logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ładowarka 12v 5amper ladowanie akumulatora max 3amperami

wiitteek 13 Lut 2005 22:49 4831 6
  • #1 1226349
    wiitteek
    Poziom 11  
    witam
    mam problem który nie wiem jak rozwiazac..mam ładowarke do akumulatorow samochodowych na 12v 5a max jest to "automat"-gdy wlaczyzsz rozladowamny akumulator to wlaczy ci duzy prad a pozniej ten prad maleje az do zera..i akum jest naladowany...
    PROBLEMIK:
    Obecnie mam akumulator inny 12v 3Ah i chcialbym go ładowac ta sama ładowarka...podladowac go mogfebo mi wskakuje prad 1 ampera i jest ok...ale gdy mam mocno wyladowany to jak go podlaczam to mi autaomat daje 5 amper a to dla mnie za duzo (akumuator moze dostawac max prad ladowania 2,5a)

JAK zrobić ogranicznik pradowy? moze ładować przez żarówke ale jak ja "policzyc" na jakie napiecie czy jak?
  • #2 1226388
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 1226401
    wiitteek
    Poziom 11  
    witam
    dziekuje...
    ale chcialbym dostac odspowiedz jak zrobic ogranicznik pradowy...???
    pozdrawiam
  • Pomocny post
    #4 1226406
    gregor10
    Poziom 27  
    Ocena: 27
    Można przez zarówke ale to nie jest najlepszy sposób.
    A zarókwe dobierać metodą prób i błedów tak chyba bedzie najszybciej:)

A co do ogrnicznika to ściąnij sobie note aplikacyjną LM317 mo że ona pomoże, bo z tego co pamietam był tam jakiś ogranicznik prądu.

Pozdrow. All
  • Pomocny post
    #5 1227345
    timon125
    Poziom 24  
    Ocena: 31
    podłącz scalak LM317T .da ci on coś około 1,5A przy 12V albo wepnij do tego prostownika rownolegle z ładowanym akumulatorem żarówke 12V 36W.pobierze ona 3A a akumlator pozostałe 2A.jak takiej nie znajdziesz to wepnij popularną 45/45W 12V oczywiście tylko jedno włókno .
    pobierze ona więcej niż 3A ale nie przejmój sie bo tylko akumlator będzie sie dłużej ładował
    może być też rezystor mocy 4Ω 36W albo inny obliczony z prawa ohma
    nara

Dodano po 3 [minuty]:

ten LM317T ma ograniczenie prądowe 1,5A wieę aku więcej nie weżmie
  • #6 1227462
    wiitteek
    Poziom 11  
    wiatm
    dziekuje bardzo za konkretna odpowidz zaraz bede kombinowal
    pozdrawiam
  • #7 1236185
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy ładowarki samochodowej 12V o maksymalnym prądzie 5A, która automatycznie dostarcza zbyt duży prąd (5A) do małego akumulatora 12V 3Ah, podczas gdy bezpieczny prąd ładowania dla takiego akumulatora powinien wynosić około 0,3A (prąd 10-godzinny) do maksymalnie 0,6A na początku ładowania. Proponowane rozwiązania obejmują zastosowanie ogranicznika prądowego, np. scalaka LM317T, który może ograniczyć prąd do około 1,5A, lub wpięcie równolegle do akumulatora żarówki 12V o mocy około 36W (pobór prądu około 3A), co zmniejszy prąd ładowania akumulatora. Alternatywnie można użyć rezystora mocy (np. 4Ω 36W) dobranego zgodnie z prawem Ohma. Wskazano również możliwość budowy prostownika z dwoma stabilizatorami (7815 i LM317) z elementami filtrującymi i diodami prostowniczymi, co pozwoli na ograniczenie prądu do 0,3–0,6A oraz ustawienie napięcia końcowego ładowania na poziomie 14,4–14,6V, co jest bezpieczne dla akumulatora. Napięcie powyżej 16V jest szkodliwe. Do ustawienia napięcia końcowego zaleca się użycie kondensatora i rezystora zamiast akumulatora do pomiarów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA