Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Brother MFC-7840W - Jasny pasek w połowie kartki.

marwis1 01 Feb 2013 13:45 3630 6
    marwis1
    Level 16  
    Mam drukarkę. Od jakiegoś czasu zaczęła drukować z jaśniejszym pionowym paskiem gdzieś w połowie kartki. Sądziłem, że to wina bębna, jako że po włączeniu drukarki wyświetlał się napis: "Duże zużycie bębna". Wymieniłem więc bęben, zresetowałem licznik (przy otwartej pokrywie przycisk Clear/Back), napis przestał się pokazywać, ale wydruk nadal z paskiem. Sądziłem, że może toner - wymieniłem więc go. Niestety nadal jest to samo. Wstawiłem całą kasetę (toner z bębnem) do innej drukarki i jest ok. Zatem wina leży po stronie drukarki. Tylko nie wiem co dalej. Może ktoś pomoże? Drukarka nie jest stara, mogłaby jeszcze posłużyć.
    Aha dodam, że robiłem też Drum reset w trybie serwisowym.
    -dudus-
    Level 21  
    Witam

Prawdopodobnie masz przybrudzoną szybkę lasera, wyczyść ją i powinno być dobrze.
    Wyciągnij moduł bębna z tonerem w środku maszyny u góry znajdziesz wąską szybkę wyczyść ją i po problemie.

Pozdrawiam
    patrykrsl
    Level 16  
    Proponowałbym jeszcze przeczyścić elektrode przy bębnie, jak dobrze pamietam powinien byc tam taki suwak zielony albo niebieski (zawsze zaczynam od rzeczy najprostszych), a następnie, jak to nie pomoże zacząłbym od rozebrania drukarki i wyczyszczenia lasera (co jest bardziej prawdopodobne ).
    -dudus-
    Level 21  
    Jeśli bęben był wymieniony to czyszczenie elektrody na nic się zda, ale nie zawadzi. Nie pisałem o czyszczeniu lasera i rozkręcaniu maszyny tylko o szybce która oddziela laser od wnętrza maszyny, czynność prosta i bezproblemowa. Jak to nie pomoże to będziemy obierać bardziej inwazyjne czynności :D
    marwis1
    Level 16  
    Czyściłem elektrodę. Z resztą napisałem, że na innej drukarce działa właściwie.

Myślę -dudus- że możesz mieć rację. Wydruki z kompa jak i ksero wyglądają tak samo. W poniedziałek będę w firmie to sprawdzę. O ile dobrze zrozumiałem, nie muszę nic rozkręcać?
  • Helpful post
    -dudus-
    Level 21  
    Dobrze zrozumiałeś.
    Otwierasz pokrywę wyciągasz bęben wraz z tonerem, jeśli nie widać tej szybki ( bo otwór dość mały) to paluszkami znajdziesz jakby to ująć u (sufitu).
    Nie zapomnij wyłączyć zasilania i uważaj na druciane styki wewnątrz.
    Napisz jaki rezultat.
    Powodzenia
    marwis1
    Level 16  
    Strzał w dziesiątkę -dudus-! Wydruki czyste jak łza!
    Dzięki bardzo, punciki lecą :)
    Temat do zamknięcia.