logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gitara - słyszalne stuknięcie przy dotknięciu obudowy

typu123485 28 Lut 2015 19:59 996 2
REKLAMA
  • #1 14487269
    typu123485
    Poziom 11  
    Witam wszystkich,
    Piszę właściwie w celach potwierdzających. Mianowicie, miałem do czynienia w ostatnim czasie z gitarą elektryczną, która jest w trakcie "renowacji". Wnęka, której zadaniem jest zmieszczenie elektroniki została wyłożona folią miedzianą. Dodatkowo wymieniono potencjometry oraz switch. Po zmontowani - wszystko wydawało się ok, do momentu w którym dotknięto metalowej części obudowy - usłyszałem wówczas wyraźne stuknięcie. Potem okazało się, że nawet ruszenie śrubokrętem czy dotknięcie mocowania paska wprowadza to samo zakłócenie.
    A teraz do meritum. Czy na opisaną usterke może mieć wpływ obecność strun ? Chce sie tylko upewnić, ponieważ podczas wspomnianych "badań" takowe były wymontowane (wraz z mostkiem).
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 14488712
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1713
    W zasadzie wszystkie metalowe elementy, powinny być połączone z masą gniazda, która musi mieć połączenie z ekranem kabla gitarowego.
    Metalowe elementy główki gitary są połączone z masą strunami za pośrednictwem mostka, który musi być połączony z masą.
    Co do metalowych uchwytów paska, to w zasadzie nie powinny emitować zakłóceń, ale spotkałem się w jakimś modelu gitary z tym (był to jakiś model Jolany), ze są też połączone z masą.
    w zasadzie dopiero po założeniu strun, będzie można sprawdzić jednoznacznie, czy i jaki element powoduje zakłócenia.

Pozdrawiam.
  • #3 14492475
    adambyw
    Moderator Akustyka
    Ocena: 829
    Czasem takie objawy może dawać poprawnie złożona gitara gdy wzmacniacz jest nieuziemiony.
REKLAMA