyba poszukam jakiegoś specjalisty. Wiecie może gdzie ewentualnie można by kupić taka przystwke i za ile ?
  • #8 1229434
    Paweł.ko
    Spec Elektroakustyka
    Wydaje mi się że tylko spec Cię uratuje. Wspominałem że w Krakowie jest taki człowiek i proponował bym zadzwonić i się dowiedzieć choć o cenę tego przetwornika. Dzwoń do firmy Music Info ( dane firmy na stronie: http://www.musicinfo.pl/index.php?option=com_contact&Itemid=3&phpshop=
    5890d5705fbbf85a505b47e81ea76900 ). Pogadaj z gościami może coś doradzą.
  • #9 1281019
    pgp
    Poziom 19  
    Oddałem gitare od fachowca.Okazało sie ze piezak był dobry tylko źle zamontowany i to fabrycznie. Przez to nie mogłem go wyciągnąc bo był wepchnięty na siłę. Koles po prostu wyfrezował szerzej otwór i teraz jest wszystko ok. Piezak nie miał jak drgać i stąd te problemy. I pomyśleć że taki bubel wyszedł z fabryki ...
  • #10 1281607
    radocha
    Poziom 28  
    Ocena: 32
    Widziałem lepsze cuda. W dość drogiej takaminie było na odwrót - dziursko za duże, to napchali gazety, a że komuś (przy montażu chyba) masa się od piezaka urwała, to pędzel drutów z kabelka po prostu był wsadzony pod metalizowany spód piezaka. No niby grało... Ale jak ślicznie :)

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył elektroakustycznej gitary Johnson JAG 6300CEQBK z aktywną przystawką Johnson JSPA - 4BE0, gdzie najcieńsza struna E1 grała znacznie ciszej niż pozostałe. Przyczyną była przetwornik piezo umieszczony w mostku, oznaczony jako ARTEC PP-607, składający się z sześciu płytek piezo, po jednej na każdą strunę. Możliwe usterki to uszkodzenie płytki piezo, przerwa w przewodzie sygnałowym lub przesunięcie gumowego paska stykającego się ze strunami. Próby przesunięcia przetwornika nie przyniosły efektu. Ostatecznie okazało się, że piezo było fabrycznie źle zamontowane – było wepchnięte na siłę, co uniemożliwiało jego prawidłowe drganie i powodowało cichy dźwięk struny E1. Fachowiec wyfrezował szerzej otwór montażowy, co rozwiązało problem. Wskazano również na możliwość konsultacji i zakupu przetwornika w specjalistycznych punktach, np. firmie Music Info.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA